Seler w roli głównej
W ubiegły wtorek, 17 października odbyła się konferencja pn. „Technologia uprawy selera w świetle założeń Europejskiego Zielonego Ładu” zorganizowana przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z s. w Karniowicach i Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. Miała ona miejsce na uniwersyteckiej Stacji Doświadczalnej w Mydlnikach koło Krakowa.
Wydarzenie otworzyła Ewa Ryjak – kierownik Działu Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa oraz prof. dr hab. Edward Kunicki - Dziekan Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa. Głos zabrał również m.in. prezes Polskiego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych i opiekun merytoryczny prowadzonych doświadczeń na selerze, prof. dr hab. Piotr Siwek.
Podczas spotkania przybyli goście mieli okazję zapoznać się w praktyce jak wygląda uprawa selera korzeniowego w polu oraz selera naciowego w wysokim tunelu foliowym metodami ekologicznymi. Jednym z przedstawionych rozwiązań była uprawa pietruszki naciowej wyprodukowanej z rozsady i wysadzonej do doniczek degradowalnych wytworzonych z różnych materiałów sztucznych. Charakterystykę odmian selerów przybliżyli przedstawiciele firmy Rol-Spec, którzy udostępnili nasiona na cele prowadzenia badań.
Po warsztatach polowych uczestnicy wysłuchali wykładów branżowych w Hotelu Zakliki, które wygłosili w większości pracownicy Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa krakowskiej uczelni. Dotyczyły one zagadnień związanych głównie z nawożeniem, ochroną przed chorobami i szkodnikami oraz wartością odżywczą selera. Nie mogło zabraknąć również tematycznego obiadu z selerem w roli głównej.
Pełna relacja z wydarzenia ukaże się w najbliższym, listopadowo-grudniowym numerze „Doradcy”.
Operacja współfinansowana była ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Schemat II.
Autor: Piotr Bucki
Fot. P. Bucki, M. Rymarczyk