Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
09 marca 2008

Konkurs Stół Pięknie Nakryty 2008

Kulinarny konkurs „Stół pięknie nakryty” jest organizowany od roku 2005. Pomysłodawcą była kadra nauczycielska Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. O. Bujwida w Krakowie, współorganizująca konkurs z przedstawicielami samorządowymi z Małopolskiej Agencji Rozwoju Regionalnego. Pierwotnym celem konkursu było podnoszenie kwalifikacji zawodowych oraz bogacenie doświadczenia uczniów szkół gastronomiczno-hotelarskich - kucharzy i kelnerów. Obecnie konkurs ma szerszy charakter, popularyzuje małopolskie produkty oraz potrawy przyrządzane zgodnie z tradycją.

W 2006 r. tematem przewodnim konkursu był „Europejczyk przy stole”; w roku poprzednim roku konkurs przebiegał pod hasłem „produkt regionalny na małopolskim stole”, zaś tegoroczna, czwarta edycja konkursu w całości została poświęcona rybnym smakołykom. Konkurs nosił nazwę: „Stół pięknie nakryty - Małopolskie ryby na wiosennym stole”.

Zadaniem uczestników było przyrządzenie potrawy z ryb odławianych na terenie Małopolski. Każda została wykonana wedle specjalnej receptury. Zgodnie z regulaminem konkursu, potrawy były przygotowywane przez dwuosobowe zespoły uczestników. Komisja konkursowa oceniała samą potrawę, dobór naczyń i sposób nakrycia stołu oraz prezentację obsługi gości. Dodatkowo uczniowie sporządzali przy gościu i serwowali napój zimny lub gorący. Ten ostatni element konkurencji, chociaż tremujący, miał na celu oswojenie młodych ludzi w bezpośrednim kontakcie z klientem (tzw. serwis specjalny).

Wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się dużą starannością i pomysłowością, począwszy od przygotowania stanowiska pracy i surowców, poprzez aranżację stołu i dobór elementów dekoracyjnych, skończywszy na przygotowaniu potrawy, ze wszystkimi jej walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi. Jeden z uczniów wykorzystał jako element ozdobny cukinię, z której „wyrzeźbił” łódkę. Trzeba przyznać, iż wiele stołów zostało przyozdobionych tak, jakby zwiastowały rychłe nadejście wiosny; pojawiło się na nich wiele kompozycji z warzyw, kwiatów i innych roślin ozdobnych.

Finał konkursu odbył się 1 marca 2008 r. w Krakowie. Każda spośród 24 zakwalifikowanych drużyn miała maksymalnie trzy godziny na przygotowanie swojej prezentacji. Komisji konkursowej, w skład której weszli najlepsi w regionie szefowie kuchni, przewodził prezes małopolskiego oddziału Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników - Zbigniew Kurleto.

Na konkursowych stołach bezkonkurencyjnie królowały dwie ryby: pstrąg i karp. Nie zabrakło też łososia, okonia i szczupaka. Różnorodność potraw była przeogromna: ryby pieczone, smażone, gotowane i grillowane, w zalewie, galarecie bądź z warzywami, podawane na zimno lub gorąco.

Wśród przygotowanych potraw pojawiły się takie specjały jak: pstrąg w cieście serowo-piwnym, karp faszerowany - podany w sosie żurawinowym, mus z pstrąga w towarzystwie prawdziwków zapiekanych w cieście francuskim, wiosenny karp pod pierzynką beszamelową, roladki z pstrąga, karp po zatorsku z grzankami z obwarzanka krakowskiego itp.

Zwycięzcami konkursu został duet Oliwia Prusak i Michał Hajdus, podopieczni współorganizatora czyli Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie. Ich specjalnością okazały się roladki z pstrąga i łososia w kapuście włoskiej w towarzystwie ravioli ze szpinakiem i przysmażanych krewetek. Drugie miejsce przypadło drużynie z Zespołu Szkół nr 1 w Nowym Sączu, a trzecie zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.

Główna nagroda w konkursie to wycieczka dla całej klasy, której przedstawiciele zdobyli pierwsze miejsce, do Zatora - miejscowości zwanej Doliną Karpia.

Zaś pamiątką po tegorocznej edycji konkursu będzie książka kucharska z przepisami, na bazie których zostały przygotowane konkursowe potrawy.

Konkurs „Stół pięknie nakryty - Małopolskie ryby na wiosennym stole” okazał się prawdziwym festiwalem smaków - połączeniem wyjątkowych walorów małopolskich ryb ze śródziemnomorską finezją. Z pewnością uczestnicy takiego konkursu jak ten już wkrótce będą decydować o różnorodności menu w restauracjach i hotelach.

Kolejna edycja konkursu już za rok i na pewno będzie równie smaczna, zdrowa i aromatyczna! Do zobaczenia przy pięknie nakrytym stole!

 

Katarzyna Gwiżdż