Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
03 stycznia 2015

Kurs zawodowy dla baców po raz drugi

Panująca obecnie moda na folklor oraz kulturę ludową spowodowała także ożywienie tradycji, w jakże niedocenianej kulturze pasterskiej w województwie małopolskim. Bardzo dobrym tego przykładem jest kurs bacowski zorganizowany już po raz drugi przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, dzięki przyznanej dotacji podmiotowej z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.

Zgodnie z  Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 27 kwietnia 2010 r. zawód baca i juhas znalazł się na ministerialnej liście zawodów rzemieślniczych. Tylko Izba Rzemieślnicza i Małej Przedsiębiorczości w Katowicach, jako jedyna w Polsce  posiada uprawnienia Ministra Edukacji na przeprowadzanie egzaminu państwowego, który upoważnia do zawodu baca i juhas.

Kurs odbył się w dniach 24 -29 listopada 2014 r. w Piwnicznej –Zdrój. W kursie wzięło udział 20 uczestników. Tak jak to wielkim zaskoczeniem w poprzednim roku był udział kobiety, tak i w tym roku nie małe zainteresowanie wzbudziło uczestnictwo młodziutkiej pasterki z terenów Sądecczyzny.

 Uczestniczka kursu pani Barbara Szwala przyjmuje dyplom i gratulacje
od Dyrektora MODR, Bronisława Dutki

Warunkiem udziału było co najmniej 3- letnie  prowadzenie chowu i hodowli owiec. Zajęcia teoretyczne przeprowadzili doświadczeni wykładowcy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie m.in. prof. dr hab. Edward Wierzchoś, dr hab. Edyta Molik, dr hab. Urszula Kaczor, dr inż. Małgorzata Bogusz, dr inż. Maciej Murawski, dr Barbara Kiełbasa oraz Instytutu Zootechniki w Balicach - dr inż. Jacek Sikora. Część tematów prezentowana była przez przedstawicieli innych instytucji państwowych jak: mgr Małgorzata Kozień - Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych w Krakowie, mgr inż. Leszek Skoczek - Państwowa Inspekcja Pracy w Krakowie, Józef Michałek, Piotr Kohut – Fundacja Pasterstwo Transhumacyjne oraz lek. wet. Przemysław Stawarczyk. Tematyka kursu dotyczyła głównie chowu i hodowli owiec, ich fizjologii i chorób, wartości odżywczych mięsa owczego. Kursanci bardzo dużo dowiedzieli się o podstawach ekonomiki, marketingu, elementach racjonalnej gospodarki łąk i pastwisk oraz aspektach prawnych związanych z produkcją owczarską m.in. prowadzenie firmy i gospodarstwa agroturystycznego. Zajęcia praktyczne z zakresu technologii wytwarzania serów owczych odbyły się w Leśnicy, a przeprowadził je mistrz bacowski Kazimierz Furczoń. Podczas zajęć praktycznych uczestnicy doskonalili wiedzę przy puceniu oscypka, wyrobu redykołki, bundzu czy bryndzy owczej.  

Finałem wyczerpujących zajęć był egzamin zawodowy przeprowadzony przez Izbę Rzemieślniczą i Małej Przedsiębiorczości w Katowicach, który odbył się w dniu 8 grudnia 2014 r. w Nowym Targu. Egzamin składał się z 2 części. W części praktycznej każdy musiał zaprezentować i udowodnić umiejętności z zakresu wyrobów serów owczych, strzyżenia owiec i korekty racic. Druga część to egzamin pisemny i ustny z wiedzy teoretycznej, która wbrew pozorom nie była taka prosta. Po całodziennych zmaganiach Komisja Egzaminacyjna przedstawiła wszystkim pozytywne wyniki. Tym samym do grona 19 czeladników i jednego mistrza z roku 2013, dołączyła grupa 20 wykwalifikowanych  zawodowych baców!

Bardzo cieszy to powiększające się grono osób tak pięknego i tradycyjnego rzemiosła, który zaczyna się „liczyć” poza granicami kraju. Uzyskany dyplom po zdanym egzaminie będzie uznawany w całej Unii Europejskiej.

Szeroko rozumiana kultura pasterska to nie tylko agroturystyka, ale również nasze dziedzictwo kulturowe, które powinno się wspierać i promować poprzez stwarzanie możliwości spotkań z innymi ludźmi, nawiązywanie kontaktów i więzi społecznych.

tekst i zdjęcia: Ewelina Stajnder