Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Stan grup producenckich w Małopolsce w 2016 r.

Chcąc spojrzeć na zagadnienie z perspektywy czasowej, przypomnę iż do 2010 - 11 r. Małopolska, mając 11 grup producentów rolnych, 10 wstępnie uznanych grup producentów owoców i warzyw oraz 2 uznane organizacje producentów owoców i warzyw, zajmowała sumarycznie 11 miejsce na 16 województw w kraju, miejsce mniej więcej odpowiadające zarówno powierzchni upraw, ich rodzajowi, jak i tradycjom współpracy charakterystycznym dla regionu.

Przy tym, już w tamtych latach dało się zauważyć charakterystyczną dla Małopolski tendencję dotyczącą kwestii zaangażowania rolników we wspólna działalność. Otóż o ile sadownictwo i ogrodnictwo, stanowiące bardzo istotne gałęzie małopolskiej produkcji rolnej dysponowały w istniejących grupach i organizacjach stosunkowo wysokim potencjałem produkcyjnym, to z grupami producentów rolnych sytuacja przedstawiała się nieco gorzej, mimo porównywalnej lub nawet większej okresowo ich ilości (do końca 2014 r. ich liczba osiągnęła nawet poziom 19 jednostek).

Mimo wysiłków m.in. Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, skupionych na przedstawianiu  i  propagowaniu  korzyści z działalności grupowej, rolnicy nie kwapili się do autentycznego rozwoju  tej  formy gospodarowania,  mimo że okres 15,5 miesięcy od połowy czerwca 2010 do końca września 2011 niemal w całym kraju charakteryzował się dynamicznym wzrostem  ilości grup producenckich.

Na przykład, największy wzrost zanotowały „wlokące się wcześniej w ogonie” województwa świętokrzyskie (12 grup w 2010 r  - 25 w 2012 r.) i podkarpackie (14 grup w 2010 i także 25 w 2012 r.). W województwie wielkopolskim, które jest krajowym liderem w działalności grupowej rozpoczęto już wtedy  zabiegi wokół tworzenia organizacji zrzeszających  grupy w większe organizmy, umożliwiające skuteczniejsze oddziaływanie na rynki. Dodatkowo, mimo już bardzo dużej ilości grup,  nastąpił dalszy dynamiczny ich wzrost aż do ponad 400 jednostek.

Analiza sytuacji w Małopolsce pozwoliła na dokonanie następujących spostrzeżeń:

  • grupy i organizacje producentów owoców i warzyw zakładali właściciele kilku – kilkunastohektarowych sadów czy plantacji. Są to już z reguły jednostki produkcyjne o wyższym potencjale ekonomiczno-rynkowym, niż analogiczne grupy producentów rolnych. O ile bowiem np. 15 hektarowy sad daje już możliwość pełnego utrzymania rodziny, to 15 hektarowe gospodarstwo rolnicze (np. zbożowe) stanowi bardzo słaby potencjał produkcyjno - ekonomiczny;
  • sadownicy, okazywali się przy tym często przedsiębiorcami, aktywnymi na innych polach działalności gospodarczej, posiadającymi spore doświadczenie w zakresie operacji biznesowych, podczas gdy rolnikom zwykle dramatycznie takiego doświadczenia brakowało.

Wiąże się to bezpośrednio z charakterystyczną dla Małopolski defensywną mentalnością, niejako pochodną rozdrobnienia agrarnego, nie sprzyjającego prawdziwej profesjonalizacji pracy, a i utrudniającego podejmowanie nowoczesnych decyzji gospodarczych.

W rezultacie, w chwili gdy piszę te słowa (4 listopada 2016 r.), w obliczu przełomowych zmian dotyczących funkcjonowania działalności grupowej, mamy do czynienia ze stabilną stawką 12 dobrze osadzonych w rynku firm o profilu owocowo – warzywnym, oraz z niepewną sytuacją dotyczącą grup producentów rolnych.

Wraz z wdrożeniem PROW 2014 – 2020 następują bowiem poważne zmiany w przepisach regulujących działanie tych grup. W myśl obowiązujących uregulowań, grupy, które pragną kontynuować rozpoczętą w trakcie trwania PROW 2007 – 2013 działalność i otrzymywać należne wsparcie, muszą do dnia 18.12.br. wnieść odpowiednie aplikacje, zawierające wymagany obecnie plan biznesowy. Jest to dokument, którego stworzenie wymaga precyzji i dobrej organizacji, w poprzednich okresach nie wymagany. Wymogi  te powodują,  że obecnie rejestrowane, lub zarejestrowane są dopiero 3 grupy. Wg wstępnego rozeznania można spodziewać się, iż po 18 grudnia zafunkcjonuje być może ok. 18 grup. Ale rzeczywista ich liczba jest na razie niewiadomą.

Oczywiście po zakończeniu procesu rejestracji poinformujemy czytelników o ostatecznym stanie grup producentów w Małopolsce. Zważywszy jednak na sam proces rejestracji, jak i uwzględniając realizowany w MODR cykl wydawniczy, nastąpi to zapewne pod koniec I kwartału 2017 r.

Jacek Walczak, dn. 7.11.2016 r.