Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Plan nawozowy w gospodarstwie rolnym

Plan nawozowy sporządza się w celu ustalenia optymalnej dawki nawozów. Roślina powinna otrzymać tak dużo składników ile potrzebuje do wytworzenia wysokiego plonu (realnego na danym polu), ale jednocześnie tak mało, aby nie ponieść niepotrzebnych kosztów. Składniki nawozowe przewyższające zapotrzebowanie danej rośliny nie zostaną przez nią pobrane i zostaną utracone. Należy jednak pamiętać, że nie ma „złotego środka”, bo nawet idealnie opracowana dawka nawozów przy konfrontacji z pogodą może wymagać korekty. Zbyt dużo deszczu może uruchomić dodatkowe składniki pokarmowe znajdujące się w glebie, zaś susza ograniczyć wykorzystanie zaaplikowanej przez nas dawki nawozów.

Sporządzenie i stosowanie planu nawozowego zaleca się każdemu rolnikowi, który chce racjonalnie nawozić swoje pola. Jednak część gospodarstw jest zobligowana do posiadania planu nawozowego. Wymóg ten dotyczy rolników:

  • realizujących pakiet „Rolnictwo zrównoważone” w programie rolnośrodowiskowym,
  • posiadających gospodarstwa położone na OSN, o powierzchni przekraczającej 100 ha UR,
  • prowadzących chów lub hodowlę drobiu powyżej 40 tyś. stanowisk lub chów lub hodowlę świń powyżej 2 tyś. stanowisk (dla świń o wadze ponad 30 kg) lub 750 stanowisk dla macior,
  • nabywających nawóz naturalny od ww. gospodarstw.

Obowiązek opracowania i stosowania się do planu nawozowego przez gospodarstwa z dużą ilością zwierząt wprowadzony został w celu zapobiegania przenawożenia pól nawozami naturalnymi. Wg. zasad dobrej praktyki rolniczej nie dopuszcza się stosowania dawek nawozów naturalnych przekraczających 170 kg N/ha. Odpowiada to obsadzie zwierząt 2 DJP/ha (max. dawka obornika nie powinna być wyższa niż 30 t/ha, gnojowicy nie więcej niż 37 m3/ha, a gnojówki max. 60 m3/ha). Dawki nawozów mineralnych mogą być wyższe niż 170 kg N/ha, ale w przypadku upraw intensywnych na glebach ciężkich i organicznych.

W przypadku gospodarstw posiadających dużą obsadę zwierząt plan nawozowy musi zostać pozytywnie zaopiniowany przez Okręgową Stację Chemiczno-Rolniczą, a jego kopia wraz z opinią przesłana do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta oraz do Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska. Brak planu nawozowego lub nie stosowanie się do jego zaleceń może skutkować decyzją WJOŚ nakazującą zaprzestanie produkcji zwierzęcej w gospodarstwie. W przypadku gospodarstw realizujących pakiet „Rolnictwo zrównoważone” w programie rolnośrodowiskowym kontroli prawidłowego wykonania planu, jego realizacji i prowadzenia rejestru dokonuje ARiMR, a sankcje za nieprawidłowości mogą skutkować cofnięciem dopłat nawet od początku realizacji 5-letniego zobowiązania. Plany nawozowe oraz rejestry muszą być przechowywane do kontroli przez min. 5 lat (dotyczy gospodarstw zobligowanych do posiadania ww. dokumentów).

W celu opracowania planu nawożenia niezbędne jest wykonanie analizy gleb z użytków rolnych w gospodarstwie. Badania można wykonać w laboratorium Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej (Kraków, ul. Kołowa 3; krakowatschr [dot] gov [dot] pl), gdzie na podstawie pobranych próbek glebowych dokonują analizy gleby określając jej odczyn oraz zawartość fosforu, potasu i magnezu. Pobieranie prób glebowych najlepiej wykonać jesienią tuż po zbiorach roślin a przed wysiewem nawozów, lub wczesną wiosną przed ruszeniem wegetacji i nawożeniem. Jedna próbka powinna być pobrana z pola nie większego niż 4 ha, jeżeli jest ono w miarę jednolite. Jeśli np. część pola byłaby płaska, a druga znajdowała się na stoku to należy pobrać dwie próbki dla każdej części osobną, gdyż będą się one różniły zawartością składników nawozowych. Pobrania próbek może dokonać sam rolnik. Należy zebrać glebę z warstwy ornej z kilku miejsc z każdej części pola (np. do wiadra) wymieszać pobraną próbkę, następnie zapakować jej część ok. 0,5 kg i dostarczyć do Stacji Chemiczno-Rolniczej. Wyniki badań zasobności gleby w podstawowe makroelementy ważne są 4 lata, natomiast jeśli ktoś zleca badanie zawartości azotu mineralnego musi to powtarzać co roku.

Plan nawozowy może opracować każdy, kto posiada odpowiednie kwalifikacje (rolnik, doradca rolny, specjalista OSCh-R), a służą do tego programy komputerowe np. Plano RS, Naw Sald. W celu opracowania poprawnego planu nawozowego należy wprowadzić następujące informacje:

  • wykaz działek rolnych w gospodarstwie (zgodnie z tym co podajemy we wniosku o dopłaty bezpośrednie) oraz ich powierzchnię,
  • kategorię agronomiczną gleby, odczyn (pH), zasobność w: fosfor, potas i magnez,
  • plon główny z ubiegłego roku, oraz informację czy był stosowany nawóz naturalny i czy były zasiane międzyplony.

Następnie przechodzimy do tego co planujemy wykonać w tym roku:

  • określamy wysokość nawożenia naturalnego (jeżeli takowe planujemy) pamiętając, aby nie przekroczyć dawki 170 kg N/ha,
  • określamy wysokość plonu głównego danej rośliny, jaką planujemy osiągnąć w tym roku (opierając się na doświadczeniu, czy informacji z literatury lub Internetu).

Bardzo ważną informacją w planie jest bilans azotu. Nie powinien on być większy niż 30 kg N/ha (jest to ilość azotu w czystym składniku, która nie będzie mogła być pobrana przez rośliny). Nie powinniśmy przenawozić azotem naszych pól gdyż ponosimy niepotrzebne koszty, a nie wykorzystany azot spływa z warstwy ornej w głąb gleby zanieczyszczając wody podziemne lub do rzek, powodując zakwit glonów. Po poprawnym wprowadzeniu powyższych danych możemy spodziewać się dobrze sporządzonego Planu nawozowego. Plan nawozowy określa dawki poszczególnych składników nawozowych pod rośliny. Należy je przeliczyć później na nawozy. Wszystkie składniki mogą być wysiewane jednorazowo za wyjątkiem azotu. Jego dawkę należy podzielić na części np. przedsiewnie i w trakcie wegetacji.

Poprawnie sporządzony i realizowany Plan nawozowy pozwoli nam na uniknięcie błędów w nawożeniu, a w perspektywie czasu zauważyć, że nasze plony rosną nie powodując wzrostu kosztów nawożenia. Poza tym wiedza o potrzebnej ilości nawozów pozwoli nam zaplanować ich zakup wcześniej w okresie z obniżonymi cenami. Jest to szczególnie ważne w gospodarstwach szczegółowo planujących budżet wydatków.

Marta Legut. dn. 4.09.2017 r.

źródło: materiały szkoleniowe CDR Radom, Internet