Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
03 listopada 2021

Laureaci wojewódzkiego konkursu „Najlepsze Gospodarstwo Agroturystyczne w Małopolsce”

28 października 2021 r. podczas konferencji agroturystycznej „Agroturystyka w dobie zagrożenia epidemiologicznego” zostały ogłoszone wyniki konkursu na „Najlepsze Gospodarstwo Agroturystyczne w Małopolsce”, organizowanego przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Współorganizatorami konkursu oraz fundatorami nagród byli: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy w Balicach, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Terenowy w Krakowie, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie, Małopolski Oddział Regionalny Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie.

Celem konkursu było wyłonienie najlepszych gospodarstw agroturystycznych świadczących usługi na obszarach wiejskich województwa małopolskiego jako atrakcyjnego miejsca wypoczynku, a także popularyzacja walorów krajobrazowych, kulturowych i kulinarnych regionu.

Konkurs „Najlepsze Gospodarstwo Agroturystyczne w Małopolsce” to już tradycja, która wpisała się w program wydarzeń Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Zeszłoroczna edycja konkursu odbyła się zdalnie z powodu ograniczeń wywołanych pandemią COVID-19. W tym roku udało się odwiedzić 8 gospodarstw zgłoszonych przez Powiatowe Zespoły Doradztwa Rolniczego.

Komisja konkursowa, w której skład weszli przedstawiciele Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Krakowie, Małopolskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, przyznała 6 nagród, w tym dwa wyróżnienia oraz jedno szczególne wyróżnienie, które charakteryzowały się wysokimi standardami świadczonych usług, dobrej organizacji i sposobu funkcjonowania. Wyróżnione gospodarstwa stosują zasady proekologiczne, są silnie związane z tradycją regionu, mają bogatą ofertę kulinarną, stosują inwestycje, które podniosą standard świadczonych usług oraz mają w swojej ofercie atrakcje związane z obiektem i okolicą. Świadczą dobrą informacją i promocją turystyczną.

Poniżej kilka słów o tegorocznych laureatach.

I miejsce: gospodarstwo agroturystyczne „Gościniec Banica” Jędrzeja Jakubowskiego z miejscowości Krzywa w powiecie gorlickim

Gospodarstwo agroturystyczne „Gościniec Banica” znajduje się na terenie Beskidu Niskiego, który uważany jest za obszar najmniej w Polsce przekształcony przez człowieka. Gospodarstwo oferuje 20 miejsc noclegowych. Gościom serwowane są posiłki pochodzące z płodów rolnych od lokalnych dostawców, dodatkowo w kuchni wykorzystuje się przetwory domowej roboty, sery kozie i wędliny. Oferta kulinarna jest typowa dla polskiej kuchni i mocno nawiązuje do regionu. Gospodarstwo działa zgodnie z naturą. Posiada własną przydomowa oczyszczalnię ścieków, pompę ciepła, stosuje się do zasad segregacji odpadów, a energię elektryczną uzyskuje ze źródeł odnawialnych. Powstały kompost z odpadów biologicznych wykorzystuje się w uprawie warzyw. Gospodarstwo mocno związane jest z zabudową regionu. Wszystkie budynki, jakie znajdą jest na terenie gospodarstwa, są drewniane i nawiązują do tradycji. W domu można znaleźć elementy regionalne, w tym rękodzieło, ale tez stare meble czy rodzinne pamiątki, które nadają wnętrzu wyjątkowy klimat. Cztery lata temu dla gości została otwarta wypożyczalnia sprzętu narciarskiego. Goście oprócz tego mogą skorzystać z masażów leczniczych lub relaksacyjnych, które wykonywane są przez wykwalifikowanego rehabilitanta/masażystę. Gospodarstwo agroturystyczne „Gościniec Banica” jest również laureatem wieli konkursów kulinarnych.

II miejsce: gospodarstwo agroturystyczne Janiny i Stanisława Sołtys z miejscowości Rzepiska w powiecie tatrzańskim

Gospodarstwo agroturystyczne państwa Sołtys znajduje się na terenie Podhala. Dysponuje pokojami 2,3,4-osobowymi, które są w pełni wyposażone do wypoczynku gości. Na terenie obiektu można skorzystać z oferty kulinarnej, w tym ze śniadań i obiadokolacji, z grilla oraz organizacji imprez rodzinnych (takich jak urodziny, rocznice ślubu). Produkty wykorzystywane w kuchni państwa Sołtysów pochodzą w dużej mierze z ich gospodarstwa. Wytwarzany jest własny twaróg i ser, a na życzenie gości może zostać zaserwowana także jagnięcina. Warzywa, zioła i owoce pochodzą z własnej uprawy. Właściciele gospodarstwa prowadzą swoje gospodarstwo rolne z zachowaniem tradycji (suszą siano na tzw. ostrewkach, układając je ręcznie, podtrzymują wypas utrzymywanych zwierząt). Goście zapoznają się z żywą kulturą Podhala, ponieważ właściciele na co dzień posługują się gwarą góralską. Gospodarze stosują się przy prowadzeniu swojego gospodarstwa do zasad proekologicznych (szambo, segregacja śmieci, kompostownik, który później wykorzystywany jest do warzyw i rabat kwiatowych). W ofercie gospodarstwa znajdują się takie atrakcje jak: organizacja kuligu oraz przejażdżek konnych. Ponadto w niedalekiej okolicy można znaleźć liczne wyciągi narciarskie.

