Biostymulatory
Rośliny w okresie wegetacji narażone są na wiele czynników stresowych. Czynniki te bardzo często w znacznym stopniu ograniczają plonowanie roślin. Stresem dla roślin są: porażenie przez choroby grzybowe, bakteryjne, wirusowe i szkodniki. Inne czynniki stresowe to: wysokie temperatury, niedobór wody, toksyczność pestycydów, przymrozki, niedorozwój korzeni w wyniku niskiego pH gleby, gradobicie.
W zależności od nasilenia czynnika stresowego, rośliny w większym lub mniejszym stopniu starają się go przezwyciężyć. Co sprawia, że procesy biochemiczne zachodzące w roślinie ukierunkowane są na walkę ze stresem, a nie na rozwój? W konsekwencji powoduje to zmniejszenie plonu lub obniżenie jego jakości. W takiej sytuacji roślinom niezbędna jest pomoc rolnika poprzez zastosowanie m.in. biostymulatorów.
Biostymulatory to związki zawierające substancje aktywne wyodrębnione z surowców naturalnych lub produkty syntetyczne. Biostymulator to substancja przeznaczona do stosowania powierzchniowo na roślinę lub strefę korzeniową w celu wsparcia wykorzystania składników pokarmowych przez rośliny lub ich tolerancję na stres. Regulują też procesy fotosyntezy, wspierają procesy pobierania i transportu wody oraz substancji pokarmowych. Biostymulatory nie są środkami ochrony roślin ani też nawozami. Stosowanie biostymulatorów nie zastępuje nawożenia ani ochrony roślin. Stymulują one wytwarzanie się odporności roślin w warunkach stresowych. Są bezpieczne dla ludzi i środowiska. Można je stosować z nawozami dolistnymi. Obecnie w uprawie polowej wiodących roślin, jak zboża, rzepak, buraki cukrowe, ziemniaki stosowanie biostymulatorów staje się coraz częstszym elementem agrotechniki.
Na zboża ozime i rzepak ozimy często celowe może być zastosowanie biostymulatorów w okresie wczesnowiosennym w momencie ruszenia wegetacji, gdyż rośliny są wtedy osłabione. Biostymulatory polecane są również do stosowania w okresie przedzimowym. Ich aplikacja w tym okresie zapewnia lepsze przezimowanie roślin a tym samym szybszy start wiosną. Zastosowanie biostymulatorów zawierających aminokwasy przyczynia się do zwiększenia plonu oraz poprawia jego jakość. Na przykład zastosowanie oprysku biostymulatorem zawierającym aminokwasy na rośliny zbożowe w początkowej fazie dojrzałości mlecznej ziarniaków powoduje wzrost zawartości białka w całej roślinie a przy tym w ziarnie.
Obecnie w ofercie handlowej znajduje się wiele znajduje się wiele biostymulatorów. Przykładowo są to:
- Kelpak SL, jest to płynny koncentrat z alg, do zastosowania w uprawie: ziemniaka, pszenicy, pszenżyta, jęczmienia, buraka cukrowego, kapusty białej, marchwi, pomidora, papryki, ogórka, cebuli, kukurydzy
- Elvita Amino, pochodzenia naturalnego, zalecany do stosowania nalistnego lub fertygacji, najkorzystniej działa w zastosowaniu profilaktycznym, do stosowania w uprawie roślin rolniczych, warzywniczych i sadowniczych
- Asahi SL, zawiera w składzie związki fenolowe, które naturalnie występują w roślinach, przeznaczony do stosowania w roślinach rolniczych, warzywniczych i sadowniczych
- Tytanit, płynny mineralny stymulator wzrostu i plonowania roślin, przeznaczony do stosowania nalistnego i fertygacji, do zastosowania w uprawach rolniczych, warzywniczych i sadowniczych.
W związku częstym występowaniem niekorzystnych zjawisk atmosferycznych w Polsce będzie rosła rola biostymulatorów w uprawie roślin.
Józef Kwinta, dn. 8.01.2019 r.
źródło: mat. internetowe