KGW pełne siły i tradycji - konkurs potraw wigilijnych
Tradycyjnie, jak co roku, w siedzibie Wojewódzkiego Związku Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych w Krakowie odbyło się spotkanie, którego uczestnikami były koła gospodyń wiejskich z Małopolski. Tegoroczna prezentacja dorobku kulinarnego małopolskiej wsi odbyła się pod nazwą „KGW pełne siły i tradycji”.
Podczas przeglądu dziesięć uczestniczących kół gospodyń zaprezentowało tradycyjne potrawy świąteczne i wigilijne. Hołdując tradycji, że na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a dań musi być dwanaście, stoły niemal uginały się pod ciężarem potraw przyrządzonych według babcinych przepisów, domowych wypieków i napojów, których nie może zabraknąć podczas Wigilii. Karp na kilka różnych sposobów, barszcz z uszkami, zupa grzybowa lub żurek z fasolą, różnej wielkości kluski z makiem, jarskie pierożki, paszteciki z grzybami, kapuśniaczki, krokieciki, koreczki śledziowe, kompot z suszonych owoców, nalewki i ciasta, ciastka, ciasteczka... Stoły były pięknie przystrojone choinkami, szopkami i kwiatami, jadło podane w glinianych naczyniach, ozdobione owocami, na białym obrusie z siankiem, a gospodynie z kół były ubrane w tradycyjne stroje ludowe.
Bez wątpienia małopolskie koła gospodyń wiejskich są pełne siły i kultywują najcenniejsze tradycje. Organizatorzy przeglądu, dziękując za wkład w dorobek kulinarny małopolskiej wsi, nagrodzili uczestniczki nagrodami pieniężnymi i statuetkami upamiętniającymi tegoroczną prezentację potraw wigilijnych.