IV Małopolski Festiwal Smaku - półfinał w Oświęcimiu
W dniu 10 sierpnia 2008 roku w Oświęcimiu odbył się półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku, w którym udział wzięło 17 wystawców z powiatów: oświęcimskiego, olkuskiego, chrzanowskiego, wadowickiego.
Komisja konkursowa nagrodziła wystawców w kilku kategoriach:
- w kategorii dania gotowe i potrawy – firma „Smakosz” z Chrzanowa za produkt: grochówka wojskowa;
- w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze – GS SCH „Brzeszcze” z Brzeszcza za produkt: chleb żytni;
- w kategorii: Wędliny i przetwory mięsne – Rzeźnictwo i Wędliniarstwo Janusz Rogalski z Brzezinki za produkt: kiełbasa swojska;
- w kategorii: Najatrakcyjniejsze danie restauracyjne – Karczma „Rzym” z Suchej Beskidzkiej za produkt: żurek stryszawski;
- w kategorii: Przetwory owocowe i warzywne – Gospodarstwo ekologiczne Anna i Adam Susek z Bulowic za produkt: ogórek w zalewie czosnkowej;
- w kategorii: Miody – Pasieka ‘Malwa” Krzysztof Zych za produkt: miód spadziowy (jodłowy).
Swoje kulinarne typy wskazała również publiczność. Uznanie zdobyły:
- w kategorii dania gotowe i potrawy – Cafe – Club NATA z Libiąża za produkt: kluska z farszem mięsnym;
- w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze – Piekarnia Robert Tyran z Polanki Wielkiej za produkt: ciasto drożdżowe z serem;
- w kategorii: Wędliny i przetwory mięsne – Rzeźnictwo i Wędliniarstwo Janusz Rogalski z Brzezinki za produkt: kiełbasa swojska;
- w kategorii: Przetwory owocowe i warzywne – KGW „Sami Swoi” z Przytkowic za produkt: kalwaryjski ogórek kiszony „odpustowy”;
- w kategorii: Miody – Pasieka ‘Malwa” Krzysztof Zych za produkt: miód spadziowy (jodłowy).
Wystawcy otrzymali okolicznościowe dyplomy i nagrody. Laureaci konkursu i plebiscytu zostali zaproszeni do udziału w wielkim finale IV Małopolskiego Festiwalu Smaku. Który odbędzie się na Placu Wolnica w Krakowie w dniach 20-21 września