Konkurs „Innowacyjna Małopolska – tradycyjne potrawy lokalne” w powiecie dąbrowskim
26 sierpnia br. odbył się kolejny z kulinarnych konkursów, organizowany dla KGW przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach inicjatywy „Innowacyjna Małopolska - tradycyjne potrawy lokalne”. Tym razem etap powiatowy odbył się na Powiślu Dąbrowskim, w zespole pałacowo-dworskim w Brniu, przy współpracy ze starostwem powiatu dąbrowskiego.
Wydarzenie zostało zrelacjonowane przez internetową telewizję tarnowska.tv: https://www.tarnowska.tv/wiadomosci/9852,rywalizowali-gotujac-w-brniu-wybrano-najsmaczniejsze-tradycyjne-potrawy-z-powiatu-dabrowskiego
Podczas konkursu Koła Gospodyń Wiejskich z Powiśla Dąbrowskiego wykazały się niezwykłymi umiejętnościami kulinarnymi.
Dania i produkty lokalne oceniało jury składające się z doświadczonych mistrzów sztuki kulinarnej, menagerów i kucharzy, którzy reprezentowali: Hotel Cristal Park w Dąbrowie Tarnowskiej, Restaurację Imbirowa oraz Dwór w Zgłobicach. Spośród kilkunastu Kół Gospodyń Wiejskich komisja wybrała sześć najlepszych dzieł kulinarnych, które zaskoczyły tradycyjnymi przepisami, smakiem i zapachem. Wybór był bardzo trudny, poziom potraw i produktów wysoki. Należało jednak wyłonić dwa pierwsze miejsce w obydwu kategoriach.
Pierwsze, w kategorii danie kulinarne zdobyła Pawłowska Ryba w Śmietanie przygotowana przez panie z Pawłowa, natomiast w kategorii produkt lokalny najwyżej oceniono ser podpuszczkowy Bolcio - Kwietny Wianek, przygotowany przez Barbarę Jagłę, mieszkankę Maniowa.
Wyniki konkursu
- Kategoria produkt lokalny:
I miejsce – ser podpuszczkowy Bolcio - Kwietny Wianek - Barbara Jagła z Maniowa
II miejsce – Chleb Żytni Gruszowski – Janina Sokołowska z Gruszowa
III miejsce – Blachorze – Koło Gospodyń Wiejskich z Grądów
- Kategoria danie lokalne:
I miejsce – Pawłowska Ryba w Śmietanie – Koło Gospodyń Wiejskich z Pawłowa
II miejsce – Zupa Rzodkie Ziemnioki według przepisu Teresy Rygielskiej ze Smęgorzowa – Stowarzyszenie Kobiet Wsi Smęgorzów
III miejsce – Kaczka W Cieście Drożdżowym – Stowarzyszenie Na Rzecz Wsi Suchy Grunt
Nagrodzone KGW oraz producenci lokalni otrzymali sześć promes finansowych dla zwycięzców w obydwu kategoriach, w wysokości odpowiednio po 1500,00 zł, 1250,00 zł i 1000,00 zł, cztery bony podarunkowe do wykorzystania w Hotelu Cristal Park i we Dworze w Zgłobicach, dla czterech kół wyróżnionych dodatkowo przez komisję w wysokości po 200,00 i 100, 00 zł, a wszyscy pozostali - inne, drobne upominki.
Zwycięzcom życzymy wysokich miejsc podczas drugiego etapu konkursu, który odbędzie się 10 września br. w siedzibie Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, a wszystkim pozostałym, nagrodzonym i wyróżnionym Kołom Gospodyń Wiejskich składamy serdeczne gratulacje i dziękujemy za udział w imprezie.
Ponadto podczas wydarzenia, sfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, dzięki gościnności Centrum Polonii, uczestnicy mogli wysłuchać autorskiego koncertu muzycznego w wykonaniu Krzysztofa Gryko.
Anna Morawiec
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego realizuje operację pod nazwą „Innowacyjna Małopolska - tradycyjne potrawy lokalne" w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, polegającą na organizacji powiatowych etapów konkursu kulinarnego. Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 schemat II.