Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
30 marca 2021

Relacja ze szkolenia nt. nowoczesnych technologii nawożenia roślin rolniczych i warzyw

Zabieg opryskiwania gleby biopreparatem mikrobiologicznym, fot. INTERMAG

Nowoczesne technologie nawożenia roślin rolniczych i warzyw to główny motyw przewodni szkolenia on-line, które odbyło się 24 lutego br. Szkolenie zostało zorganizowane przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z s. w Karniowicach oraz firmy INTERMAG i INSOL. Patronat medialny nad wydarzeniem objął portal Warzywa i Owoce Miękkie.

 

Biostymulacja pierwiastkami korzystnymi dla roślin

Nikogo nie trzeba przekonywać o roli właściwego odżywienia roślin w uzyskaniu satysfakcjonującego plonu wysokiej jakości. Niemniej jednak o wykorzystaniu mniej znanych pierwiastków przydatnych w drodze do osiągnięcia tego celu wie niewielu. Wiedzę na ten temat przekazała uczestnikom szkolenia dr inż. Anna Konieczny z firmy INTERMAG. W przeciwieństwie do makro- i mikroelementów koniecznych dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin, pierwiastki określane jako korzystne dla roślin nie są dla nich niezbędne do przejścia całego cyklu rozwojowego. Zalicza się do nich m.in. selen, kobalt, krzem, tytan i wanad. Te pierwiastki w formach dostępnych dla roślin, jeżeli aplikujemy w małych dawkach, stymulują wzrost i rozwój roślin, czego wynikiem jest wzrost ilościowy i jakościowy plonu. Prelegentka zwróciła jednak uwagę, że wykorzystanie pierwiastków korzystnych nie zastąpi podstawowego nawożenia, a jedynie będzie jego uzupełnieniem. Niemniej jednak intensyfikacja przez nie procesów związanych z przyswajaniem składników pokarmowych dobrze wpisuje się w obecną strategię obniżania dawek nawozów niektórych pierwiastków.

Firma INTERMAG obecnie oferuje trzy biostymulatory oparte na pierwiastkach korzystnych w formach dostępnych dla roślin tj. krzem, tytan i wanad. Są one dobrze rozpuszczalne i stabilne w  szerokim zakresie pH, dzięki czemu można je zastosować również w większości roztworów kombinowanych np. z nawozami czy środkami ochrony roślin. Ich zaletą jest dodatkowo wysoka skuteczność przy niskiej, zalecanej dawce. Tytanit (z łatwo przyswajalnym tytanem) jest stymulatorem plonowania, który polecany jest do wszystkich roślin uprawnych, w tym warzywnych i sadowniczych. W jednym z doświadczeń przeprowadzonych w uprawie pomidora w Skierniewicach po trzykrotnej aplikacji w dawce 200 ml na ha stwierdzono wzrost plonu handlowego pomidora o 25%. Do zalet wynikających ze stosowania tego preparatu zawierającego tytan należy m.in. intensyfikacja fotosyntezy, efektywniejsze zawiązywanie nasion i owoców, szybsze pobieranie składników pokarmowych (głównie K, N, Mg, Ca i Fe). Biostymulator Optysil zawiera aktywną formę krzemu. Wspiera naturalną odporność roślin na stresy. Ponadto krzem wspiera działanie wapnia poprzez wzmocnienie ścian komórkowych roślin, dzięki czemu stają się one bardziej wytrzymałe na niekorzystne warunki biotyczne i abiotyczne. Pomimo suszy rośliny dobrze odżywione krzemem zatrzymują więcej wody. Krzem sprzyja utrzymaniu pionowej postawy, zapobiega wyleganiu. Owoce są mniej podatne na uszkodzenia skórki podczas zbioru, transportu i przechowywania. Przeprowadzone badania nad tym biostymulatorem w kilku ośrodkach naukowych dowiodły również, że pod jego wpływem m.in. zwiększa się jędrność owoców podczas zbioru i zwiększa się zawartość cukru w owocach truskawki. W innym doświadczeniu na przykładzie pomidora odnotowano 18%-owy wzrost plonu w wyniku stosowania biostymulatora Optysil.

Vanadoo jest biostymulatorem opartym na organicznym związku wanadu. Jest on dedykowany roślinom uprawnym o podziemnych częściach użytkowych. Intensyfikuje procesy metaboliczne roślin i aktywuje geny odpowiedzialne za syntezę, transport i magazynowanie związków biologicznych w plonie. Dokładniejsze badania laboratoryjne potwierdziły wyniki polowe, ponieważ wykazały, że dolistna aplikacja tego biostymulatora zwiększyła niemal 4-krotnie aktywność genu determinującego syntezę cukrów w liściach oraz ponad 3-krotnie aktywność genu odpowiedzialnego za transport cukrów z części nadziemnych do podziemnych części użytkowych. Ponadto organiczny związek wanadu zwiększa ponad 2,5-krotnie aktywność genu odpowiedzialnego za magazynowanie cukrów w organach spichrzowych i podziemnych częściach użytkowych. Dla przykładu odnotowano wzrost białka w selerze (o 10%), karotenu w marchwi (o 11%), cukru oczyszczonego w korzeniach buraka cukrowego (o 17%). Plon roślin o spichrzowych częściach użytkowych pod wpływem Vanadoo wzrastał od 5% do 25%.

