Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
09 października 2020

Relacja z konferencji pn. „Innowacyjne formy współpracy i organizacji krótkich łańcuchów dostaw”

W zorganizowanej 8 października br. w ramach planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 na zlecenie Sekretariatu Regionalnego KSOW Województwa Małopolskiego przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach konferencji pn. ”Innowacyjne formy współpracy i organizacji krótkich łańcuchów dostaw”, której partnerami byli: Centrum Doradztwa Rolniczego oddział w Krakowie, Instytut Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Pstrąg Ojcowski.
W konferencji uczestniczyli: Adam Ślusarczyk dyrektor Małopolskiego Oddziału Regionalnego ARiMR, Mirosław Boruta Krakowski z-ca dyrektora KOWR OT, Jerzy Radoń z-ca dyrektora KRUS OR w Krakowie oraz w formie wideokonferencji Jolanta Brudnik dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego oddział w Krakowie.

Celem przedsięwzięcia było zwiększenie wiedzy uczestników spotkania z obszaru województwa małopolskiego w zakresie małego przetwórstwa, krótkich łańcuchów dostaw i innowacyjnych form współpracy w organizacji sprzedaży oraz aktywizacja do podejmowania działań kooperacyjnych.

Otwierając konferencję Dominik Pasek p.o. dyrektora MODR podkreślił, jak ważnym priorytetem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest rozwój krótkich łańcuchów, co daje możliwość stworzenia opartych na zaufaniu, trwałych relacji handlowych pomiędzy producentami żywności a konsumentami. Łączenie się i współpraca producentów rolnych jest również korzystna w przypadku współpracy z odbiorcami hurtowymi, którzy oczekują dużych, wyrównanych i terminowych dostaw towarów. Niestety wiedza producentów rolnych na temat korzyści płynących ze zbywania żywności w ramach krótkich łańcuchów dostaw, rozwijania małego przetwórstwa, innowacyjnych form sprzedaży oraz korzyści płynących z podejmowania współpracy nie jest wystarczająca. Niniejsza inicjatywa, odpowiadając na ten problem, przyczynia się do upowszechniania wiedzy w zakresie tworzenia i rozwoju  krótkich łańcuchów dostaw, małego przetwórstwa oraz współpracy na rzecz budowy partnerstw w celu sprzedaży produktów rolnych.

W programie spotkania znalazły się tematy: aktywizacji mieszkańców obszarów wiejskich w ramach rozwoju krótkich łańcuchów dostaw, tworzenia sieci współpracy w ramach rynków lokalnych, rozwoju małego przetwórstwa, formy przedsiębiorczości obszarów wiejskich, organizacji podmiotów lokalnej współpracy, wymiany doświadczeń.

W wykładzie wprowadzającym prof. dr hab. inż  Zbigniew Dolatowski z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie omówił znaczenie aktywizacji mieszkańców obszarów wiejskich poprzez rozwój małego przetwórstwa z wykorzystaniem prozdrowotnych właściwości żywności produkowanej w gospodarstwach rolnych. W obecnym czasie wyedukowani konsumenci mają coraz  wyższe wymagania w stosunku do produktów spożywczych. Żywność powinna zaspakajać nie tylko podstawowe potrzeby fizjologiczne, ale głownie dostarczać składników korzystnie wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podkreślono znaczenie żywności wyprodukowanej w gospodarstwie rolnym i jej sprzedaży. Poprzez możliwość w takiej formie rolnik - producent może poznać potrzeby i oczekiwania klienta, zareagować na zmianę jego wymagań, a przede wszystkim poprawić stan ekonomiczny gospodarstwa. Konsumenci mają  możliwość nabycia świeżego produktu pochodzącego od znanych i sprawdzonych producentów, jak również uzyskać informację na temat towaru oraz sposobu pozyskiwania i przetwarzania. Natomiast lokalny producent produktów pierwotnych, jak również przetworzonych tworzy sieć współpracy skracając łańcuchy dostaw.

W kolejnym wykładzie dr inż. Małgorzata Bogusz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie zaznaczyła, jak ważne znaczenie ma rozwój sieci współpracy poprzez udział producentów w różnych formach sieciowania produktów zwiększa się udział rolników w tworzeniu łańcucha dostaw oraz wyeliminowane zostają pojawiające się bariery, takie jak np.  znaczne ograniczenie rynków zbytu czy rosnąca konkurencja, z którymi często mali producenci rolni nie mogą sobie poradzić.

Jak podkreślił prof. dr hab. inż. Czesław Nowak z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie tradycje kulinarne przekazywane z pokolenia na pokolenie są istotnym czynnikiem rozwoju przedsiębiorczości z wykorzystaniem różnych narzędzi w tym szeroko rozwiniętej agroturystyki jako wachlarza możliwości dla rozwoju tradycyjnej kuchni regionalnej czy produktu finalnego. W odpowiednio zorganizowanym działaniu lokalnym poprzez skrócenie łańcucha dostaw producent - konsument, jak również rozwój rolniczego  handlu detalicznego, mogą stać się dodatkowym źródłem dochodów mieszkańców obszarów wiejskich.

Wykład Rafała Serafina prezesa Fundacji Partnerstwo dla Środowiska w Krakowie był praktycznym podsumowaniem lokalnej współpracy oraz wymiany doświadczeń na różnych płaszczyznach mających na celu wypracowanie wspólnej kooperatywy skupiających zarówno producentów, jak i instytucje okołorolnicze umożliwiając tym samym rozwój rynków produktów lokalnych.

W trakcie spotkania Adam Ślusarczyk dyrektor Małopolskiego Oddziału Regionalnego ARiMR przedstawił możliwości pozyskiwania środków w ramach PROW 2014-2020 na rozwój małego przetwórstwa jednego z podstawowych elementów rozwoju przedsiębiorczości obszarów wiejskich.

Konferencja miała charakter stacjonarny oraz wideokonferencji, w której uczestniczyło ponad 100 osób, w skład których weszli przedstawiciele instytucji okołorolniczych, rolnicy, doradcy, przedstawiciele LGD, studenci oraz mieszkańcy obszarów wiejskich z woj. małopolskiego.

Dyrektor MODR składa serdeczne podziękowanie partnerom przedsięwzięcia za zaangażowanie w inicjatywę, wykładowcom za wyczerpujące przedstawienie tematu, Katedrze Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw pod kierownictwem prodziekana dr hab. inż. Andrzeja Krasnodębskiego prof. UR w Krakowie, który przyczynił się do organizacji powyższego przedsięwzięcia poprzez udział studentów w formie wideokonferencji, jak również dr inż. Małgorzacie Bogusz opiekunowi grupy oraz przedstawicielom instytucji, rolnikom, doradcom i mieszkańcom obszarów wiejskich za czynny udział w wydarzeniu.

Anna Tobiasz