Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
27 sierpnia 2021

Konkurs „Innowacyjna Małopolska – tradycyjne potrawy lokalne” w powiecie dąbrowskim

26 sierpnia br. odbył się kolejny z kulinarnych konkursów, organizowany dla KGW przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach inicjatywy „Innowacyjna Małopolska - tradycyjne potrawy lokalne”. Tym razem etap powiatowy odbył się na Powiślu Dąbrowskim, w zespole pałacowo-dworskim w Brniu, przy współpracy ze starostwem powiatu dąbrowskiego.

Wydarzenie zostało zrelacjonowane przez internetową telewizję tarnowska.tv: https://www.tarnowska.tv/wiadomosci/9852,rywalizowali-gotujac-w-brniu-wybrano-najsmaczniejsze-tradycyjne-potrawy-z-powiatu-dabrowskiego

Podczas konkursu Koła Gospodyń Wiejskich z Powiśla Dąbrowskiego wykazały się niezwykłymi umiejętnościami kulinarnymi.

Dania i produkty lokalne oceniało jury składające się z doświadczonych mistrzów sztuki kulinarnej, menagerów i kucharzy, którzy reprezentowali: Hotel Cristal Park w Dąbrowie Tarnowskiej, Restaurację Imbirowa oraz Dwór w Zgłobicach. Spośród kilkunastu Kół Gospodyń Wiejskich komisja wybrała sześć najlepszych dzieł kulinarnych, które zaskoczyły tradycyjnymi przepisami, smakiem i zapachem. Wybór był bardzo trudny, poziom potraw i produktów wysoki. Należało jednak wyłonić dwa pierwsze miejsce w obydwu kategoriach.

Pierwsze, w kategorii danie kulinarne zdobyła Pawłowska Ryba w Śmietanie przygotowana przez panie z Pawłowa, natomiast w kategorii produkt lokalny najwyżej oceniono ser podpuszczkowy Bolcio - Kwietny Wianek, przygotowany przez Barbarę Jagłę, mieszkankę Maniowa.

Wyniki konkursu

  • Kategoria produkt lokalny:

I miejsce – ser podpuszczkowy Bolcio - Kwietny Wianek - Barbara Jagła z Maniowa

II miejsce – Chleb Żytni Gruszowski – Janina Sokołowska z Gruszowa

III miejsce – Blachorze – Koło Gospodyń Wiejskich z Grądów

  • Kategoria danie lokalne:

I miejsce – Pawłowska Ryba w Śmietanie – Koło Gospodyń Wiejskich z Pawłowa

II miejsce – Zupa Rzodkie Ziemnioki według przepisu Teresy Rygielskiej ze Smęgorzowa – Stowarzyszenie Kobiet Wsi Smęgorzów 

III miejsce – Kaczka W Cieście Drożdżowym – Stowarzyszenie Na Rzecz Wsi Suchy Grunt

Nagrodzone KGW oraz producenci lokalni otrzymali sześć promes finansowych dla zwycięzców w obydwu kategoriach, w wysokości odpowiednio po 1500,00 zł, 1250,00 zł i 1000,00 zł, cztery bony podarunkowe do wykorzystania w Hotelu Cristal Park i we Dworze w Zgłobicach, dla czterech kół wyróżnionych dodatkowo przez komisję w wysokości po 200,00 i 100, 00 zł, a wszyscy pozostali - inne, drobne upominki.

Zwycięzcom  życzymy wysokich miejsc podczas drugiego etapu konkursu, który odbędzie się 10 września br. w siedzibie Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, a wszystkim pozostałym, nagrodzonym i wyróżnionym Kołom Gospodyń Wiejskich składamy serdeczne gratulacje i dziękujemy za udział w imprezie.

Ponadto podczas wydarzenia, sfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, dzięki gościnności Centrum Polonii, uczestnicy mogli wysłuchać autorskiego koncertu muzycznego w wykonaniu Krzysztofa Gryko.

Anna Morawiec

 Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego realizuje operację pod nazwą „Innowacyjna Małopolska - tradycyjne potrawy lokalne" w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, polegającą na organizacji powiatowych etapów konkursu kulinarnego. Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej  Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 schemat II.