Jak i gdzie sprzedać produkty ekologiczne?
Jak i gdzie sprzedać produkty ekologiczne? Jakie produkty wolno a jakich nie wolno zbywać w sprzedaży bezpośredniej, lokalnej i marginalnej? O czym pamiętać aby dobrze sprzedać produkty? O tym wszystkim rolnicy ekologiczni mogli się dowiedzieć na szkoleniu w MODR w Karniowicach dnia 05.03.09 r.
W Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Karniowicach dnia 05.03.09 r. odbyło się seminarium dotyczące sprzedaży bezpośredniej i marketingu produktów ekologicznych. W szkoleniu uczestniczyło około osiemdziesięciu rolników i doradców rolnosrodowiskowych z całego województwa małopolskiego. Wykładowcami byli dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Pani dr Anna Litwinow oraz pracownik Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Pan Jacek Walczak. W ciągu kilku ostatnich lat liczba gospodarstw ekologicznych w Małopolsce przekroczyła 2000 i nadal wzrasta .To pociąga za sobą wzrost zainteresowania bezpośrednią sprzedażą produktów ekologicznych.
Po wejściu naszego kraju do UE przepisy dotyczące produkcji , przetwórstwa i sprzedaży żywności są bardziej rygorystyczne. Dotyczy to warunków sanitarnych i wymogów wzajemnej zgodności. Rolnicy gubią się w gąszczu przepisów które ponadto niemal corocznie ulegają zmianom. Muszą jednak przepisy poznać aby spokojnie sprzedawać swoje produkty nie wchodząc w konflikt z prawem.
Jeśli chodzi o sprzedaż bezpośrednią produktów roślinnych nieprzetworzonych z tym niema większego problemu . Można sprzedawać dodatkowo jeszcze produkty roślinne suszone i kiszone od ziemniaków i pietruszki po kiszone ogórki i suszone śliwki.
Najwięcej obaw budzi ubój, przetwórstwo i sprzedaż produktów zwierzęcych. Wymagania jakie muszą spełniać rolnicy ; wymagania sanitarne, wymagania dotyczące dobrostanu zwierząt, czy przetwórstwa produktów zwierzęcych są skomplikowane. Te dotyczące higieny pomieszczeń a więc sprzętu , wody, wentylacji , temperatury są kapitałochłonne i trudne do spełnienia. Stawiają pod znakiem zapytania dotychczasowe przetwórstwo na niewielką skalę w rolnictwie. Obostrzenia dotyczące warunków uboju zwierząt i przerobu mogą być zaporowe. Aby obejść nieco te rygory najlepszym rozwiązaniem dla rolników ekologicznych byłaby sprzedaż bezpośrednia produktów w gospodarstwach własnych. Tutaj niektóre przepisy są łagodniejsze.
Tematyka powyższa dotycząca zarówno sprzedaż bezpośredniej jak i marketingu dla małych gospodarstw cieszy się wśród rolników dużym zainteresowaniem. Świadczy o tym frekwencja , długa dyskusja i duża ilość pytań do wykładowców. Rolnicy proponowali powstanie większej ilości małych ubojni w każdym powiecie .Przepisy w tym temacie są obszerne, trudne i mało przez rolników poznane. Dlatego też będziemy do tej tematyki w przyszłości powracać.