Relacja z warsztatów w zakresie ras rodzimych zwierząt gospodarskich w rozwoju obszarów wiejskich
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie organizuje cykl czterech szkoleń pn. „Warsztaty w zakresie ras rodzimych zwierząt gospodarskich w rozwoju obszarów wiejskich”.Tematyka każdego szkolenia jest ukierunkowana na różne aspekty wykorzystania ras rodzimych zwierząt gospodarskich, przyczyniające się do rozwoju obszarów wiejskich, tj. zdrowotne, kulturowe, turystyczne i ekonomiczne. Od 28.06.2023 do 30.06.2023 odbyło się jedno ze szkoleń pn.: Warsztaty w zakresie ras rodzimych zwierząt gospodarskich w rozwoju obszarów wiejskich - Aspekty kulturowe w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki PIB w Pawłowicach.
Warsztaty rozpoczął Pan Michał Wnęk z Centrum Doradztwa Rolniczego - oddział w Krakowie.
Po oficjalnym powitaniu wszystkich gości zaprezentował plan zajęć warsztatów na kolejne dni, przedstawił prelegentów, właścicieli odwiedzanych gospodarstw oraz Pana dr inż. Mariana Kamyczek, Dyrektora Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Pawłowicach.
Następnie nastąpiła część wykładowa poprowadzona przez pracowników Instytutu Zootechniki PIB w Balicach. Pierwszy wykład wygłosiła Pani dr hab. Aldona Kawęcka, prof. IZ, która przedstawiła program ochrony ras rodzimych owiec i kóz w aspekcie zachowania bioróżnorodności. W kolejnym wystąpieniu przybliżyła aspekty kulturowe i alternatywne kierunki wykorzystania małych przeżuwaczy, znaczenie ich wypasu oraz walory prozdrowotne produktów owczych i kozich.
Kolejnym prelegentem była Pani dr hab. Magdalena Szyndler-Nędza, prof. IZ, która zaprezentowała program ochrony ras rodzimych świń w aspekcie zachowania bioróżnorodności.
Ostatni z wykładów dotyczył ras rodzimych bydła, ich wypasu oraz mlecznych produktów tradycyjnych, który wygłosiła Pani dr inż. Anna Majewska. Po wykładach był czas na dyskusję i zadawanie pytań, a następnie uczestnicy mieli możliwość zwiedzania i poznania historii pałacu w Pawłowicach, którą przybliżył sam Dyrektor, dr inż. Marian Kamyczek.
Drugiego dnia warsztatów uczestnicy mieli okazję zobaczyć owczarnię w Kociugach, po której oprowadzał główny specjalista ds. produkcji owiec Pan mgr inż. Marek Grycz. W gospodarstwie
są utrzymywane dwie rasy owiec: merynos i romanowska. Uczestnicy warsztatów zwiedzili kolejno punkt uboju owiec, owczarnię oraz stację oceny tryków. Następnie udali się do centrum szkoleniowego znajdującego się przy fermie bydła w Pawłowicach. Dyrektor ZD Pawłowice,
dr inż. Marian Kamyczek przedstawił prezentację działalności zakładu w zakresie produkcji roślinnej
i zwierzęcej oraz tematykę realizowanych badań. Uczestnicy warsztatów mieli możliwość zapoznania się z organizacją i technologią produkcji bydła rasy Polskiej Holsztyńsko – Fryzyjskiej odmiany czarno-białej Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach.
Ostatnim punktem programu była wizyta w wielopokoleniowym gospodarstwie Państwa Ewy i Jerzego Kozaków, w którym hodowane są owce rasy wielkopolskiej, trzoda chlewna i konie.
Pierwszy i drugi dzień warsztatów zakończył się kolacją degustacyjną przygotowaną przez Pana Piotra Lenarta, propagatora idei szlaku kulinarnego „Niech Cię Zakole”, podczas której uczestnicy mogli skosztować produktów pochodzących od ras rodzimych.
Warsztaty są organizowane w zakresie operacji pt. „Rasy zachowawcze w rozwoju obszarów wiejskich” w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2022 – 2023.
Klaudia Bigaj
Konrad Popek

