Chluba (z) Małopolski
Specjalistyczne czasopismo „Trzoda Chlewna” od kilku lat jest organizatorem ogólnopolskiego Konkursu na Hodowcę i Producenta Trzody Chlewnej. Tegoroczna, już dziewiąta edycja Konkursu, którego współorganizatorem jak co roku jest Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”, objęta była honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Prezesów Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Agencji Rynku Rolnego. W tym roku do udziału w Konkursie zgłoszeni zostali małopolscy producenci z powiatu miechowskiego – państwo Anna i Jerzy Bac.
Państwo Anna i Jerzy Teodor Bac
w towarzystwie pozostałych laureatów konkursu
Państwo Anna i Jerzy Bac prowadzą gospodarstwo w miejscowości Brzuchania, o powierzchni 28 ha, z czego 14 ha należy do właścicieli i tyle samo jest dzierżawionych. Całość stanowią grunty orne położone na glebach klasy II i III, na których uprawiane są zboża: jęczmień, pszenżyto, pszenica, owies i kukurydza. Państwo Bac gospodarstwo przejęli po rodzicach, a produkcję rozpoczynali od poziomu 15 loch. W dawnych czasach zajmowali się również hodowlą bydła mlecznego, uprawą buraków i ziemniaków. Obecnie w nowo postawionym budynku (oddanym do użytkowania w 2011 r.) o wymiarach 129 x 18 m, utrzymywanych jest 160 loch stada podstawowego ras pbz i wbp oraz F1, dwa knury, prosięta oraz tuczniki. Lochy są inseminowane lub kryte knurami duroc x pietrain. Pan Jerzy inseminuje sam, zgodnie z opracowanym planem krzyżowania, w celu uniknięcia inbredu. Nasienie zakupywane jest z Małopolskiego Centrum Biotechniki – Stacji Eksploatacji Knurów w Kleczy Dolnej oraz Spółki Insefarm w Śmiłowie. Starania o uzyskanie niezbędnych pozwoleń na wybudowanie nowoczesnej tuczarni trwały 7 lat. Budynek spełnia wszelkie wymogi dobrostanu zwierząt oraz ochrony środowiska, wyposażony jest w wymuszony system wentylacji z alarmem. System utrzymania – bezściołowy. Budynek wyposażony jest w dwa zbiorniki na gnojowicę o łącznej pojemności 1000 m3 ( nowoczesny wóz asenizacyjny o pojemności 12 m3 firmy Pichon). Część gnojowicy jest sprzedawana. Żywienie oparte jest o pasze własne oraz zboża i premiksy z zakupu. System zadawania pasz w pełni zmechanizowany, z wykorzystaniem paszociągu łańcuchowego. Stado znajduje się pod stałą kontrolą weterynaryjną, prowadzony jest program szczepień przeciwko grypie, cirkowirusom i parwowirozie. Maciory podzielone są na 7 grup (3 – tygodniowy system proszenia). Produkcja w cyklu zamkniętym. Częstotliwość oproszeń - 2,5 miotu rocznie. Prosięta w odchowalni przebywają przez 1,5 miesiąca. Tucz prowadzony jest do 120 kg, dzienne przyrosty wynoszą ok. 900 g. Tuczniki są regularnie ważone. Mięsność w przedziale 55-59 %. Sprzedaż tuczników na poziomie ok. 190 szt. miesięcznie. Żywiec w całości odbierany jest przez Spółdzielnię Eko-Tucz w Książu Wielkim, w której Pan Jerzy pełni rolę członka rady nadzorczej.
Państwo Bac
Państwo Bac wraz z synem Marcinem na tle tuczarni (fot. A. Pawlik)
Obecnie w gospodarstwie trwają prace modernizacyjne – teren wokół tuczarni oraz podwórko są utwardzane i wykładane kostką brukową. Jesienią 2013 roku Państwo Bac byli gospodarzami praktycznego szkolenia z zakresu konserwacji wilgotnego ziarna kukurydzy, w którym udział wzięli zaprzyjaźnieni hodowcy i producenci trzody chlewnej z okolicznych miejscowości. Przy obsłudze zwierząt oraz w pracach na terenie gospodarstwa pomagają dzieci rolników – szczególnie syn Marcin. Na ogromne uznanie zasługuje wysiłek, jaki Państwo Anna i Jerzy włożyli w rozwój gospodarstwa oraz ich wytrwałość i konsekwentne dążenie do osiągnięcia zamierzonych celów.
Wręczenie pucharu dla Państwa Bac (fot. A. Karpowicz)
W skład Kapituły Konkursowej wchodzili wybitnej klasy specjaliści i praktycy zajmujący się tematyką hodowli i produkcji świń, tj. redakcja czasopisma „Trzoda Chlewna”, pracownicy POLSUS-u oraz naukowcy uczelni rolniczych i instytutów branżowych. Pod ocenę brane były kategorie takie jak: roczny poziom produkcji, zachowanie dobrostanu zwierząt, ogólna estetyka gospodarstwa, stopień zmechanizowania prac na fermie, właściwe składowanie i zagospodarowanie odchodów zwierzęcych.
W listopadzie 2013 r. otrzymaliśmy radosną wiadomość – państwo Bac zakwalifikowani zostali do 6-tki laureatów konkursu, wyłonionych spośród 36 gospodarstw zgłoszonych przez WODR-y z terenu całej Polski! Uroczysta Gala Finałowa Konkursu, połączona z 50-leciem czasopisma „Trzoda Chlewna” odbyła się 5 grudnia 2013 r. w Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, który był jednym ze współorganizatorów plebiscytu. W uroczystościach oprócz najważniejszych osób tego dnia – nominowanych producentów i hodowców oraz ich rodzin, brali udział przedstawiciele resortu rolnictwa, prezesowie ARiMR i ARR, władze wojewódzkie i samorządowe województw, z których pochodzili laureaci, Kapituła konkursowa oraz dyrektorowie ośrodków doradztwa rolniczego. Gali przewodniczył Redaktor Naczelny czasopisma „Tch” - Zenon Piętka oraz Dyrektor POLSUS-u – dr inż. Tadeusz Blicharski. Z niecierpliwością oczekiwaliśmy ogłoszenia wyników. I oto usłyszeliśmy! Drugie miejsce w IX Edycji Konkursu na Producenta Trzody Chlewnej w Polsce zajęli Państwo Anna i Jerzy Bac z Małopolski! Nasi zwycięzcy otrzymali nagrody, listy gratulacyjne i serdeczne uściśnięcia dłoni od organizatorów konkursu oraz obecnych oficjeli. Rolnicy otrzymali również nagrody od przedstawicieli firm, z którymi współpracują na co dzień: Schaumann, Trouw Nutrition, Polnet oraz Probio. Szkoda tylko, że w uroczystych obchodach święta hodowców jakim niewątpliwie jest finał tego prestiżowego konkursu zabrakło przedstawicieli władz naszego województwa.
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach składa Laureatom serdeczne gratulacje i słowa uznania za niekwestionowane osiągnięcia oraz zdobyty zaszczytny tytuł. Dziękujemy również za godne reprezentowanie rolnictwa Małopolski na arenie ogólnopolskiej. To wielka nominacja i ogromne wyróżnienie dla naszego województwa. Jesteśmy z Państwa dumni!
Państw Bac z córką Karoliną (po prawej) oraz autorką artykuł