Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
01 czerwca 2023

Agrotechnika pszenżyta w gospodarstwie ekologicznym

To temat demonstracji w ramach realizowanej operacji „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych”. Motywem przewodnim spotkań zorganizowanych w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Węgrzcach w dniach 23 i 24 maja br. był wpływ przedplonu na plonowanie pszenżyta ozimego przy zachowaniu takich samych pozostałych czynników uprawy.

 

Gospodarstwo demonstracyjne

Podczas wizyty w Węgrzcach (gmina Zielonki) uczestnicy demonstracji zaznajomili się z charakterystyką gospodarstwa, którą przedstawił p.o. dyrektora mgr inż. Krzysztof Słowiak. Łączna powierzchnia gospodarstwa przekracza 75 ha (ok. 69 ha objętych uprawą). W jego skład wchodzą grunty objęte certyfikatem ekologicznym (3,5 ha), gdzie przeprowadza się doświadczenia dotyczące przydatności odmian do uprawy metodami ekologicznymi. Są one podzielone na kwatery poszczególnych grup upraw, takich jak: zboża ozime, zboża jare, okopowe, bobowate. W ramach dobrej praktyki rolniczej przestrzega się płodozmianu, a nawożenie opiera się głównie na wykorzystaniu obornika. W rolnictwie ekologicznym stosowanie śor ogranicza się do minimum (z wyjątkiem dopuszczonego do ekologii m.in. preparatu Spin Tor) na poczet innych metod ochrony, np. wykorzystania brony chwastownik do regulacji zachwaszczenia. Przedmiotem demonstracji była uprawa pszenżyta ozimego ‘Borowik’ na dwóch zróżnicowanych poletkach pod względem przedplonu. Na jednym z nich uprzednio rosło zboże jare, a na drugim gatunek z rodziny bobowatych drobnonasiennych. Wstępne obserwacje i ocenę wpływu przedplonu na stabilizację i wartość produkcji pszenżyta ozimego przybliżyła podczas pokazu na poletkach specjalista ds. doświadczeń, Magdalena Słowiak.

Zboża w gospodarstwie ekologicznym

W ramach demonstracji wykład wprowadzający wygłosił dr hab. Krzysztof Jończyk, kierownik Zakładu Systemów i Ekonomiki Produkcji Roślinnej w Instytucie Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach. Prelegent zwrócił uwagę na sytuację rolnictwa ekologicznego w Polsce i na świecie oraz możliwościami rozwoju tego systemu gospodarowania. Według przekazanych informacji udział zbóż ogółem w strukturze zasiewów nie powinien przekraczać 50-60%. Jednym z niezastąpionych rozwiązań fitosanitarnych w produkcji rolnej, zwłaszcza metodami ekologicznymi stale jest płodozmian. Właściwie zaplanowany pozwala na znaczne ograniczenie tzw. banku nasion, a wraz z prawidłową uprawą gleby pozwala zminimalizować konkurencję ze strony chwastów. Odmiany zbóż do produkcji ekologicznej powinny charakteryzować się m.in. dużą zimotrwałością i niskimi wymaganiami glebowymi. Takimi cechami odznacza się pszenżyto ozime ‘Borowik’, będące przedmiotem demonstracji. Specjalista z IUNG w Puławach zaznaczył, że rekomendacje firm hodowlanych nie uwzględniają oceny odmian w warunkach produkcji ekologicznej, co utrudnia właściwy wybór. Sytuacji nie ułatwia trudność w dostępie do materiału siewnego wyprodukowanego metodami ekologicznymi wybranych odmian rekomendowanych do uprawy z certyfikatem ekologicznym w danym województwie.

Spotkanie umożliwiło uczestnikom zaznajomienie się z elementami prawidłowej agrotechniki zbóż ze szczególnym uwzględnieniem pszenżyta ozimego i doboru odpowiednich metod uprawy do produkcji ekologicznej.

 

Piotr Bucki

fot. Dawid Madej