Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
28 marca 2008

Konkurs Potraw Regionalnych „Koszyk ze Święconym na Wielkanocnym Stole”

Wielkanoc, kiedyś zwana Paschą, to najstarsze ze świąt obchodzone już w II wieku na pamiątkę męki, śmierci, ale zwłaszcza na pamiątkę Zmartwychwstania Chrystusa. Wiąże się z nadejściem wiosny. To także czas symbolicznego święcenia pokarmów. Na samym początku przynoszono chlebową figurkę baranka, później robiono ją z masła, które przeznaczano na świąteczne śniadanie. W następnych latach kosze stawały się coraz bogatsze. Dopiero w okresie Romantyzmu wprowadzono pewne ograniczenia i został określony zestaw siedmiu bożych darów, które powinny być w koszyku. Każda potrawa miała swoją symbolikę. Ta polska obyczajowość stanowi dziedzictwo, w którym tkwią nasze korzenie, jest skarbem o którym nie można zapomnieć.

W pięknych wnętrzach Muzeum Regionalnego „Dom Grecki” przy ul. Sobieskiego w Myślenicach odbył się w dniu 15 marca br., VI Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych, „Koszyk ze Święconym na Wielkanocnym Stole”.

Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Myślenicach, Starostwo Powiatowe w Myślenicach, Muzeum Regionalne „Dom Grecki” były organizatorami konkursu.

Do konkursu stanęło 12 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu myślenickiego oraz po raz pierwszy wzięły udział szkoły oraz Warsztaty Terapii Zajęciowej przy DPS w Harbutowicach.

Komisja Konkursowa w składzie: Bożena Kożuch i Alicja Małeta - Muzeum Etnograficzne, Anna Suder – MODR, Bożena Kobiałka – Muzeum Regionalne, Aleksandra Mistarz -UMiGm Myślenice, Jan Koczwara miała niełatwe zadanie dokonania wyboru wśród zaprezentowanych koszyków. Koszyki zachwycały swoją urodą, pomysłowością, a jednocześnie dbałością o tradycje. Mając tak trudny wybór, Komisja przyznała trzy pierwsze, trzy drugie i trzy pierwsze miejsca, pozostałe otrzymały wyróżnienie.

Jako najlepsze - trzy pierwsze ex-equo miejsca uznano koszyki ze święconym Koła Gospodyń Wiejskich z Rudnika, gmina Dobczyce, Zespołu Szkół Technicznych i Rolniczych z Dobczyc oraz Warsztatów Terapii Zajęciowej z Harbutowic. W celu zapewnienia całkowitej bezstronności Komisji, koszyki ze świeconym były zakodowane. Kody numerów zostały odtajnione dopiero ustaleniu lokat przez Komisję. Ogromna radość i wzruszenie zapanowała wśród młodzieży ze szkoły oraz Warsztatów Terapii Zajęciowej, gdy Komisja odczytała wyniki. Ze swojej strony gratulujemy wszystkim uczestnikom za wkład pracy i pomysłowości włożony w przygotowanie koszyka ze święconym. Ponadto stoły uginające się od potraw przygotowanych przez gospodynie zajęły trzy sale Muzeum Regionalnego. W atmosferze mieszczańskich wnętrz prezentowały się dostatnio potrawy wielkanocne: żurki, kiełbasy wędzone, szynki z kością, boczki, chrzanówki, mazurki, buchty, serniki. Wszystko według tradycyjnych receptur zdobne w bukszpan.

Nagrody zostały ufundowane przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Starostwo Powiatowe w Myślenicach, Urząd Miasta i Gminy Myślenice, Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Lenart” z Raciechowic” ,FPHU Jan” Jan Burkat.

 

mgr inż. Grażyna Pitala