Finał IV Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krakowie
Pomimo zimnej i deszczowej aury ale w gorącej atmosferze odbył się IV Małopolski Festiwal Smaku. 40 wystawców laureatów-półfinałów przybyło do Krakowa na Plac Wolnica celem zaprezentowania swoich najlepszych produktów. Prezentacja miała miejsce w dniach 20-21 września 2008. Małopolski Festiwal Smaku zgromadził licznie przybyłą publiczność (około 20 tys.), która miała możliwość degustowania przedstawionych produktów oraz wybrania i zagłosowania w formie plebiscytu na najsmaczniejszy i najciekawszy produkt. Wystawione produkty podlegały również fachowej ocenie, której dokonało profesjonalne jury w składzie:
Kurt Scheller, Theofilos Vafidis, Jerzy Pasikowski, Stanisław Churzak, Mirosław Drewniak, Zbigniew Kurleto
Wyniki Konkursu „Małopolski Smak”
Zwycięscy konkursu
Wyroby Piekarnicze i cukiernicze: Piekarnia Strusinianka z Tarnowa za rogaliki hetmańskie
Wędliny i przetwory mięsne: Zakład Przetwórstwa Mięsnego Rolmat z Biertowic za szynkę wiejską gotowaną
Dania gotowe i potrawy: Firma Smakosz z Chrzanowa za grochówkę wojskową
Sery i przetwory mleczne: Zakład Produkcji Mleczarskiej w Nowym Targu za ser tylżycki ekologiczny
Miody: Pasieka Pszczela Ambrozja z Suchej Beskidzkiej za miód spadziowy kremowany
Przetwory owocowe i warzywne: Beata Rzeszótko ze Spytkowic za diabelsko wodę
Dania przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz osoby fizyczne: Gospodarstwo Agroturystyczne Krystyny Stromy z Bańki Niżnej za kwaśnicę
Najlepsze danie restauracyjne: Restauracja Pasaż z Tarnowa za drobiowy duet z gęsim fuagro
Wyniki plebiscytu „ Małopolski Smak”
Wyroby Piekarnicze i cukiernicze: Piekarnia Strusinianka z Tarnowa za rogaliki hetmańskie
Wędliny i przetwory mięsne: Zakład Przetwórstwa Mięsnego Rolmat z Biertowic za szynkę wiejską gotowaną
Dania gotowe i potrawy: KRAK- MARFISH z Poskwitowa za małopolski przysmak babuni
Sery i przetwory mleczne: Ryszard Piaskowy, Gospodarstwo Agroturystyczne ze Słupic za sery owcze ze 100% mleka owczegoMiody: Pasieka Stanisław Pietrzak z Myślenic za miód spadziowy
Przetwory owocowe i warzywne: Gospodarstwo ekologiczne Anna i Adam Susek z Bulowic za ogórki w zalewie czosnkowej
Dania przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz osoby fizyczne: Koło Gospodyń Wiejskich z Niegowici za podpłomyk z cebulą