Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
18 marca 2022

Małopolskie Spotkania Hodowców 2022 – „Higiena doju”

W marcu br. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Polska Federacja Hodowców Bydła i  Producentów Mleka oraz Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy zorganizowali konferencję dla hodowców bydła mlecznego i producentów mleka. Tematem przewodnim była higiena doju.

Higiena doju to całokształt zabiegów wpływających na jakość surowca, jakim jest mleko. Jakość mleka obrazuje wskaźnik – ogólna liczba bakterii (OLB) w 1 ml mleka. To od niego zależy, w jakiej klasie zostanie sprzedane mleko. Pozaklasowe mleko spowoduje obniżenie ceny za każdy oddany litr.

Temat wpływu higieny i rutyny doju na zdrowie wymienia omówiła Pani Anna Słania-Słowińska z firmy CID LINES. Zwróciła uwagę, że wszystkie etapy doju mają wpływ na zdrowotność wymienia i jakość mleka. Poszczególne elementy takie jak: higiena przed dojem oraz po doju, higiena hali udojowej i sprzętu, mycie i dezynfekcja wymion, przedzdojenie, podłączenie aparatu udojowego oraz dipping po doju są istotne w codziennej rutynie. Prelegentka podkreśliła, że higiena przed dojem jest bardzo ważna, ponieważ ogranicza stany zapalne na tle środowiskowym.

Dr hab. Piotr Wójcik, przedstawiciel Instytutu Zootechniki, mówił o możliwościach wykorzystania preparatów ziołowych w profilaktyce wymienia. Zaprezentował ilościowe i jakościowe badania cytologiczne mleka, zwracając uwagę na obecność w nim zarazków mastitis (patogenów). Prelegent przedstawił kształtowanie się poziomu LKS (liczby komórek somatycznych) w zależności od fazy doju w gospodarstwach ekologicznych i konwencjonalnych. Następnie porównał je z poziomem LKS po zastosowaniu maści ziołowej z uwzględnieniem rasy. Dobre efekty w postaci zmniejszenia ilości komórek somatycznych przyniosło zastosowanie  dodatku ziołowego do paszy dla krów mlecznych. Omówił wykorzystanie preparatów ziołowych do dippingu strzyków, które mogą być stosowane w gospodarstwach ekologicznych.

Podstawą dobrostanu zwierząt jest stały dostęp do wody. Woda warunkuje zdrowie krów i wpływa na ich wysoką wydajność. Jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów fizjologicznych
i przemian biochemicznych zachodzących w każdym organizmie. Ten ważny temat został omówiony przez Panią dr inż. Agatę Karpowicz z Instytutu Zootechniki. Dowiedzieliśmy się o behawiorze bydła związanym z pobieraniem wody oraz zapotrzebowaniu krów na wodę. W swoim wystąpieniu prelegentka podkreśliła niekorzystny wpływ niedoboru wody u krów na obniżenie wydajności mlecznej. Równie istotny okazał się temat jakości oraz zanieczyszczeń wody spożywanej przez bydło. Pani Doktor zwróciła uwagę, że „nieprawidłowe poziomy niektórych parametrów wody mogą doprowadzić do zmniejszenia jej pobrania, a w konsekwencji do odwodnienia, pomimo jej dostępności”. Przedstawiła nowoczesne metody oczyszczania i uzdatniania wody oraz możliwości retencjonowania wody w gospodarstwach.

Wojciech Rasiński, kierownik Przedstawicielstwa w Zabierzowie PFHBiPM, przedstawił najlepszych hodowców bydła mlecznego z województwa małopolskiego za rok 2021: bydło rasy montbeliarde (MO) - GR – Tazik Edward, bydło rasy polskiej czerwono-białe (ZR) – Sołtys Franciszek, bydło rasy polskiej czarno-białej (ZB) – Wojtyczka Stanisław, bydło rasy simental (SM) – GR Kogut Marek, bydło rasy polskiej czerwonej (RP) – Kraus Mirosław, bydło rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czerwono-białej (PHF RW) – Mydlarz Maciej, bydło rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej (PHF HO) – Jończy Antoni. Następnie omówił ofertę PFHBiPM dotyczącą audytu somatycznego oraz pakietu somatycznego plus. Doradztwo  somatyczne to analiza problemu mastitis w stadzie, ocena stanu zdrowotnego stada. Poznaliśmy praktyczne wykorzystanie pulsometru do oceny pracy urządzeń udojowych. Mogliśmy również utrwalić informacje o środkach do higieny doju oraz dowiedzieć się, jak prawidłowo dbać o sprzęt udojowy.

Inwestycje mające na celu ochronę wód przed zanieczyszczeniem azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych były tematem wystąpienia Pana Łukasza Nawalany, kierownika Biura Wsparcia Inwestycyjnego.

O udzieleniu pomocy hodowcom krów mlecznych, ze szczególnym uwzględnieniem Pakietu 2 – Dobrostan krów w ramach Działania Dobrostan zwierząt PROW 2014-2020, opowiedziała Pani Joanna Baradziej z Biura Działań Społecznych i Środowiskowych oraz Płatności Bezpośrednich. Omówiła również planowane zmiany w zakresie przyznawania płatności w kampanii 2022.

Uczestnicy konferencji mieli możliwość wysłuchania wielu cennych uwag, które w przyszłości mogą posłużyć poprawie higieny doju krów mlecznych. Konferencja zakończyła się pytaniami do wykładowców i wspólną dyskusją.

Wszystkim dziękujemy za obecność.

Weronika Dudek