Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Produkty regionalne, tradycyjne, lokalne

Produkty regionalne są to produkty, środki żywnościowe produkowane w danym regionie, charakterystycznym dla nich. Proces wytwarzania, przetwarzania i prezentacji produktu odbywa się w tym regionie. Do produktów regionalnych, które posiadają oznaczenia stosowane w krajach członkowskich należą produkty z Chronioną Nazwą Pochodzenia i Chronionym Oznaczeniem Geograficznym.

Produkty tradycyjne wytwarzane są zgodnie z tradycją produkcji na danym terenie. Wpisanie produktów na Listę Produktów Tradycyjnych daje szansę na wzrost atrakcyjności polskiej kuchni oraz terenów wiejskich i turystyki na tych obszarach. Warunkiem wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych jest udowodnienie 25-cio letniej historii wytwarzania.

Produkt lokalny jest to wyrób lub usługa, która utożsamiana jest z danym regionem. Ma niepowtarzalny charakter i produkowany jest w niewielkich ilościach z surowców lokalnie dostępnych. Jego produkcja daje szansę na wzrost zatrudnienia społeczności wiejskiej i promocje regionu. Konsument kupując dany produkt ma świadomość o jego niepowtarzalności i specyficznych walorach.

W województwie małopolskim na Listę Produktów Tradycyjnych zostało wpisanych 15 specjalności.

  • Bryndza podhalańska
  • Bunc/bundz
  • Chleb prądnicki
  • Jabłka łąckie
  • Kiełbasa Lisiecka
  • Oscypek
  • Precelek krakowski
  • Redykołka
  • Sól wielicka
  • Śliwowica łącka
  • Żentyca
  • Jodłownicki kołacz z serem
  • Tuszki gęsi Zatorskiej
  • Śliwowica wyborna
  • Jabłka z Raciechowic
Producenci produktów regionalnych
Produkt Przedstawiciel Adres E-mail Tel./fax
Bryndza podhalańska Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz z Nowego Targu Ul. Szafarska 93d/7 34-400 Nowy Targ rzhoikatkr [dot] home [dot] pl 18/266 46 21
Bunc/bundz Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz z Nowego Targu Ul. Szafarska 93d/7 34-400 Nowy Targ rzhoikatkr [dot] home [dot] pl 18/266 46 21
Chleb prądnicki Grupa Producentów ,,Chleba Prądnickiego"-Antoni Madej  Ul. Wawrzyńca 16 31-060 Kraków pocztaatpiekarnia-madej [dot] com [dot] pl  12/422 85 48
Fax. 12/421 86 52 
Jabłka łąckie  Stowarzyszenie Łącka Droga Owocowa  Łącko 445 33-390 Łącko  sekretariatatldo [dot] pl  18/444 64 27 Kom. 601 877 001 
Kiełbasa Lisiecka  Konsorcjum Producentów Kiełbasy Lisieckiej - Stanisław Mądry  Nowa Wieś Szlachecka 77 32-060 Liszki    12/270 25 42
Oscypek Regionalny  Związek Hodowców Owiec i Kóz z Nowego Targu - Jan Janczy  Ul. Szafarska 93d/7 34-400 Nowy Targ rzhoikatkr [dot] home [dot] pl 18/266 46 21 
Precelek krakowski  Grupa Producentów Precelków Krakowskich - Kazimierz Czekaj  Ul. Niecała 32 32-080 Zabierzów  rafapolatrafapol [dot] pl  12/285 29 23 12/285 27 88 
Redykołka  Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz z Nowego Targu  Ul. Szafarska 93d/7 34-400 Nowy Targ  rzhoikatkr [dot] home [dot] pl  18/266 46 21 
Sól wielicka  Kopalnia Soli ,,Wieliczka" Przedsiębiorstwo Państwowe Park Kingi 1 32-020 Wieliczka sekretariatatkopalnia-pp [dot] pl   12/278 71 11 12/278 71 10 
Śliwowica łącka  Stowarzyszenie Łącka Droga Owocowa  Łącko 445 33-390 Łącko  gminaatlacko [dot] sacz [dot] pl  18/444 64 27 Kom.601 877 001 
Żentyca  Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz z Nowego Targu  Ul. Szafarska 93d/7 34-400 Nowy Targ  rzhoikatkr [dot] home [dot] pl  18/266 46 21 
Jodłowicki kołacz z serem Piekarnia - Cukiernia Antoni Krzyściak  Jodłowniki 204 34-620    18/334 21 71  
Tuszki gęsi zatorskiej  Stowarzyszenie Jurajska Wioska Rodaki  Rodaki Ul.Poprzeczna 7 32-310 Klucze  ladonkiatinteria [dot] pl  32/642 03 91 
Śliwowica wyborna  Ks. Antoni Tworek  Chełm 1 32-744 Łapczyca    14/612 70 66 
Jabłka z Raciechowic  Spółdzielnia Ogrodnicza Grodzisko  Raciechowice 140 32-415  grodziskoatraciechowice [dot] pl  12/271 51 19 

Wszelkich informacji dotyczących wpisu na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych oraz uzyskania unijnych oznaczeń udziela: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego Departament Środowiska i Rozwoju Wsi 30-017 Kraków ul. Racławicka 56 Tel. (12) 63-03-140 Fax. (12) 63-03-141 oraz Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach Dział Gospodarstwa Wiejskiego i Agroturystyki 32-082 Bolechowice