Festiwal Dyni w Krakowie
Na terenie Stacji Doświadczalnej Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie dnia 10 października br. po raz pierwszy odbył się Festiwal Dyni.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objął JM Rektor UR – dr hab. Sylwester Tabor, prof. URK.
Wydarzenie miało charakter edukacyjny ukierunkowany przede wszystkim na młode pokolenie. Głównym punktem programu było wyłonienie zwycięzców konkursu na największą dynię. I tak pierwsze i drugie miejsce zajęli wychowankowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu, a trzecie miejsce zajęła Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi nr 15 w Krakowie. Nagrody wręczył prorektor uczelni, dr hab. Andrzej Bogdał oraz władze Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa.
Dla uczniów szkół zapewniono ponadto ciekawe atrakcje, m.in. malowanie dyni i dyniowe kolorowanki. Uczestnicy mogli posłuchać informacji na temat różnorodności warzyw oraz zobaczyć uprawy takich roślin w kolekcji dydaktycznej i stanowiących cele doświadczalne. Niemałą niespodzianką były z pewnością okazałe dynie, które wyrosły na terenie Stacji pod gołym niebem i ważyły ponad 200 kg. Takie wydarzenia niewątpliwie będą przyczynkiem do zwiększenia świadomości na temat uprawy warzyw, w tym dyń oraz ich wykorzystania wśród dzieci i młodzieży.
Wśród przedstawianych dyń dominowały odmiany dyni olbrzymiej, ponieważ tylko ten gatunek pozwala uzyskać „dyniowe olbrzymy”. Potencjalnie w wybitnie sprzyjających warunkach mogą one osiągnąć niebagatelne rozmiary i wagę około jednej tony! Z kolei inne rodzaje dyń, w typie hokkaido czy piżmowa o mniejszych rozmiarach bardziej nadają się do wykorzystania bezpośredniego w kuchni np. w postaci zupy krem.
Autorami zdjęć są pracownicy Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa UR w Krakowie.
Piotr Bucki