Oświęcimski półfinał III Małopolskiego Festiwalu Smaku
5 sierpnia na placu przy Oświęcimskim Centrum Kultury odbył się półfinał III Małopolskiego Festiwalu Smaku, w którym udział wzięło 22 wystawców z powiatów: oświęcimskiego, olkuskiego, chrzanowskiego, wadowickiego i suskiego.
Komisja konkursowa nagrodziła wystawców w kliku kategoriach:
- wyroby piekarnicze i cukiernicze - chleb wiejski z Firmy Pani Jolanty i Magdaleny Hajduk z Przeciszowa
- wędliny oraz przetwory mięsne - pasztet wieprzowy pieczony z Zakładów Przetwórstwa Mięsnego z Myślachowic
- gotowe dania i potrawy - mięso pod pierzynką z Koła Gospodyń Wiejskich z Malca
- inne produkty - miód spadziowy z Pasieki Ambrozja z Suchej Beskidzkiej
- najatrakcyjniejsze danie restauracyjne - płonący zadek wieprzowy z Restauracji Stare Mury z Chrzanowa
Swoje kulinarne typy wskazała również publiczność. Uznanie zdobyły:
- wyroby piekarnicze i cukiernicze - chleb wiejski z Firmy Pani Jolanty i Magdaleny Hajduk z Przeciszowa
- wędliny oraz przetwory mięsne - kabanos wieprzowy z Firmy Rzeźniczo Wędliniarskiej z Babic
- gotowe dania i potrawy - pierogi z Firmy Smakosz z Chrzanowa
- inne produkty - miód lipowy z Pasieki Malwa z Grojca
- przetwory owocowe i warzywne - fasola czerwona z Firmy Rajdimpex z Suchej Beskidzkiej
Wystawcy otrzymali okolicznościowe dyplomy i nagrody. Laureaci konkursu i plebiscytu zostali również zaproszeni do udziału w wielkim finale III Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się na Placu Wolnica w Krakowie w dniach 15-16 września.