Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
10 lipca 2023

Relacja z warsztatów w zakresie ras rodzimych zwierząt gospodarskich w rozwoju obszarów wiejskich

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie organizuje cykl czterech szkoleń pn. Warsztaty w zakresie ras rodzimych zwierząt gospodarskich w rozwoju obszarów wiejskich”.Tematyka każdego szkolenia jest ukierunkowana na różne aspekty wykorzystania ras rodzimych zwierząt gospodarskich, przyczyniające się do rozwoju obszarów wiejskich, tj. zdrowotne, kulturowe, turystyczne i ekonomiczne. Od 28.06.2023 do 30.06.2023 odbyło się jedno ze szkoleń pn.: Warsztaty w zakresie ras rodzimych zwierząt gospodarskich w rozwoju obszarów wiejskich - Aspekty kulturowe w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki PIB w Pawłowicach.

Warsztaty rozpoczął Pan Michał Wnęk z Centrum Doradztwa Rolniczego - oddział w Krakowie.
Po oficjalnym powitaniu wszystkich gości zaprezentował plan zajęć warsztatów na kolejne dni, przedstawił prelegentów, właścicieli odwiedzanych gospodarstw oraz Pana dr inż. Mariana Kamyczek, Dyrektora Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Pawłowicach.

Następnie nastąpiła część wykładowa poprowadzona przez pracowników Instytutu Zootechniki PIB w Balicach. Pierwszy wykład wygłosiła Pani dr hab. Aldona Kawęcka, prof. IZ, która przedstawiła program ochrony ras rodzimych owiec i kóz w aspekcie zachowania bioróżnorodności. W kolejnym wystąpieniu przybliżyła aspekty kulturowe i alternatywne kierunki wykorzystania małych przeżuwaczy, znaczenie ich wypasu oraz walory prozdrowotne produktów owczych i kozich.

Kolejnym prelegentem była Pani dr hab. Magdalena Szyndler-Nędza, prof. IZ, która zaprezentowała program ochrony ras rodzimych świń w aspekcie zachowania bioróżnorodności.

Ostatni z wykładów dotyczył ras rodzimych bydła, ich wypasu oraz mlecznych produktów tradycyjnych, który wygłosiła Pani dr inż. Anna Majewska. Po wykładach był czas na dyskusję i zadawanie pytań, a następnie uczestnicy mieli możliwość zwiedzania i poznania historii pałacu w Pawłowicach, którą przybliżył sam Dyrektor, dr inż. Marian Kamyczek.

Drugiego dnia warsztatów uczestnicy mieli okazję zobaczyć owczarnię w Kociugach, po której oprowadzał główny specjalista ds. produkcji owiec Pan mgr inż. Marek Grycz. W gospodarstwie
są utrzymywane dwie rasy owiec: merynos i romanowska. Uczestnicy warsztatów zwiedzili kolejno punkt uboju owiec, owczarnię oraz stację oceny tryków. Następnie udali się do centrum szkoleniowego znajdującego się przy fermie bydła w Pawłowicach. Dyrektor ZD Pawłowice,
dr inż. Marian Kamyczek przedstawił prezentację działalności zakładu w zakresie produkcji roślinnej
i zwierzęcej oraz tematykę realizowanych badań.  Uczestnicy warsztatów mieli możliwość zapoznania się z organizacją i technologią produkcji bydła rasy Polskiej Holsztyńsko – Fryzyjskiej odmiany czarno-białej Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach.

Ostatnim punktem programu była wizyta w wielopokoleniowym gospodarstwie Państwa Ewy i Jerzego Kozaków, w którym hodowane są owce rasy wielkopolskiej, trzoda chlewna i konie.

Pierwszy i drugi dzień warsztatów zakończył się kolacją degustacyjną przygotowaną przez Pana Piotra Lenarta, propagatora idei szlaku kulinarnego „Niech Cię Zakole”, podczas której uczestnicy mogli skosztować produktów pochodzących od ras rodzimych.

Warsztaty są organizowane w zakresie operacji pt. „Rasy zachowawcze w rozwoju obszarów wiejskich” w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2022 – 2023.

 

                                                                                                                                                             Klaudia Bigaj

                                                                                                                                                             Konrad Popek