Konkurs potraw lokalnych i regionalnych „Pleśnieński Smak”
18 lipca 2021 r. podczas XVIII Święta Owoców i Produktów Pszczelich Gminy Pleśna przeprowadzono konkurs potraw lokalnych i regionalnych „Pleśnieński Smak”.
Organizatorami konkursu byli:
- Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Karniowicach
- Centrum Kultury w Pleśnej
Konkurs rozstrzygnięto w trzech kategoriach:
- napoje, wina i nalewki,
- desery, ciasta i wypieki,
- potrawy domowe,
a ocena przebiega według kryteriów:
a) oryginalność receptury,
b) smak potrawy,
c) nawiązanie do lokalnej tradycji (obecność w składzie potrawy owoców i/lub miodu),
d) estetyka podania.
Każda zgłoszona do konkursu potrawa lub napój powinna mieć w swym składzie owoce i/lub miód nawiązujące do tradycyjnego już Święta Owoców i Produktów Pszczelich Gminy Pleśna.
W tegorocznej edycji do konkursu wpłynęło 9 zgłoszeń od uczestników z powiatu tarnowskiego w województwie małopolskim oraz 1 zgłoszenie uczestnika z powiatu kieleckiego w województwie świętokrzyskim.
Komisja konkursowa obradowała w składzie:
Przewodniczący Komisji:
Eugeniusz Tadel – przedstawiciel Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego zs. w Karniowicach, kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Tarnowie
Członkowie Komisji:
- Barbara Zych – przedstawiciel i wiceprezes Stowarzyszenia GRUPA ODRolnika
- Elżbieta Kędzior – przedstawiciel Urzędu Gminy Pleśna
- Michał Kubicz – przedstawiciel Samorządu Gminy Pleśna, radny Gminy Pleśna
Sekretarz Komisji:
Jolanta Zych – przedstawiciel Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Tarnowie
A oto wyniki konkursu:
W kategorii I - napoje, wina i nalewki zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich „Zdrochcanie” ze Zdrochca. Nalewka malinowa uzyskała I lokatę i jedyną w tej kategorii, ponieważ żaden inny uczestnik się do niej nie zgłosił. Panie z KGW „Zdrochcanie” wygrały nie tylko „walkowerem”, ale przede wszystkim doskonałym smakiem i mocą nalewki.
W kategorii II - desery, ciasta i wypieki wpłynęło aż 5 zgłoszeń. Komisja konkursowa nie miała tu łatwego zadania, ponieważ wszyscy uczestnicy wykazali się niezwykłą pomysłowością, tak w kwestii przygotowania potraw, jak i estetyki ich zaserwowania. Komisja postanowiła uhonorować:
I miejscem - deser owocowo-miodowy w czekoladzie przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Janowicach,
II miejscem - serowe pankejki z frużeliną wiśniową przygotowane przez Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich „Pełna Chata” ze Szczepanowic,
III miejscem- ciasteczka z konfiturą z płatków akacji przygotowane przez Państwa Józefę i Marka Ciomborów z gospodarstwa agroturystycznego „Czarna Sosna” w Ryglicach
oraz przyznać dwa wyróżnienia za:
- lodową witaminkę przygotowaną przez Państwa Teresę i Andrzeja Filipowiczów z Mogilna k. Gorlic, prowadzących gospodarstwo ekologiczne,
- ciasto morelowe przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Ecobabki” z Biadolin Radłowskich.
W kategorii III – potrawy domowe wzięło udział 4 uczestników i tu również Komisja miała sporo pracy, albowiem każda z potraw była efektownie podana i miała wyjątkowe walory smakowe. W efekcie przeprowadzonej oceny:
I miejsce przypadło karkówce „po pleśnieńsku" przygotowanej przez Koło Gospodyń Wiejskich z Pleśnej,
II miejsce przypadło sałatce z pleśnieńskich sadów z nutą dymu przygotowanej przez Panią Urszulę Gacek z Dąbrówki Szczepanowskiej, właścicielkę „Octovni”,
III miejsce przypadło królikowi w śmietanie z warzywami przygotowanemu przez Koło Gospodyń Wiejskich w Rychwałdzie
oraz wyróżnienie otrzymał ser o nazwie „Franciszek z anyżem, miodem i kwiatkami polnymi” wyprodukowany przez Serownię Podłazy prowadzoną przez Panią Beatę Cichopek z Piotrowa Podłazy w województwie świętokrzyskim.
Wszyscy uczestnicy konkursu zostali uhonorowani dyplomami i nagrodami ufundowanym przez organizatorów: Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Karniowicach i Centrum Kultury w Pleśnej.
Komisja, podsumowując konkurs, zauważyła, że uczestnicy są z roku na rok coraz lepiej przygotowani i wciąż zaskakują nowymi smakami, aromatami i inwencją w serwowaniu konkursowych potraw.
Jolanta Zych