Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
31 października 2023

Seler w roli głównej

W ubiegły wtorek, 17 października odbyła się konferencja pn. „Technologia uprawy selera w świetle założeń Europejskiego Zielonego Ładu” zorganizowana przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z s. w Karniowicach i Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. Miała ona miejsce na uniwersyteckiej Stacji Doświadczalnej w Mydlnikach koło Krakowa.

Wydarzenie otworzyła Ewa Ryjak – kierownik Działu Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa oraz prof. dr hab. Edward Kunicki - Dziekan Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa. Głos zabrał również m.in. prezes Polskiego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych i opiekun merytoryczny prowadzonych doświadczeń na selerze, prof. dr hab. Piotr Siwek.

Podczas spotkania przybyli goście mieli okazję zapoznać się w praktyce jak wygląda uprawa selera korzeniowego w polu oraz selera naciowego w wysokim tunelu foliowym metodami ekologicznymi. Jednym z przedstawionych rozwiązań była uprawa pietruszki naciowej wyprodukowanej z rozsady i wysadzonej do doniczek degradowalnych wytworzonych z różnych materiałów sztucznych. Charakterystykę odmian selerów przybliżyli przedstawiciele firmy Rol-Spec, którzy udostępnili nasiona na cele prowadzenia badań.

Po warsztatach polowych uczestnicy wysłuchali wykładów branżowych w Hotelu Zakliki, które wygłosili w większości pracownicy Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa krakowskiej uczelni. Dotyczyły one zagadnień związanych głównie z nawożeniem, ochroną przed chorobami i szkodnikami oraz wartością odżywczą selera. Nie mogło zabraknąć również tematycznego obiadu z selerem w roli głównej.

Pełna relacja z wydarzenia ukaże się w najbliższym, listopadowo-grudniowym numerze „Doradcy”.

Operacja współfinansowana była ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Schemat II.

                                                                                  

    Autor: Piotr Bucki

Fot. P. Bucki, M. Rymarczyk