Agropromocja 2014: Konkurs Potraw Regionalnych
Do rywalizacji w konkursie na najlepsze potrawy regionalne podczas Agropromocji 2014 w Nawojowej stanęło w tym roku siedem kół gospodyń wiejskich z całej Małopolski. Świetnie zaprezentowały się zarówno koła z bogatym doświadczeniem, jak również i koła, które powstały niedawno (np. Mochnaczka Wyżna, Dębno Podhalańskie czy Mszalnica). Panie kolejny raz dały upust swojej fantazji i pokazały na co je stać. A było czym nacieszyć oko i rozkoszować podniebienie… Wystarczy spojrzeć na przedstawione na zdjęciach ekspozycje suto zastawionych stołów, bogato udekorowanych, w pięknej barwnej oprawie z gospodyń w strojach regionalnych ze swoich okolic by wyobrazić sobie z czym borykała się komisja konkursowa - zmysły smakowe i wzrokowe poruszane były dogłębnie. Do tego ten niezapomniany aromat unoszący się nad przygotowanymi wspaniałościami.
Wśród nagrodzonych tradycyjnych potraw znalazły się: bigos wiejski ze Stowarzyszenia Kobiet Wsi Kobylanka (powiat Gorlice), kwaśnica na żeberku serwowana przez KGW Dębno Podhalańskie (powiat Nowy Targ), zupa szczawiowo-pokrzywowa podawana przez KGW Pisarzowa (powiat Limanowa), kaczka nadziewana jabłkami w winie „Łazowskim” z KGW Łazy (powiat Bochnia), moskole grulowe z bryndzą - potrawa zgłoszona przez KGW Mochnaczka Wyżna (powiat Nowy Sącz), pierogi z fasolą Piękny Jaś z KGW Ptaszkowa (powiat Nowy Sącz) oraz zupa z gwoździa przygotowana przez KGW Mszalnica (powiat Nowy Sącz).
Nagrodzić można było tylko jedną potrawę z każdego koła, a wybór był bardzo trudny bo oprócz tych nagrodzonych potraw panie przygotowały wiele tradycyjnych smakowitości. Dość wspomnieć o pierogach z nadzieniem z kapusty, z grzybów, z mięsa, żurku na własnym zakwasie, krokietach z barszczem czerwonym, uszkach z grzybami z barszczem czerwonym, kapuście z grochem, żeberkach pieczonych z kapusta czy boczku duszonym w piwie. Dodatkowo na każdym stole pyszniły się wspaniałe ciasta, doskonałe nalewki, sery, masła i pachnące bochny chleba.
Wszyscy, którzy mieli okazję skosztować tych specjałów, nie mogli wyjść z podziwu dla kunsztu naszych pań, które podtrzymują tradycję (nie tylko kulinarną) naszego regionu.
Fundatorem nagród w konkursie był Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz Agencja Rynku Rolnego O/Terenowy w Krakowie.
Lucyna Kmak
zdjęcia: Krzysztof Kostuś