Apetyczne 20-lecie
Jubileuszowa edycja Święta Owoców i Produktów Pszczelich Gminy Pleśna nie obeszła się bez wydarzenia jakim jest konkurs potraw lokalnych i regionalnych „Pleśnieński Smak”. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego wspólnie z Centrum Kultury w Pleśnej jest od początku organizatorem tej kulinarnej rywalizacji.
Tegoroczna odsłona konkursu zgromadziła jedenastu uczestników, którzy zgłosili swoje produkty i potrawy do dwóch kategorii konkursowych: „desery, ciasta i wypieki” oraz „potrawy domowe”. Regulaminowa kategoria „napoje, wina i nalewki” nie uzyskała tym razem chętnych, którzy stanęliby w szranki konkursu, co było sporą niespodzianką, zwłaszcza w tak upalny lipcowy dzień. Komisja konkursowa stanęła przed dużym wyzwaniem aby ocenić 4 różne desery i 7 potraw domowych przygotowanych zgodnie z kryteriami i zaserwowanych z ogromną dbałością o estetykę i misterne przybranie. Komisja oceniała bowiem nie tylko oryginalność receptury, smak potrawy i nawiązanie do lokalnej tradycji jaką jest zawarcie w składnikach miodu lub owoców, ale również na sposób w jaki potrawa została podana do degustacji.
Po kilkugodzinnych obradach, członkowie komisji zadecydowali o następujących lokatach:
W kategorii desery, ciasta i wypieki:
I miejsce uzyskało Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich „Pełna Chata” ze Szczepanowic za ciasto „Letnie orzeźwienie”
II miejsce przypadło Panu Arturowi Szumlańskiemu z Łososiny Dolnej - producentowi wyrobów z mleka koziego za malinową roladę serową z nutką limonki okraszoną pistacjami
III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Lichwina za sernik na miodowym spodzie z kruszonką orzechową i konfiturą wiśniową
Wyróżnienie otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Rychwałdzie za suflet ziemniaczany z frużeliną jeżynową
W kategorii potrawy domowe:
I miejsce na podium zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Pleśnej za „Tulipanowy schabik”
II miejsce uzyskało Koło Gospodyń Wiejskich „Czerwone Korale” z Łękawicy za pierogi ze śliwką wędzoną z sosem miodowo – maślano – orzechowym
III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Rzuchowa za dorsza w sosie słodko – kwaśnym z warzywami
I wyróżnienie przypadło Pasiece Janowice Pana Wiesława Skrucha za korniszony w zalewie octowo – miodowej
dwa II wyróżnienia przyznano jednocześnie: Kołu Gospodyń Wiejskich w Kończyskach „Otwarte Serca” za gołąbki w liściach winogron z sosem winogronowym oraz Kołu Gospodyń Wiejskich w Świebodzinie za „Ser świebodziński”
III wyróżnienie otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Janowicach za zapiekane tarte ziemniaki z boczkiem po janowicku.
Oceny zgłoszonych produktów, w dniu 16 lipca 2023 r., dokonała komisja w składzie:
Przewodniczący – Eugeniusz Tadel, kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Tarnowie
Członkowie – Elżbieta Kędzior, przedstawiciel Urzędu Gminy Pleśna, Michał Kubicz, radny Gminy Pleśna, Krzysztof Bujak, lokalny restaurator i właściciel dwóch lokali gastronomicznych w roli eksperta.
Za prawidłowy przebieg i dokumentację konkursową odpowiadała sekretarz Komisji – Jolanta Zych. Wszyscy uczestnicy konkursu zostali uhonorowani dyplomami i nagrodzeni a nagrody w konkursie zostały ufundowane przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Karniowicach, Centrum Kultury w Pleśnej oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Laureatom konkursu należą się szczególne podziękowania i szczere gratulacje dla inwencji twórczej, zaangażowania i wyrafinowanych smaków. Dziękujemy wszystkim za udział w tym jubileuszowym wydarzeniu i kładziemy słowa uznania w szczególności tym, którzy w konkursie debiutowali.
Dwudziesta już odsłona dorocznej, letniej imprezy w Gminie Pleśna zgromadziła wielu wystawców. Teren Ośrodka Sportowo – Rekreacyjnego „Relaks” w Łowczówku wypełniły liczne stoiska spożywcze, pszczelarskie, winiarskie, rękodzielnicze i informacyjne. Jednym z nich, obok KRUS, ARiMR i KOWR było stoisko Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego obsługiwane przez pracowników Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Tarnowie.
Święto Owoców uatrakcyjniły też dodatkowe wydarzenia: „Pleśnieński Bachus” z pokazem kulinarnym Pascala Brodnickiego, pokazem sommelierskim i warsztatami serowarskimi oraz „Małopolska Pszczoła” z warsztatami pozwalającymi poznać kulturę życia pszczelej rodziny. Całość zwieńczył koncert gwiazdy wieczoru, zespołu folkowego Golec uOrkiestra a zakończyła zabawa taneczna i uciechy w wesołym miasteczku.
Kto nie był, niech żałuje, bo obszedł się smakiem! Zapraszamy do Gminy Pleśna za rok!
Jolanta Zych PZDR Tarnów
Foto- Eugeniusz Tadel