Uprawa soi metodami ekologicznymi
Soja jest jedną z podstawowych roślin uprawnych w świecie, a jej znaczenie gospodarcze jest trudne do przecenienia. Uprawa tego gatunku metodami ekologicznymi w Polsce jest w mało znana i w niedostatecznym stopniu rozpowszechniona . Aby wyjść naprzeciw zapotrzebowaniu rynku i oczekiwaniom producentów Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin-Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie na zlecenie MRiRW przeprowadził badania naukowe oceniające przydatność odmian soi do uprawy w warunkach glebowo-klimatycznych naszego kraju. Przedmiotem oceny było 5 odmian soi o różnej wczesności dojrzewania: Progres, Augusta, Aldana pochodzących z krajowej hodowli oraz Annushka i Mavka Firmy AgroYoumis PL. Doświadczenie zrealizowano w sześciu powtórzeniach dla dwóch gęstości siewu tj 80 i 110 roślin/m2 oraz w dwóch rozstawach międzyrzędzi /20 i 33 cm/. Siew nasion wykonano 09 05 2014 r na stanowisku po uprawie owsa, po wcześniejszym zastosowaniu nawozu Fertil 12,5 w dawce 300 kg/ha i zaprawieniu nasion Nitraginą. W okresie wegetacji przeprowadzono dwukrotne pielenie ręczne uprawy odpowiednio w dniach 5-6 czerwca oraz 10-12 lipca. W okresie prowadzenia doświadczenia wykonywano okresowe lustracje połączone z ocenami zdrowotności i ocenami innych czynników plonotwórczych przewidzianych dla doświadczeń ścisłych. Uzyskane wyniki przedstawia tab nr 1
Czynniki |
Obsada Szt/m2 |
Wegetacja dni |
Wysokość Roślin /cm/ |
Wyleganie* |
Plon nasion t/ha |
Odmiany |
|
|
|
|
|
Progres |
63 |
119 |
60 |
8 |
2,92 |
Aldana |
66 |
123 |
71 |
8 |
3,66 |
Augusta |
68 |
124 |
72 |
5 |
3,52 |
Annushka |
66 |
124 |
80 |
6 |
3,38 |
Mavka |
72 |
144 |
106 |
5 |
4,12 |
Rozstawa |
|
|
|
|
|
20 cm |
65,3 |
127 |
78 |
6 |
3,52 |
33 cm |
68,3 |
127 |
78 |
6 |
3,59 |
Gęstość siewu |
|
|
|
|
|
80 szt/m2 |
61,9 |
127 |
77 |
6 |
3,36 |
110 szt/m2 |
71,7 |
127 |
79 |
7 |
3,68 |
* wyleganie: oceniane w skali 1-9, gdzie 9 oznacz całkowitą odporność na wyleganie, a 1-jej brak
Średni plon nasion badanych odmian wyniósł od 3,52 t/ha i wahał się od 2,92 t/ha dla odmiany Progres do 4,12 t/ha dla odmiany Mavka, która okazała się też odmianą najwyższą ale także o najdłuższym okresie wegetacyjnym. Wydłużony o około 20 dni okres wegetacyjny tej odmiany może stwarzać problemy z dojrzewaniem i zbiorem nasion w latach o przeciętnych warunkach pogodowych. Nie stwierdzono wpływu czynnika rozstawy międzyrzędzi oraz gęstości siewu na wysokość plonowania oraz długość okresu wegetacji roślin. Największą zawartość białka stwierdzono u odmiany Mavka a tłuszczu u odm. Annushka. Pozostałe parametry nasion pokazano w tab nr 2
Odmiany |
MTN /g/ |
% białka |
% tłuszczu |
Progres |
177 |
39,35 |
21,39 |
Aldana |
181 |
39,10 |
21,84 |
Augusta |
145 |
38,19 |
21,44 |
Annushka |
142 |
36,82 |
22,80 |
Mavka |
197 |
39,40 |
22,16 |
Uzyskane wyniki potwierdzają wysoki potencjał plonowania soi również w uprawach ekologicznych w naszych warunkach glebowo-klimatycznych i wskazują, że celowe jest rozszerzenie zakresu uprawy tej rośliny w Polsce.
Wnioski i zalecenia dla producentów opracowane przez zespół badawczy IHiAR-PIB w Radzikowie
- Zabiegi pielęgnacyjne przedsiewne i powschodowe skutecznie ograniczyły zachwaszczenie. W składzie botanicznym głównym chwastem była komosa biała następnie chwastnica jednoroczna, psianka czarna, wiechlina spłaszczona i rdest plamisty. Nie obserwowano różnic odmianowych w konkurencyjności w stosunku do chwastów.
- Soja charakteryzowała się bardzo dobrą zdrowotnością. Wystąpiło niewielkie porażenie septoriozą soi a sporadycznie cerkosporozą i antraknozą.
- Stwierdzono istotne różnice w liczbie i suchej masie brodawek pomiędzy odmianami oraz średnimi dla rozstaw międzyrzędzi i gęstości wysiewu.
- Odmiany soi różniły się wysokością roślin mierzoną w łanie, wyleganiem przed zbiorem, wczesnością, poziomem plonowania oraz zawartością białka i tłuszczu w nasionach. Panujące korzystne dla wzrostu i rozwoju roślin warunki atmosferyczne tj temperatura i rozkład opadów pozwoliły na uzyskanie wysokiego poziomu plonowania.
- Każda z testowanych odmian może być wykorzystana do uprawy ekologicznej. Z pewną ostrożnością należy podchodzić do późnej odmiany Mavka i lokalizowaniu jej uprawy w rejonach o korzystniejszych warunkach termicznych.
W oparciu o badania polowe IHiAR-PIB Radzików opracował Stanislaw Cyra, dn. 24.06.2016 r.