Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
27 lipca 2020

Relacja ze szkolenia dla hodowców i producentów bydła mięsnego

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego wraz z Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego zorganizował szkolenie dla hodowców i producentów bydła mięsnego. Spotkanie odbyło się 7 lipca br. w siedzibie MODR w Karniowicach. Szkolenie zostało zorganizowane w ramach cyklu spotkań szkoleniowych dla rolników i hodowców bydła mięsnego w całym kraju. W spotkaniu, oprócz pracowników MODR i PZHiBPM, udział wzięli przedstawiciele Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Szkolenie w Karniowicach otworzyła Pani Ewa Ryjak, kierownik Działu Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa i Pan Janusz Piotrowski, dyrektor Biura Związku PZHiBPM w imieniu nieobecnego z przyczyn niezależnych Prezesa Jacka Zarzeckiego.

Głównym prelegentem szkolenia był lek. wet. Wojciech Wójcik, przedstawiciel Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Temat, który zaprezentował, to „Procedury weterynaryjno-zootechniczne w hodowli bydła mięsnego – zastosowanie i wykonanie praktyczne”. Pan Wójcik w obszerny i wyczerpujący sposób wyjaśnił, że prawidłowo prowadzona profilaktyka weterynaryjna bydła pozwala uniknąć potencjalnych zagrożeń i zapobiega błędom w hodowli. Posiadając podstawową wiedzę i umiejętności jesteśmy w stanie dokonać audytu własnego stada w gospodarstwie.

Krytycznym momentem są narodziny cielęcia. Po porodzie szczególną uwagę należy zwrócić na pępek, odkażanie pępka dwa razy dziennie przez pierwsze 3 dni życia poprzez zanurzenie go w jodynie, co w dużym stopniu eliminuje możliwość wystąpienia zapaleń pępka, które może odbić się na zdrowiu cielęcia w wyniku wywołania ropnego zapalenia, a nawet zgonu. Należy pamiętać, że cielę rodzi się praktycznie bez odporności, i to, czy przeżyje, kolejne tygodnie zależy od tego, w jakim czasie napoimy go siarą oraz w jakiej ilości i jakości ona jest. W ciągu dwóch pierwszych godzin życia cielę musi wypić około 2-3 litrów siary bardzo dobrej jakości. Tylko siara bardzo dobrej jakości jest w stanie dostarczyć niezbędnych przeciwciał cielakowi, dlatego oprócz czasu również jakoś siary jest niezmiernie istotna. Im gorsza jakość siary, tym więcej jej trzeba podać zwierzęciu. Siara powinna mieć około 40oC. W przypadku, kiedy mamy do czynienia z siarą bardzo złej jakości lub z niedostateczną jej ilością, idealnym rozwiązaniem jest stworzenie w gospodarstwie banku siary. Procedura jest prosta, a niesie bardzo duże korzyści. Do banku przeznacza się nadwyżkę uzyskaną z pierwszego doju, którą badamy, aby określić jej gęstość. Do mrożenia przeznacza się siarę, której gęstość wynosi powyżej 1,064, następnie mrozimy ją w pakietach 0,5-1 litra. Kiedy przychodzi potrzeba, odpowiednią ilość rozmraża się w łaźni wodnej o temperaturze 40oC, W banku można siarę trzymać nawet przez rok.

Kolejnym poruszonym przez pana lekarza weterynarii tematem było prawidłowe sondowanie cieląt w przypadku zaniku lub słabego odruchu ssania. Odległość sondy mierzymy poprzez przyłożenie jej końcówki do łokcia stojącego cielęcia z wyprostowaną i lekko uniesioną głową, a jego nos wyznacza prawidłową długość, na jaką możemy ją wprowadzić. Cielę sondujemy przez jego unieruchomienie, w taki sposób, że opieramy go zadam o ścianę i stajemy nad nim okrakiem.

Na koniec wykładu prelegent  wspomniał o profilaktyce wypalania zawiązków rogowych. Usuwanie zawiązków rogowych powinno odbywać się do 6 tygodnia życia zwierzęcia. Skórę należy wygolić, aby lepiej się leczyła, znieczulić zwierzę przed zabieganiem. Bardzo ważny jest czas wypalania, które powinno trwać maksymalnie 10 sekund. Zbyt krótki zabieg może nie usunąć zawiązków, natomiast przeciągnięcie spowoduje bolesne rany, a nawet doprowadzi do zapalenia opon mózgowych.

Kolejny wykład wygłosiła pani Małgorzata Szlachta, pracownik Oddziału Regionalnego ARiMR w Krakowie. Prezentacja nt. „Środki pomocowe dedykowane hodowcom i producentom bydła mięsnego w roku 2020” zrodziła wśród uczestników szkolenia wiele pytań i kontrowersji, na które przedstawicielka ARiMR odpowiadała i wyjaśniała bieżące zmiany oraz aktualizacje związane z przepisami i wymogami Agencji.

Ostatni poruszony temat podczas szkolenia został ponownie podjęty przez pana Janusza Piotrowskiego w imieniu pana Jacka Zarzeckiego Prezesa PZHiBPM, dotyczył aktualnej sytuacji na rynku wołowiny w Polsce. Ceny wołowiny w dobie pandemii związanej z koronawirusem poszły w dół. Pan Wójcik, w ramach wsparcia i poprawy sytuacji w indywidualnych gospodarstwach, proponuje sprzedaż mięsa wołowego w lokalnych, przydomowych sklepach. Propozycja ta niezwykle zainteresowała hodowców, którzy wyrazili dużą chęć na podjęcie takiej działalności.

Zakres tematyki całego szkolenia przede wszystkim dotyczył aktualnej sytuacji hodowli i produkcji mięsa wołowego. Udało się poruszyć wiele problematycznych kwestii związanych z hodowlą bydła mięsnego. Prelegenci w szczególny sposób przedstawili przebieg procedur weterynaryjno-zootechnicznych w produkcji zwierzęcej oraz możliwość poprawy efektywności promocji i sprzedaży wołowiny na rynku.

Przedstawiciele PZHiBPM na stoisku przygotowali wiele materiałów informacyjnych oraz chętnie odpowiadali na zadawane przez rolników pytania. Całe szkolenie zakończyło się wspólną dyskusją i poczęstunkiem.

Dawid Madej