Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Uwarunkowania działalności agroturystycznej

Agroturystyka jest formą turystyki wiejskiej ściśle związaną z rolnictwem i funkcjonującym gospodarstwem rolnym. Działalność agroturystyczną można zorganizować w różny sposób, zawsze jednak obejmuje ona zakwaterowanie, a często również inne usługi turystyczne.

Osoby prowadzące gospodarstwo agroturystyczne świadczą usługi zakwaterowania z częściową lub pełną obsługą (żywienie, organizowanie czasu wolnego) lub tylko zakwaterowania na terenie należącym do gospodarstwa.

Usługi noclegowe w gospodarstwach agroturystycznych najczęściej oferowane są:

  • w pokojach gościnnych znajdujących się w budynku zamieszkałym przez gospodarzy,
  • w odrębnym obiekcie mieszkalnym zaadoptowanym lub wybudowanym na cele agroturystyczne,
  • w domkach letniskowych,
  • w namiotach,
  • przyczepach kempingowych.

W naszym kraju powstaje coraz więcej gospodarstw agroturystycznych głównie ze względu na możliwości pozyskiwania dochodu z tytułu prowadzenia takiej działalności. Ponadto formalności związanie z prowadzeniem działalności agroturystycznej nie są skomplikowane. Najmniej formalności związanych z założeniem tej działalności mają rolnicy, dla których podstawowym źródłem utrzymania jest produkcja rolnicza prowadzona we własnym gospodarstwie (uprawa ziemi, hodowla zwierząt), a agroturystyka jest jedynie ich uzupełnieniem. Rolnik, który na terenie swojego gospodarstwa chce wynajmować miejsca noclegowe, w postaci pokoi gościnnych, czy powierzchni, na której można rozbić namiot, a także świadczyć usługi żywieniowe oraz inne usługi związane z pobytem agrowczasowiczów ma jedynie obowiązek zgłoszenia tego faktu do ewidencji w urzędzie gminy właściwym ze względu na położenie gospodarstwa. W takim przypadku ustawa o swobodzie gospodarczej nie przewiduje obowiązku rejestracji działalności gospodarczej pod warunkiem, że baza noclegowa nie przekracza pięciu pokoi.

Działalność agroturystyczna została w ustawodawstwie podatkowym potraktowana jako działalność uzupełniająca dochód rolniczy. Zgodnie z Ustawą z dnia 27 lipca 1991r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (art.21, pkt.43), zwolnienie od podatku dotyczy dochodów z tytułu wynajmowania pokoi gościnnych przez osoby spełniające równocześnie następujące warunki:

  • Pokoje wynajmowane są osobom przebywającym na wypoczynku,
  • Wynajmowane pokoje znajdują się w budynku mieszkalnym,
  • Wynajmujący prowadzi gospodarstwo rolne na obszarach wiejskich, a budynki w, których wynajmowane są pokoje należą do gospodarstwa,
  • Liczba wynajmowanych pokoi nie przekracza pięciu (dotyczy pokoi sypialnych).

Zwolnienie obejmuje również dochody uzyskane z tytułu wyżywienia gości mieszkających w wynajmowanych pokojach. Zwolnienie przysługuje każdemu, kto spełnia wymienione warunki, nawet, jeśli osiąga dodatkowe dochody z innego tytułu, np. z działalności handlowej.

Normalnym obowiązkom związanym z prowadzeniem działalności gospodarczej polega osoba, która nie będąc rolnikiem chce prowadzić działalność agroturystyczną lub rolnik prowadzący działalność turystyczną, czyli gdy np. wynajmuje dla gości więcej niż pięć pokoi. Prowadzenie tego typu działalności musi być zarejestrowane jako działalność gospodarcza, z wszystkimi obowiązkami wobec urzędu skarbowego, zakładu ubezpieczeń społecznych itd.

Chcąc przyciągnąć turystów oraz zatrzymać ich w gospodarstwie dłużej oprócz usług podstawowych, jakimi jest wynajem pokoi i zapewnienie wyżywienia rolnicy starają się wzbogacić swoje oferty różnorodnymi atrakcjami. Mogą, zatem polecać np.: spędzanie czasu w sposób niekonwencjonalny, specyficzną domową atmosferę, czas dla rodziny, świeże powietrze, wiejską ciszę, poprawę zdrowia i kondycji fizycznej, domową wiejską kuchnię i wspólne posiłki z gospodarzami, wspólną pracę, poznawanie metod produkcji żywności, naukę gotowania i pieczenia oraz wykonywania prac domowych i gospodarskich, bezpośredni kontakt z przyrodą, formę zarobku, bądź oszczędnych wakacji (pomagając rolnikom w pracach gospodarskich), uczestnictwo w wiejskich imprezach kulturalno-rozrywkowych, degustacje miejscowych produktów żywnościowych (np. mleka, serów, dżemów, miodu, soków, warzyw, owoców), naukę robienia przetworów i przygotowanie ich na zimę (korzystając z produktów, które oferuje gospodarstwo), ogniska, zbiór i suszenie ziół, zbieranie jagód, grzybów, łowienie ryb, polowania, robienie bukietów z suchych kwiatów, wędrówki piesze po ciekawych krajobrazowo terenach, itp.

Część z proponowanych atrakcji mogą przygotować sami, lecz znacznie większe szanse na zaspokojenie potrzeb gości ma współdziałanie kilku gospodarstw agroturystycznych, ale także osób niebędących rolnikami. Dlatego też funkcjonowanie gospodarstw agroturystycznych nie tylko przynosi dochód ich właścicielom, ale także przyczynia się do uruchamiania miejsc pracy na obszarach wiejskich, sprzyja rozwojowi różnych elementów infrastruktury wsi (technicznej, usługowej, gospodarczej, komunikacyjnej, itp.), które są niezbędne i towarzyszą rozwojowi agroturystyki oraz mają szersze znaczenie dla społecznego i gospodarczego rozwoju wsi.

Prowadzenie działalności polegającej na świadczeniu usług agroturystycznych w dużej mierze zależy od jak najpełniejszego zaspokajania potrzeb zgłaszanych przez potencjalnych nabywców. Należałoby, więc poznać te oczekiwania i potrzeby jak najdokładniej, aby przygotowywana oferta turystyczna mogła konkurować z innymi sposobami i miejscami spędzania wolnego czasu.

Ewa Jewuła
Źródło: ”Agroturystyka i usługi towarzyszące” MSDR K-ów