Finałowa gala konkursu „Innowacyjna Małopolska – Tradycyjne Potrawy Lokalne”
10 września br. w siedzibie Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego odbyła się uroczysta gala rozstrzygnięcia konkursu „Innowacyjna Małopolska – Tradycyjne Potrawy Lokalne” organizowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich schemat II. W wydarzeniu udział wzięli: prof. dr hab. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz Prorektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Anna Glixelli Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, dr Justyna Kosecka Dyrektor Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Krakowie, dr Michał Szanduła Dyrektor Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Izabella Byszewska Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Izabela Stefańczyk Zastępca Dyrektora Małopolskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Mirosław Boruta Krakowski Zastępca Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie, Grzegorz Płażek przedstawiciel Małopolskiej Izby Rolniczej.
Otwierając galę Dominik Pasek Dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego podkreślił znaczenie tradycji kulinarnych kultywowanych przez koła gospodyń wiejskich i lokalnych producentów: „To popularyzacja dziedzictwa kulinarnego regionu Małopolski, za co Państwu z tego miejsca serdecznie dziękuję”.
Wojewódzka gala była również okazją do złożenia podziękowania Izabeli Byszewskiej Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego przez Dyrektora MODR za 20-letnią współpracę w ramach organizacji etapu wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Konkurs „Innowacyjna Małopolska – Tradycyjne Potrawy Lokalne”
„Innowacyjna Małopolska – Tradycyjne Potrawy Lokalne” to konkurs organizowany dwuetapowo w pięciu powiatach: limanowskim, wadowickim, krakowskim, dąbrowskim oraz gorlickim, z udziałem ościennych powiatów. Laureaci pierwszych miejsc etapów powiatowych w dwóch kategoriach: danie kulinarne i produkt lokalny wzięli udział w finale wojewódzkim.
Komisja konkursowa powołana przez Dyrektora MODR wyłoniła laureatów etapu wojewódzkiego:
Kategoria Danie Kulinarne:
I miejsce: KGW Pawłów za danie „Pawłowska ryba w śmietanie”,
II miejsce KGW Mucharz za danie „Kwaśnica na głowiźnie”,
III miejsce KGW Olszówka za danie „Gulasz z mięsa baraniego z kapustą”,
Kategoria Produkt Lokalny:
I miejsce: KGW Stróżna za „Zakwas stróżniański na żur”,
II miejsce: Zdrowe Jagody - Piotr Poseł za „Dżem z jagody kamczackiej bez dodatku cukru”,
III miejsce: Barbara Jagła za ser podpuszczkowy „Bolcio-kwietny wianek”.
Zwycięzcy etapu wojewódzkiego decyzją Dyrektora MODR otrzymali nagrody pieniężne w kategoriach danie kulinarne i produkt lokalny: I miejsce: 4000 zł, II miejsce: 3000 zł, III miejsce 2500 zł.
W trakcie gali prof. dr hab. inż. Czesław Nowak podczas interesującego wykładu nt. „Innowacyjna Małopolska - tradycje kulinarne” przybliżył znaczenie tradycji kulinarnych małopolskiej wsi.
Uczestnicy spotkania mieli również okazję wysłuchać małopolskich tradycji pisanych melodią w wykonaniu zespołu „Maszkowiacy”.
W ramach przedsięwzięcia na zewnątrz budynku MODR zorganizowana została wystawa z udziałem producentów produktów lokalnych oraz instytucji okołorolniczych, w tym MODR. Dla odwiedzających przygotowano promocję i degustację produktów regionalnych i tradycyjnych takich jak: oscypek, kiełbasa lisiecka, jabłka łąckie, miody czy naturalnie tłoczone soki.
Dyrektor MODR składa serdeczne podziękowania partnerom, fundatorom nagród:Urzędowi Marszałkowskiemu Województwa Małopolskiego, Uniwersytetowi Rolniczemu w Krakowie, Instytutowi Zootechniki w Balicach, Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Krakowie, Małopolskiemu Oddziałowi Regionalnemu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy, Powiatowym Zespołom Doradztwa Rolniczego za zaangażowanie w organizację i przeprowadzenie powiatowych etapów konkursu oraz wszystkim uczestnikom konkursu.
Anna Tobiasz
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego realizuje operację pod nazwą „Innowacyjna Małopolska - tradycyjne potrawy lokalne" w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, polegającą na organizacji wojewódzkiego etapu konkursu kulinarnego. Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 schemat II.