III miejsce: gospodarstwo agroturystyczne „Pod Lasem” Elżbiety Nowak z miejscowości Kamionna w powiecie bocheńskim

Gospodarstwo agroturystyczne „Pod Lasem” leży u podnóża Pasierbieckiej Góry i Kamionnej oraz w bezpośrednim sąsiedztwie lasu. Do dyspozycji gości został oddany cały dom, w którym znajdują się 3 niezależne pokoje – każdy z nich posiada osobną łazienkę. Dla wszystkich gości udostępniona została kuchnia wyposażona w niezbędne akcesoria kuchenne. Dom, w którym przebywają goście, został zbudowany w stylu charakterystycznym dla regionu. W pokojach można znaleźć obrazy namalowane przez lokalnych artystów. Agroturystyka „Pod Lasem” posiada 2 „słoneczka” w ramach kategoryzacji gospodarstw agroturystycznych, które są przyznawane prze Polską Federację Turystyki Wiejskiej. Gościom korzystającym z wypoczynku w gospodarstwie serwowane są obiady. Produkty, z których się je wytwarza, są naturalne i ekologiczne (mięso z własnego chowu oraz warzywa i owoce z własnej uprawy). Jedną z atrakcji są piesze wycieczki po okolicznych górach lub kolarstwo. W zimie można udać się na stok narciarki, który znajduje się w pobliżu. Gospodarstwo agroturystyczne „Pod Lasem” jest również częścią programu Małopolska Wieś Dla Seniorów.

Szczególne wyróżnienie jako obiekt turystyki wiejskiej – oferta dla dzieci: gospodarstwo agroturystyczne Grzegorza Królikowskiego z miejscowości Tylicz w powiecie nowosądeckim

Gospodarstwo położone jest w Tyliczu na granicy Beskidu Sądeckiego i Beskidu Niskiego. Gospodarstwo oferuje swoim gościom komfortowe pokoje o wysokim standardzie, z których każdy posiada łazienkę. Z pokoi rozpościera się przepiękny widok na góry. W obiekcie można zjeść pyszne jedzenie oraz spróbować świeżo pieczonego ciasta. Ponadto menu jest przystosowane dla rodzin z dziećmi. Każdy z oferowanych posiłków jest przygotowywany według tradycyjnych przepisów. Gospodarstwo przestrzega wszystkich zasad związanych z ochroną środowiska, a uprawa warzyw i owoców odbywa się z użyciem metod ekologicznych. Zarówno architektura obiektu, jak i wygląd wnętrz, są mocno związane z regionem. Właściciel gospodarstwa cały czas udoskonala i modernizuje obiekt pod kątem wypoczynku i rekreacji.

Wyróżnienie: gospodarstwo agroturystyczne „Pod Śliwkową Gałązką” Danuty Białki z miejscowości Uszew w powiecie brzeskim

Gospodarstwo agroturystyczne „Pod Śliwkową Gałązką” znajduje się w samym centrum miejscowości Uszew. Gospodarstwo stanowi kompleks, w którego skład wchodzi samodzielny budynek mieszkalny z kuchnią, łazienką, pokojem gościnnym oraz sypialniami. Obiekt ten został przekształcony z dawnych budynków gospodarskich. Znajdują się w nim: rożnego rodzaju narzędzia i sprzęty rolnicze używane kiedyś na polskiej wsi. Gospodarze samodzielnie przyrządzają oraz wyrabiają (według własnej receptury) różnego rodzaju mięsa i wędliny. Wędzarnia, z której korzystają pełni także funkcję suszarni śliwek pochodzących z własnego ogrodu. Ofertę kulinarną wzbogaca kukiełka uszewska – lokalny wypiek wpisany na listę produktów tradycyjnych. Właściciele dbają o zasady proekologiczne, ponieważ wszystkie budynki wchodzące w skład gospodarstwa podłączone są do sieci kanalizacyjnej oraz segregują śmieci. Cały obiekt gospodarstwa nawiązuje swoim stylem do regionu. Właściciele gospodarstwa agroturystycznego prowadzą również Fundację Wspierania Aktywności i Zachowania Dziedzictwa Lokalnego „Pro Memory”.

Wyróżnienie: gospodarstwo agroturystyczne „Nocleg Pod Brzozami” Jana Micka z miejscowości Zalipie w powiecie dąbrowskim

Gospodarstwo agroturystyczne „Nocleg Pod Brzozami” znajduje się w malowniczej wsi Zalipie – najbardziej charakterystycznym miejscu dla Powiśla Dąbrowskiego. W gospodarstwie znajduje się 5 pokoi oraz 10 miejsc noclegowych. Każdy z pokoi został ozdobiony przez żonę właściciela, zalipiańską artystkę, charakterystycznymi dla tego regionu malowidłami. Goście mają do swojej dyspozycji 2 aneksy kuchenne, w których można przygotowywać posiłki oraz ogródek warzywno-owocowy. Ponadto można się także zaopatrzyć u nich w świeże jajka czy sezonowe owoce i warzywa. W sąsiednich gospodarstwach można zakupić miody, sery i inne produkty wytwarzane przez lokalnych rolników. W otoczeniu gospodarstwa znajdują się rozlegle treny leśne, które zostały przystosowane do wędrówek pieszych i tras rowerowych.

Laureatom tegorocznej edycji serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Natalia Baster