Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
14 września 2021

Finałowa gala konkursu „Innowacyjna Małopolska – Tradycyjne Potrawy Lokalne”

10 września br. w siedzibie Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego odbyła się uroczysta gala rozstrzygnięcia konkursu „Innowacyjna Małopolska – Tradycyjne Potrawy Lokalne” organizowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich schemat II. W wydarzeniu udział wzięli: prof. dr hab. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz Prorektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Anna Glixelli Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, dr Justyna Kosecka Dyrektor Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Krakowie, dr Michał Szanduła Dyrektor Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Izabella Byszewska Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Izabela Stefańczyk Zastępca Dyrektora Małopolskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Mirosław Boruta Krakowski Zastępca Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie, Grzegorz Płażek  przedstawiciel Małopolskiej Izby Rolniczej.

Otwierając galę Dominik Pasek Dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego  podkreślił znaczenie tradycji kulinarnych kultywowanych przez koła gospodyń wiejskich i lokalnych producentów: „To popularyzacja dziedzictwa kulinarnego regionu Małopolski, za co Państwu z tego miejsca serdecznie dziękuję”.

Wojewódzka gala była również okazją do złożenia podziękowania Izabeli Byszewskiej Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego przez Dyrektora MODR za 20-letnią współpracę w ramach organizacji etapu wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”.

 

Konkurs „Innowacyjna Małopolska – Tradycyjne Potrawy Lokalne”

 

„Innowacyjna Małopolska – Tradycyjne Potrawy Lokalne” to konkurs organizowany dwuetapowo w pięciu powiatach: limanowskim, wadowickim, krakowskim, dąbrowskim oraz gorlickim, z udziałem ościennych powiatów. Laureaci pierwszych miejsc etapów powiatowych w dwóch kategoriach: danie kulinarne i produkt lokalny wzięli udział w finale wojewódzkim.

Komisja konkursowa powołana przez Dyrektora MODR wyłoniła laureatów etapu wojewódzkiego:

Kategoria Danie Kulinarne:

I miejsce: KGW Pawłów za danie „Pawłowska ryba w śmietanie”,

II miejsce KGW Mucharz za danie „Kwaśnica na głowiźnie”,

III miejsce KGW Olszówka za danie „Gulasz z mięsa baraniego z kapustą”,

Kategoria Produkt Lokalny:

I miejsce: KGW Stróżna za „Zakwas stróżniański na żur”,

II miejsce: Zdrowe Jagody - Piotr Poseł za „Dżem z jagody kamczackiej bez dodatku cukru”,

III miejsce: Barbara Jagła za ser podpuszczkowy „Bolcio-kwietny wianek”.

Zwycięzcy etapu  wojewódzkiego decyzją Dyrektora MODR otrzymali nagrody pieniężne w kategoriach danie kulinarne i produkt lokalny: I miejsce: 4000 zł, II miejsce: 3000 zł, III miejsce 2500 zł.

W trakcie gali prof. dr hab. inż. Czesław Nowak podczas interesującego wykładu nt. „Innowacyjna Małopolska - tradycje kulinarne” przybliżył znaczenie tradycji kulinarnych małopolskiej wsi.

Uczestnicy spotkania mieli również okazję wysłuchać małopolskich tradycji pisanych melodią w wykonaniu zespołu „Maszkowiacy”.

W ramach przedsięwzięcia na zewnątrz budynku MODR zorganizowana została wystawa z udziałem producentów produktów lokalnych oraz instytucji okołorolniczych, w tym MODR. Dla odwiedzających przygotowano promocję i degustację produktów regionalnych i tradycyjnych takich jak: oscypek, kiełbasa lisiecka, jabłka łąckie, miody czy naturalnie tłoczone soki.

Dyrektor MODR składa serdeczne podziękowania partnerom, fundatorom nagród:Urzędowi Marszałkowskiemu Województwa Małopolskiego, Uniwersytetowi Rolniczemu w Krakowie, Instytutowi  Zootechniki w Balicach, Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Krakowie, Małopolskiemu Oddziałowi Regionalnemu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy, Powiatowym Zespołom Doradztwa Rolniczego za zaangażowanie w organizację i przeprowadzenie powiatowych etapów konkursu oraz wszystkim uczestnikom konkursu.

Anna Tobiasz

 Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego realizuje operację pod nazwą „Innowacyjna Małopolska - tradycyjne potrawy lokalne" w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, polegającą na organizacji wojewódzkiego etapu konkursu kulinarnego. Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej  Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 schemat II.