Relacja z konferencji dla hodowców trzody chlewnej
22 lutego 2022 r. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Krakowie zorganizowali konferencję dla hodowców i producentów trzody chlewnej, która odbyła się w formie on-line. Partnerem konferencji była firma Blattin Polska.
Uczestników konferencji przywitał pan Karol Sepielak p.o. Zastępcy Dyrektora MODR.
Pierwszą prelegentką była pani Agnieszka Szewczyk-Kuta, Małopolski Lekarz Weterynarii. Tematem jej wystąpienia był „Afrykański Pomór Świń – aktualna sytuacja i zagrożenia”. Pani Szewczyk-Kuta pokrótce przedstawiła aktualna sytuację ASF w Europie, a następnie przeszła do informacji dotyczącej woj. małopolskiego. 13 lipca 2021 r. WIW w Krakowie otrzymał pierwszy dodatni wynik badań w kierunku ASF w Małopolsce. Prelegentka podkreśliła konieczność przestrzegania wymagań bioasekuracji przez gospodarstwa utrzymujące świnie. Przypomniała najważniejsze objawy chorobowe oraz przyczyny rozprzestrzeniania się ASF. Wśród działań WIW w Krakowie podjętych w celu walki z ASF wymieniła: odstrzał sanitarny dzików, zorganizowane przeszukiwania obszarów i zabieranie zwłok dzików lub ich szczątków, tworzenie barier dla dzików (zamknięcie 27 przejść dla dzików wzdłuż autostrady A4 w powiecie tarnowskim, brzeskim, bocheńskim, wzdłuż granicy z Podkarpaciem), opryski, wykonanie bariery mechanicznej w postaci płotu (powiat tarnowski, dąbrowski), pobieranie próbek od wszystkich dzików pozyskanych w obszarach objętych ograniczeniami, badanie dzików padłych, kontrole bioasekuracji w stadach świń.
W wykładzie „Dopasowanie żywienia do genetyki - podstawa efektywności tuczu” dr inż. Tomasz Schwarz, prof. Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, szczegółowo przedstawił główne czynniki decydujące o efektywności tuczu świń tj.: genetyka, żywienie, status zdrowotny oraz warunki utrzymania. Okazuje się, że najważniejszą ocenianą cechą w indeksie selekcyjnym jest zużycie paszy (FCR) na kilogram przyrostu masy ciała. Niestety w polskiej genetyce nie jest on brany pod uwagę. Popularna staje się genetyka duńska, która niestety wypiera genetykę polską. Prelegant zwrócił uwagę, jak ważne jest dostosowanie wymagań pokarmowych do genetyki.
Kolejnym wykładowcą był dr inż. Mirosław Wantuła, Kierownik działu żywienia trzody chlewnej z firmy Blattin Polska, który poruszył istotną kwestię dotyczącą „Rozwiązań żywieniowych w trudnym okresie dla producentów trzody chlewnej”. Dr Wantuła przedstawił kilka rozwiązań, które mogłyby posłużyć do ograniczenia strat oraz poprawić efektywność produkcyjną oraz ekonomiczną. Podczas prezentacji uczestnicy mogli zobaczyć również aplikację komputerową wspomagającą analizę tuczu oraz bilansowanie i optymalizację mieszanek paszowych - etrzoda.pl.
Ostatnimi tematami poruszonymi podczas konferencji przez pracowników Małopolskiego Oddziału Regionalnego ARiMR były: „Działanie „Dobrostan zwierząt: w ramach PROW 2014-2020 ze szczególnym uwzględnieniem hodowców trzody chlewnej”oraz„Nowy program „Dopłaty do loch”, który dotyczy pomocy dla hodowców trzody chlewnej. Oba wątki zostały przedstawione przez pana Dawida Korusa, p.o. Kierownika Biura Działań Społecznych i Środowiskowych oraz Płatności Bezpośrednich. Kolejnymi tematami przedstawiającymi ofertę programów inwestycyjnych, z których mogą skorzystać rolnicy, przygotował pan Łukasz Nawalany, Kierownik Biura Wsparcia Inwestycyjnego oraz pracownicy ARiMR. W wykładzie nt. „Inwestycji zapobiegających zniszczeniu potencjału produkcji rolnej – wsparcia dla rolników, którzy chcą chronić swoje gospodarstwa przed ASF” oraz „Modernizacji gospodarstw rolnych – obszaru A, tj. rozwoju produkcji prosiąt” pani Marta Mende poruszyła szczegółowe warunki, tryb przyznawania oraz procedurę wypłaty pomocy finansowej.Natomiasttemat „Inwestycji mających na celu ochronę wód przed zanieczyszczeniem azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych” został omówiony przez Annę Nowak.
Uczestnicy konferencji mieli możliwość wysłuchania wielu cennych uwag, które w przyszłości mogą posłużyć do poprawy efektywności tuczu, jak i wspomóc w ograniczeniu kosztów podczas trudnego okresu dla producentów trzody chlewnej.
Konferencja zakończyła się pytaniami do wykładowców i wspólną dyskusją.
Wszystkim dziękujemy za obecność.