Konkurs Stół Pięknie Nakryty 2008
Kulinarny konkurs „Stół pięknie nakryty” jest organizowany od roku 2005. Pomysłodawcą była kadra nauczycielska Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. O. Bujwida w Krakowie, współorganizująca konkurs z przedstawicielami samorządowymi z Małopolskiej Agencji Rozwoju Regionalnego. Pierwotnym celem konkursu było podnoszenie kwalifikacji zawodowych oraz bogacenie doświadczenia uczniów szkół gastronomiczno-hotelarskich - kucharzy i kelnerów. Obecnie konkurs ma szerszy charakter, popularyzuje małopolskie produkty oraz potrawy przyrządzane zgodnie z tradycją.
W 2006 r. tematem przewodnim konkursu był „Europejczyk przy stole”; w roku poprzednim roku konkurs przebiegał pod hasłem „produkt regionalny na małopolskim stole”, zaś tegoroczna, czwarta edycja konkursu w całości została poświęcona rybnym smakołykom. Konkurs nosił nazwę: „Stół pięknie nakryty - Małopolskie ryby na wiosennym stole”.
Zadaniem uczestników było przyrządzenie potrawy z ryb odławianych na terenie Małopolski. Każda została wykonana wedle specjalnej receptury. Zgodnie z regulaminem konkursu, potrawy były przygotowywane przez dwuosobowe zespoły uczestników. Komisja konkursowa oceniała samą potrawę, dobór naczyń i sposób nakrycia stołu oraz prezentację obsługi gości. Dodatkowo uczniowie sporządzali przy gościu i serwowali napój zimny lub gorący. Ten ostatni element konkurencji, chociaż tremujący, miał na celu oswojenie młodych ludzi w bezpośrednim kontakcie z klientem (tzw. serwis specjalny).
Wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się dużą starannością i pomysłowością, począwszy od przygotowania stanowiska pracy i surowców, poprzez aranżację stołu i dobór elementów dekoracyjnych, skończywszy na przygotowaniu potrawy, ze wszystkimi jej walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi. Jeden z uczniów wykorzystał jako element ozdobny cukinię, z której „wyrzeźbił” łódkę. Trzeba przyznać, iż wiele stołów zostało przyozdobionych tak, jakby zwiastowały rychłe nadejście wiosny; pojawiło się na nich wiele kompozycji z warzyw, kwiatów i innych roślin ozdobnych.
Finał konkursu odbył się 1 marca 2008 r. w Krakowie. Każda spośród 24 zakwalifikowanych drużyn miała maksymalnie trzy godziny na przygotowanie swojej prezentacji. Komisji konkursowej, w skład której weszli najlepsi w regionie szefowie kuchni, przewodził prezes małopolskiego oddziału Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników - Zbigniew Kurleto.
Na konkursowych stołach bezkonkurencyjnie królowały dwie ryby: pstrąg i karp. Nie zabrakło też łososia, okonia i szczupaka. Różnorodność potraw była przeogromna: ryby pieczone, smażone, gotowane i grillowane, w zalewie, galarecie bądź z warzywami, podawane na zimno lub gorąco.
Wśród przygotowanych potraw pojawiły się takie specjały jak: pstrąg w cieście serowo-piwnym, karp faszerowany - podany w sosie żurawinowym, mus z pstrąga w towarzystwie prawdziwków zapiekanych w cieście francuskim, wiosenny karp pod pierzynką beszamelową, roladki z pstrąga, karp po zatorsku z grzankami z obwarzanka krakowskiego itp.
Zwycięzcami konkursu został duet Oliwia Prusak i Michał Hajdus, podopieczni współorganizatora czyli Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie. Ich specjalnością okazały się roladki z pstrąga i łososia w kapuście włoskiej w towarzystwie ravioli ze szpinakiem i przysmażanych krewetek. Drugie miejsce przypadło drużynie z Zespołu Szkół nr 1 w Nowym Sączu, a trzecie zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.
Główna nagroda w konkursie to wycieczka dla całej klasy, której przedstawiciele zdobyli pierwsze miejsce, do Zatora - miejscowości zwanej Doliną Karpia.
Zaś pamiątką po tegorocznej edycji konkursu będzie książka kucharska z przepisami, na bazie których zostały przygotowane konkursowe potrawy.
Konkurs „Stół pięknie nakryty - Małopolskie ryby na wiosennym stole” okazał się prawdziwym festiwalem smaków - połączeniem wyjątkowych walorów małopolskich ryb ze śródziemnomorską finezją. Z pewnością uczestnicy takiego konkursu jak ten już wkrótce będą decydować o różnorodności menu w restauracjach i hotelach.
Kolejna edycja konkursu już za rok i na pewno będzie równie smaczna, zdrowa i aromatyczna! Do zobaczenia przy pięknie nakrytym stole!
Katarzyna Gwiżdż