Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
22 czerwca 2021

Relacja z Dni Pola w SDOO Węgrzce

W dniu 21 czerwca br. pracownicy MODR z s. w Karniowicach wzorem ubiegłych lat wzięli udział w lustracji poletek doświadczalnych w ramach Dni Pola Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Węgrzcach. Temat tegorocznych Dni Pola w SDOO Węgrzce to: Zaufaj odmianom z Listy Odmian Zalecanych do uprawy w woj. małopolskim, ekologia drogą do korzystnego oddziaływania człowieka na środowisko naturalne. Przybyłych gości oprowadzała po poletkach doświadczalnych przewodnicząca Małopolskiego Zespołu PDO i dyrektor SDOO Węgrzce, p. Jolanta Madejska wraz z pracownikami.

Pani Dyrektor zaznaczyła, że podstawowym celem prowadzonych doświadczeń jest stworzenie bazy informacyjnej dotyczącej wartości gospodarczej odmian wpisanych do Krajowego Rejestru, poddanych różnym warunkom glebowo-klimatycznym. Efektem pośrednim jest ograniczenie obrotu materiału siewnego odmian niesprawdzonych na terenie województwa małopolskiego.

Doświadczenia odmianowe zbóż są prowadzone w czterech rozlosowanych powtórzeniach. W ten sposób ogranicza się wpływ zmienności glebowej i sąsiedztwa w celu uzyskania bardziej miarodajnych wyników. Doświadczenia są prowadzone na dwóch poziomach agrotechnicznych: poziom a1 – przeciętny i a2 - wysoki. Wysoki poziom agrotechniki (a2) różni się od przeciętnego zastosowaniem wyższego o 40 kg N/ha nawożenia azotowego, dwukrotnego zastosowania ochrony fungicydowej, zastosowania regulatora wzrostu oraz dolistnego nawożenia preparatami wieloskładnikowymi. Należy podkreślić, że część doświadczeń to doświadczenia zakładane w ramach programu PDO (porejestrowego doświadczalnictwa odmianowego), w których biorą udział odmiany zarejestrowane, ale również można zobaczyć doświadczenia rejestracyjne, w których sprawdzana jest  wartość gospodarcza „odmian kandydujących” do wpisu do KR oznaczonych numerami. Celem oceny w doświadczeniach PDO jest wytypowanie odmian o najwyższym potencjale plonowania i rekomendacja ich do uprawy przez małopolskich rolników. Stosunek badanych przez SDOO w Węgrzcach odmian krajowych do zagranicznych jest zależny od gatunku. Dla przykładu wśród odmian pszenicy jarej i pszenżyta ozimego zdecydowanie przodują odmiany polskie, natomiast większość odmian kukurydzy, rzepaku czy buraków cukrowych (pastewne to tylko polskie odmiany) pochodzi z hodowli zagranicznej. Nie sposób podać wszystkich informacji nt. badań gatunków i  odmian  prowadzonych w jednostce, toteż na przykładzie pszenicy jarej doświadczeniami porównawczymi objęto 28 nowo zarejestrowanych odmian. Uzupełnieniem głównych gatunków zbóż były również poletka z tymi mniej znanymi, np. pszenicą orkisz. Jak podkreślił specjalista, Krzysztof Słowiak, wśród odmian pszenicy orkisz, pomimo niewielu odmian istnieje widoczne gołym okiem duże zróżnicowanie morfologiczne. 

Doświadczenia porównawcze roślin bobowatych, realizowane w ramach Inicjatywy Białkowej COBORU, prowadzone są na jednym poziomie agrotechniki w trzech powtórzeniach. Specjalista, Magdalena Słowiak, odpowiedzialna za tę grupę roślin zwróciła uwagę, że w tym roku nie było zbyt dużego zagrożenia ze strony chwastów, dzięki dużej skuteczności zastosowanych herbicydów. Soja i pozostałe gatunki roślin bobowatych gruboziarnistych w doświadczeniach są zaprawiane szczepami symbiotycznych bakterii z rodziny Rhizobiaceae wiążących azot, co ma ogromny wpływ na plonowanie  roślin.
W dniu relacji wśród badanych odmian grochu siewnego nie zaobserwowano oznak skłonności do wylegania. Również w doświadczeniach ze zbożami w momencie wizytacji pól doświadczalnych odmiany nie wylegały. Inicjatywa Białkowa COBORU zakłada m.in. rozszerzenie zakresu doświadczalnictwa odmianowego, zwiększenie areału uprawy roślin bobowatych w Polsce i umożliwienie powszechnej rekomendacji odmian w tej grupie roślin, w tym soi, na którą zwrócono w ostatnich latach szczególną uwagę. Z uwagi na wszechstronność i dużą popularność tej rośliny zagranicą można przypuszczać, że stanie się ona również istotnym gatunkiem w strukturze polskich upraw rolnych. Soja wydaje się być również gatunkiem dobrze znoszącym wysokie temperatury i niedobór wody w czasie  wegetacji. Jest to możliwe dzięki budowie morfologicznej soi: głęboki system korzeniowy, owłosienie roślin i zjawisko heliotropizmu. Dzięki temu programowi odmiany soi ze Wspólnotowego Katalogu odmian mogą być przedmiotem badań PDO o dwa lata wcześniej.
W 2021 roku do Krajowego rejestru wpisano 7 odmian soi, m.in. „Abaca”, „Karok” i „Sully”. Na terenie SDOO realizowane są również doświadczenia sprawdzające odrębność, wyrównanie i trwałość odmian głównie dla gatunków warzywnych. Wśród odmian badanych można zobaczyć różne ciekawe kreacje takie jak: groch cukrowy w odmianie Mamut, o okazałych strąkach o długości ok. 10-12 cm. Nie mają one typowej wyściółki pergaminowej. Rośliny tej odmiany są wysokie i wymagają podpór. Wśród czosnków przedmiotem oceny są zarówno odmiany rodzime (popularne są m.in. Harnaś, Ornak, Arkus) i odmiany pochodzace z hodowli zagranicznych. W drugiej grupie, niektóre z nich, np. Ziemiaj nie są dostępne na polskim rynku.

Jak przekazali specjaliści z SDOO w porównaniu do roku ubiegłego presja ze strony chorób nie była do tej pory zbyt dotkliwa oprócz rdzy żółtej (Puccinia sp.) na zbożach. Na terenie Stacji prowadzone są również doświadczenia z zakresu rolnictwa ekologicznego, które mają na celu sprawdzenie i wskazanie odmian nadających się do uprawy w gospodarstwach ekologicznych produkujących zdrową żywność wysoce oczekiwaną na rynku. Objęto nimi np. szereg odmian ziemniaków. Według pracowników z SDOO uprawa ziemniaków w systemie ekologicznym niekoniecznie musi wiązać się obniżką plonu. Dlatego do uprawy powinniśmy wybierać odmiany wcześnie kończące wegetację i genetycznie tolerancyjne na zarazę ziemniaka. Pozwoli to na uniknięcie strat spowodowanych przez choroby grzybowe. 

Uwagę zwiedzających przykuły ogołocone rośliny rzepaku, występujące jako chwasty fakultatywne w uprawie marchwi. Jak się okazało wbrew opiniom gołożery rzepaku nie spowodowały gąsienice czy ślimaki, a ptaki. 

Stacja w Węgrzcach korzysta z 2 stacji meteorologicznych, w tym jednej z firmy PM Ecology. W tradycyjnej stacyjce meteorologicznej obserwator dokonuje odczytów raz dziennie, a automatyczna wykonuje pomiary warunków środowiskowych co minutę.

Piotr Bucki