Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
17 grudnia 2013

Chluba (z) Małopolski

Specjalistyczne czasopismo „Trzoda Chlewna” od kilku lat jest organizatorem ogólnopolskiego Konkursu na Hodowcę i Producenta Trzody Chlewnej. Tegoroczna, już dziewiąta edycja Konkursu, którego współorganizatorem jak co roku jest Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”, objęta była honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Prezesów Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Agencji Rynku Rolnego. W tym roku do udziału w Konkursie zgłoszeni zostali małopolscy producenci z powiatu miechowskiego – państwo Anna i Jerzy Bac.

Państwo Anna i Jerzy Teodor Bac
w towarzystwie pozostałych laureatów konkursu

 Państwo Anna i Jerzy Bac prowadzą gospodarstwo w miejscowości Brzuchania, o powierzchni 28 ha, z czego 14 ha należy do właścicieli i tyle samo jest dzierżawionych. Całość stanowią grunty orne położone na glebach klasy II i III,  na których uprawiane są zboża: jęczmień, pszenżyto, pszenica, owies i kukurydza. Państwo Bac gospodarstwo przejęli po rodzicach, a produkcję rozpoczynali od poziomu 15 loch. W dawnych czasach zajmowali się również hodowlą bydła mlecznego, uprawą buraków i ziemniaków. Obecnie w nowo postawionym budynku (oddanym do użytkowania w 2011 r.) o wymiarach 129 x 18 m, utrzymywanych jest 160 loch stada podstawowego ras pbz i wbp oraz F1, dwa knury, prosięta oraz tuczniki. Lochy są inseminowane lub kryte knurami duroc x pietrain. Pan Jerzy inseminuje sam, zgodnie z opracowanym planem krzyżowania, w celu uniknięcia inbredu. Nasienie zakupywane jest z Małopolskiego Centrum Biotechniki – Stacji Eksploatacji Knurów w Kleczy Dolnej oraz Spółki Insefarm w Śmiłowie. Starania o uzyskanie niezbędnych pozwoleń na wybudowanie nowoczesnej tuczarni trwały 7 lat. Budynek spełnia wszelkie wymogi dobrostanu zwierząt oraz ochrony środowiska, wyposażony jest w wymuszony system wentylacji z alarmem. System utrzymania – bezściołowy. Budynek wyposażony jest w dwa zbiorniki na gnojowicę o łącznej pojemności 1000 m3 ( nowoczesny wóz asenizacyjny o pojemności 12 m3 firmy Pichon). Część gnojowicy jest sprzedawana. Żywienie oparte jest o pasze własne oraz zboża i premiksy z zakupu. System zadawania pasz w pełni zmechanizowany, z wykorzystaniem paszociągu łańcuchowego. Stado znajduje się pod stałą kontrolą weterynaryjną, prowadzony jest program szczepień przeciwko grypie, cirkowirusom i parwowirozie. Maciory podzielone są na 7 grup (3 – tygodniowy system proszenia). Produkcja w cyklu zamkniętym. Częstotliwość oproszeń - 2,5 miotu rocznie. Prosięta w odchowalni przebywają przez 1,5 miesiąca. Tucz prowadzony jest do 120 kg, dzienne przyrosty wynoszą ok. 900 g. Tuczniki są regularnie ważone. Mięsność w przedziale 55-59 %. Sprzedaż tuczników na poziomie ok. 190 szt. miesięcznie. Żywiec w całości odbierany jest przez Spółdzielnię Eko-Tucz w Książu Wielkim, w której Pan Jerzy pełni rolę członka rady nadzorczej.

Państwo Bac

Państwo Bac wraz z synem Marcinem na tle tuczarni (fot. A. Pawlik)

Obecnie w gospodarstwie trwają prace modernizacyjne – teren wokół tuczarni oraz podwórko są utwardzane i wykładane kostką brukową. Jesienią 2013 roku Państwo Bac byli gospodarzami praktycznego szkolenia z zakresu konserwacji wilgotnego ziarna kukurydzy, w którym udział wzięli zaprzyjaźnieni hodowcy i producenci trzody chlewnej z okolicznych miejscowości. Przy obsłudze zwierząt oraz w pracach na terenie gospodarstwa pomagają dzieci rolników – szczególnie syn Marcin. Na ogromne uznanie zasługuje wysiłek, jaki Państwo Anna i Jerzy włożyli w rozwój gospodarstwa oraz ich wytrwałość i konsekwentne dążenie do osiągnięcia zamierzonych celów.

 Wręczenie pucharu dla Państwa Bac (fot. A. Karpowicz)

W skład Kapituły Konkursowej wchodzili wybitnej klasy specjaliści i praktycy zajmujący się tematyką hodowli i produkcji świń, tj. redakcja czasopisma „Trzoda Chlewna”, pracownicy POLSUS-u oraz naukowcy uczelni rolniczych i instytutów branżowych. Pod ocenę brane były kategorie takie jak: roczny poziom produkcji, zachowanie dobrostanu zwierząt, ogólna estetyka gospodarstwa, stopień zmechanizowania prac na fermie, właściwe składowanie i zagospodarowanie odchodów zwierzęcych.

W listopadzie 2013 r. otrzymaliśmy radosną wiadomość – państwo Bac zakwalifikowani zostali do 6-tki laureatów konkursu, wyłonionych spośród 36 gospodarstw zgłoszonych przez WODR-y z terenu całej Polski! Uroczysta Gala Finałowa Konkursu, połączona z 50-leciem czasopisma „Trzoda Chlewna” odbyła się 5 grudnia 2013 r. w Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, który był jednym ze współorganizatorów plebiscytu. W uroczystościach oprócz najważniejszych osób tego dnia – nominowanych producentów i hodowców oraz ich rodzin, brali udział przedstawiciele resortu rolnictwa, prezesowie ARiMR i ARR, władze wojewódzkie i samorządowe województw, z których pochodzili laureaci, Kapituła konkursowa oraz dyrektorowie ośrodków doradztwa rolniczego. Gali przewodniczył Redaktor Naczelny czasopisma „Tch” - Zenon Piętka oraz Dyrektor POLSUS-u – dr inż. Tadeusz Blicharski. Z niecierpliwością oczekiwaliśmy ogłoszenia wyników. I oto usłyszeliśmy! Drugie miejsce w IX Edycji Konkursu na Producenta Trzody Chlewnej w Polsce zajęli Państwo Anna i Jerzy Bac z Małopolski! Nasi zwycięzcy otrzymali nagrody, listy gratulacyjne i serdeczne uściśnięcia dłoni od organizatorów konkursu oraz obecnych oficjeli. Rolnicy otrzymali również nagrody od przedstawicieli firm, z którymi współpracują na co dzień: Schaumann, Trouw Nutrition, Polnet oraz Probio. Szkoda tylko, że w uroczystych obchodach święta hodowców jakim niewątpliwie jest finał tego prestiżowego konkursu zabrakło przedstawicieli władz naszego województwa.

Państwo Bac otrzymują list gratulacyjny z rąk dr inż. Tadeusza Blicharskiego – dyrektora POLSUS-u (fot. A. Karpowicz)
 

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach składa Laureatom serdeczne gratulacje i słowa uznania za niekwestionowane osiągnięcia oraz zdobyty zaszczytny tytuł. Dziękujemy również za godne reprezentowanie rolnictwa Małopolski na arenie ogólnopolskiej. To wielka nominacja i ogromne wyróżnienie dla naszego województwa. Jesteśmy z Państwa dumni!

Państw Bac z córką Karoliną (po prawej) oraz autorką artykuł

Agata Karpowicz