 

Mikrobiologia w uprawie warzyw

Korzyści związane ze stosowaniem produktów mikrobiologicznych w uprawie warzyw korzeniowych i kapustnych były m.in. przedmiotem wystąpienia Jana Wcisło również z firmy INTERMAG. Uprawa warzyw korzeniowych w naszym kraju jest obarczona dużym ryzykiem związanym z występowaniem nicieni. Wykładowca zwrócił uwagę na często występujący problem ordzawienia pietruszki, który jest powodowany przez dwa czynniki. Pierwotnym źródłem jest uszkodzenie systemu korzeniowego przez szpilecznika baldasznika, drugim zaś choroby odglebowe powodowane przez Fusarium i bakteriozy. Z kolei powstające na korzeniach marchwi brunatne pierścienie są efektem występowania korzeniaków, przez co tracą wartość handlową. Obydwa gatunki uprawne atakuje też guzak północny, którego obecność zdradzają narośla na korzeniach. Podczas spotkania podkreślono dużą rolę w działaniach prewencyjnych przed siewem i sadzeniem, ponieważ po stwierdzeniu obecności nicieni podczas uprawy często jest już za późno na zabiegi ochrony. Do mikroorganizmów ograniczających szkodliwe działanie nicieni zaliczamy grzyby mikoryzowe, a także grzyby i promieniowce nicieniobójcze. Do zaprawiania nasion „na sucho” w dawce 50g/ha polecono zastosowanie biopreparatu Bactim Starter, zawierającego kompleks bakterii ryzosferowych, bakterii wiążących azot i solubilizujących fosfor (zwiększających dostępność tego pierwiastka dla roślin). Z kolei Bactim Receptor to biopreparat mający za zadanie m.in. ograniczyć zasiedlanie korzeni przez nicienie, poprawić wzrost i rozwój systemu korzeniowego i zwiększyć pobieranie składników pokarmowych z gleby. Jest oparty na grzybach mikoryzowych, promieniowcach i grzybach saprofitycznych. Prelegent zalecał jego stosowanie w postaci dwukrotnego oprysku gleby w dawce 2 kg/ha uprawy przed uformowaniem redlin i 3-4 tygodnie po wschodach roślin, najlepiej przed spodziewanym deszczem.

Przechodząc do tematyki związanej z warzywami kapustnymi zwrócono uwagę, że ta grupa warzyw nie podlega mikoryzie, ale dobrze reaguje na obecność bakterii ryzosferowych i grzybów z rodzaju Trichoderma. W tym kontekście dedykowany warzywom kapustnym jest biopreparat Bactim Fertimax w formie proszku, polecany do podlewania, fertygacji oraz przygotowania rozsady w dawce 1 g na multipaletę (kilka dni po siewie i minimum dzień przed wysadzeniem rozsady na miejsce stałe). Przed wysadzeniem rozsady, aby zintensyfikować działanie preparatu, zaleca się opryskać glebę w dawce 1 kg/ha i płytko wymieszać z glebą (np. przy użyciu agregatu). W wyniku jego zastosowania rośliny wytwarzają więcej włośników korzeniowych, intensyfikacji podlega proces fotosyntezy, rośnie odporność na stresy biotyczne i abiotyczne oraz następuje lepsze odżywienie roślin szczególnie w azot i fosfor, a rozsada łatwiej się przyjmuje.

 

Gleba to podstawa

O tym, jak ważne jest środowisko glebowe w produkcji warzyw gruntowych, mówił dr inż. Piotr Chohura z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zwrócił uwagę, że poprzez glebę należy zapewnić roślinom jak najlepszy wzrost i rozwój. W praktyce najłatwiej jest modyfikować właściwości chemiczne, tj. odczyn i zawartości makro i mikroskładników. Rozwiązaniem występującego niedoboru substancji organicznej w glebie szczególnie cenionej w produkcji warzywniczej mogą być nawozy zielone, które - podobnie jak obornik - stanowią pokarm dla mikroorganizmów niezbędnych do utrzymania równowagi biologicznej. Innym wskazanym nasilającym się problemem jest intensywna produkcja przy wykorzystaniu ciężkich maszyn niszczących strukturę gleby, np. glebogryzarki oraz powodujących jej zagęszczenie.

Wykładowca przypomniał, że zdecydowana większość warzyw ma duże i bardzo duże wymagania względem zawartości składników pokarmowych i klasy gleby. Wśród mniej wymagających są głównie warzywa korzeniowe (oprócz selera i pomidora wysokiego). Pod warzywa wczesne (w tym uprawy przyspieszone) preferuje się gleby lżejsze, szybko obsychające i nagrzewające się wiosną, przepuszczalne. Z kolei pod uprawę warzyw późnych, o długim okresie wegetacji przeznacza się gleby cięższe, bardziej zasobne w składniki mineralne i dłużej utrzymujące wodę, której większe braki odczuwa się na ogół w miesiącach letnich i wczesną jesienią. Uczestnikom spotkania sugerowano uprawę warzyw późnych, liściowych, kapustnych, korzeniowych i cebulowych na glebach torfowych (z torfowisk niskich), jeśli tylko istnieje taka możliwość z powodu szeregu korzystnych właściwości, wśród których wymieniono m.in. dobre magazynowanie wody, zawartość łatwo przyswajalnego dla roślin azotu. Wymagają one jednak większego nawożenia potasem, fosforem i mikroelementami, szczególnie miedzią. Gość specjalny zaprosił również na stronę internetową projektu międzynarodowego www.best4soil.eu, w którym za cel obrano pomoc rolnikom w rozwiązaniu wszelkich problemów związanych ze zdrowiem gleby. Stanowi ona bazę wiedzy m.in. na temat zmianowania, wzbogacania gleby w materię organiczną, chorób odglebowych i sposobów pozbycia się ich metodami niechemicznymi (np. poprzez solaryzację).  

Piotr Bucki

fot. INTERMAG