Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
21 lipca 2021

Konkurs potraw lokalnych i regionalnych „Pleśnieński Smak”

18 lipca 2021 r. podczas XVIII Święta Owoców i Produktów Pszczelich Gminy Pleśna przeprowadzono konkurs potraw lokalnych i regionalnych „Pleśnieński Smak”.

Organizatorami konkursu są:

  1. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Karniowicach
  2. Centrum Kultury w Pleśnej

Konkurs jest rozstrzygany w trzech kategoriach:

  1. napoje, wina i nalewki,
  2. desery, ciasta i wypieki,
  3. potrawy domowe,

a ocena przebiega według kryteriów:

a)    oryginalność receptury,

b)    smak potrawy,

c)    nawiązanie do lokalnej tradycji (w składzie potrawy owoce i/lub miód),

d)    estetyka podania.

Każda zgłoszona do konkursu potrawa lub napój powinna mieć w swym składzie owoce i/lub miód nawiązujące do tradycyjnego już Święta Owoców i Produktów Pszczelich Gminy Pleśna.

W tegorocznej edycji do konkursu wpłynęło 9 zgłoszeń od uczestników z powiatu tarnowskiego w województwie małopolskim oraz 1 zgłoszenie uczestnika z powiatu kieleckiego w województwie świętokrzyskim.

 

Komisja konkursowa obradowała w składzie:

Przewodniczący Komisji:

Eugeniusz Tadel –przedstawiciel Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego zs. w Karniowicach, kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Tarnowie

Członkowie Komisji:

  1. Barbara Zych – przedstawiciel i wiceprezes Stowarzyszenia GRUPA ODRolnika
  2. Elżbieta Kędzior – przedstawiciel Urzędu Gminy Pleśna
  3. Michał Kubicz – przedstawiciel Samorządu Gminy Pleśna, radny Gminy Pleśna

Sekretarz Komisji:

Jolanta Zych – przedstawiciel Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Tarnowie

 

A oto wyniki konkursu:

 

W kategorii I - napoje, wina i nalewki zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich „Zdrochcanie” ze Zdrochca. Nalewka malinowa uzyskała I lokatę i jedyną w tej kategorii, ponieważ żaden inny uczestnik się do niej nie zgłosił. Panie z KGW „Zdrochcanie” wygrały nie tylko „walkowerem”, ale przede wszystkim doskonałym smakiem i mocą nalewki.

 

W kategorii II - desery, ciasta i wypieki wpłynęło aż 5 zgłoszeń. Komisja konkursowa nie miała tu łatwego zadania, ponieważ wszyscy uczestnicy wykazali się niezwykłą pomysłowością, tak w kwestii przygotowania potraw, jak i estetyki ich zaserwowania. Komisja postanowiła uhonorować:

I miejscem - deser owocowo-miodowy w czekoladzie przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Janowicach,

II miejscem - serowe pankejki z frużeliną wiśniową przygotowane przez Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich „Pełna Chata” ze Szczepanowic,

III miejscem- ciasteczka z konfiturą z płatków akacji przygotowane przez Państwa Józefę i Marka Ciomborów z gospodarstwa agroturystycznego „Czarna Sosna” w Ryglicach

oraz przyznać dwa wyróżnienia za:

  1. lodową witaminkę przygotowaną przez Państwa Teresę i Andrzeja Filipowiczów z Mogilna k. Gorlic, prowadzących gospodarstwo ekologiczne,
  2. ciasto morelowe przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Ecobabki” z Biadolin Radłowskich.

 

W kategorii III – potrawy domowe wzięło udział 4 uczestników i tu również Komisja miała sporo pracy, albowiem każda z potraw była efektownie podana i miała wyjątkowe walory smakowe. W efekcie przeprowadzonej oceny przyznano:

I miejsce - karkówce „po pleśnieńsku" przygotowanej przezKoło Gospodyń Wiejskich z Pleśnej,

II miejsce - sałatce z pleśnieńskich sadów z nutą dymu przygotowanej przez Panią Urszulę Gacek z Dąbrówki Szczepanowskiej,właścicielkę „Octovni”,

III miejsce - królikowi w śmietanie z warzywami przygotowanemu przezKoło Gospodyń Wiejskich w Rychwałdzie

oraz wyróżnienie dla sera o nazwie „Franciszek z anyżem, miodem i kwiatkami polnymi” wyprodukowanego przez Serownię Podłazy prowadzoną przezPanią Beatę Cichopek z Piotrowa Podłazy w województwie świętokrzyskim.

 

Wszyscy uczestnicy konkursu zostali uhonorowani dyplomami i nagrodami ufundowanym przez organizatorów: Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Karniowicach i Centrum Kultury w Pleśnej.

Komisja, podsumowując konkurs, zauważyła, że uczestnicy są z roku na rok coraz lepiej przygotowani i wciąż zaskakują nowymi smakami, aromatami i inwencją w serwowaniu konkursowych potraw.

Jolanta Zych