Małopolski Smak w Krakowie
W dniach 14-15 czerwca 2008 roku na krakowskim Kazimierzu już po raz czwarty odbył się krakowski kiermasz półfinałowy Małopolskiego Festiwalu Smaku połączony ze Świętem Chleba. Głównymi organizatorami byli Samorząd Województwa Małopolskiego oraz Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.
Festiwal jak co roku cieszył się wielkim zainteresowaniem wśród mieszkańców Krakowa, okolic oraz turystów. Wszyscy uczestnicy mogli degustować produkty i potrawy prezentowane przez najlepszych małopolskich producentów żywności oddając głos na wybrany przez siebie produkt. W konkursie udział wzięło 19 producentów z całej Małopolski. Kulinarni eksperci ocenili zgłoszone do konkursu produkty i potrawy w poszczególnych kategoriach.
Zwycięscy konkursu:
• Spółdzielnia Produkcji Piekarskiej i Ciastkarskiej, Kraków - chleb turecki
(kategoria wyroby piekarnicze i cukiernicze)
• Masarnia Krakowska, Kraków - szynka z pieca
(kategoria wędliny i przetwory mięsne)
• Przetwórstwo rybne KRAK-MARFISH, Poskwitów - małopolski przysmak babuni
(kategoria gotowe dania i potrawy)
• FPHU Melba, Krzeszowice - lody tradycyjne, jogurtowe z poziomkami
(kategoria sery i przetwory mleczne)
• Pasieka Stanisław Pietrzak, Myślenice - miód spadziowy
(kategoria miody)
• Krzysztof Żebrak, Charsznica - kapusta charsznicka kwaszona
(kategoria przetwory owocowe i warzywne)
• Koło Gospodyń Wiejskich - podpłomyk z cebulą
(kategoria dania przygotowane przez KGW).
Zwycięzcy plebiscytu publiczności:
Spółdzielnia Produkcji Piekarskiej i Ciastkarskiej, Kraków - chleb turecki
(kategoria wyroby piekarnicze i cukiernicze)
Zakład Mięsny Rolmat, Biertowice - szynka gotowana wiejska
(kategoria wędliny i przetwory mięsne)
• Przetwórstwo rybne KRAK-MARFISH, Poskwitów - małopolski przysmak babuni
(kategoria gotowe dania i potrawy)
• FPHU Melba, Krzeszowice - lody tradycyjne, jogurtowe z poziomkami
(kategoria sery i przetwory mleczne)
• Pasieka Stanisław Pietrzak, Myślenice - miód spadziowy
(kategoria miody)
• Krzysztof Żebrak, Charsznica- kapusta charsznicka kwaszona
(kategoria przetwo0ry owocowe i warzywne)
• Koło Gospodyń Wiejskich w Niegowici - podpłomyk z cebulą
(kategoria dania przygotowane przez KGW)
Anna Tobiasz