Konkurs Potraw Regionalnych „Koszyk ze Święconym na Wielkanocnym Stole”
Wielkanoc, kiedyś zwana Paschą, to najstarsze ze świąt obchodzone już w II wieku na pamiątkę męki, śmierci, ale zwłaszcza na pamiątkę Zmartwychwstania Chrystusa. Wiąże się z nadejściem wiosny. To także czas symbolicznego święcenia pokarmów. Na samym początku przynoszono chlebową figurkę baranka, później robiono ją z masła, które przeznaczano na świąteczne śniadanie. W następnych latach kosze stawały się coraz bogatsze. Dopiero w okresie Romantyzmu wprowadzono pewne ograniczenia i został określony zestaw siedmiu bożych darów, które powinny być w koszyku. Każda potrawa miała swoją symbolikę. Ta polska obyczajowość stanowi dziedzictwo, w którym tkwią nasze korzenie, jest skarbem o którym nie można zapomnieć.
W pięknych wnętrzach Muzeum Regionalnego „Dom Grecki” przy ul. Sobieskiego w Myślenicach odbył się w dniu 15 marca br., VI Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych, „Koszyk ze Święconym na Wielkanocnym Stole”.
Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Myślenicach, Starostwo Powiatowe w Myślenicach, Muzeum Regionalne „Dom Grecki” były organizatorami konkursu.
Do konkursu stanęło 12 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu myślenickiego oraz po raz pierwszy wzięły udział szkoły oraz Warsztaty Terapii Zajęciowej przy DPS w Harbutowicach.
Komisja Konkursowa w składzie: Bożena Kożuch i Alicja Małeta - Muzeum Etnograficzne, Anna Suder – MODR, Bożena Kobiałka – Muzeum Regionalne, Aleksandra Mistarz -UMiGm Myślenice, Jan Koczwara miała niełatwe zadanie dokonania wyboru wśród zaprezentowanych koszyków. Koszyki zachwycały swoją urodą, pomysłowością, a jednocześnie dbałością o tradycje. Mając tak trudny wybór, Komisja przyznała trzy pierwsze, trzy drugie i trzy pierwsze miejsca, pozostałe otrzymały wyróżnienie.
Jako najlepsze - trzy pierwsze ex-equo miejsca uznano koszyki ze święconym Koła Gospodyń Wiejskich z Rudnika, gmina Dobczyce, Zespołu Szkół Technicznych i Rolniczych z Dobczyc oraz Warsztatów Terapii Zajęciowej z Harbutowic. W celu zapewnienia całkowitej bezstronności Komisji, koszyki ze świeconym były zakodowane. Kody numerów zostały odtajnione dopiero ustaleniu lokat przez Komisję. Ogromna radość i wzruszenie zapanowała wśród młodzieży ze szkoły oraz Warsztatów Terapii Zajęciowej, gdy Komisja odczytała wyniki. Ze swojej strony gratulujemy wszystkim uczestnikom za wkład pracy i pomysłowości włożony w przygotowanie koszyka ze święconym. Ponadto stoły uginające się od potraw przygotowanych przez gospodynie zajęły trzy sale Muzeum Regionalnego. W atmosferze mieszczańskich wnętrz prezentowały się dostatnio potrawy wielkanocne: żurki, kiełbasy wędzone, szynki z kością, boczki, chrzanówki, mazurki, buchty, serniki. Wszystko według tradycyjnych receptur zdobne w bukszpan.
Nagrody zostały ufundowane przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Starostwo Powiatowe w Myślenicach, Urząd Miasta i Gminy Myślenice, Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Lenart” z Raciechowic” ,FPHU Jan” Jan Burkat.
mgr inż. Grażyna Pitala