Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
12 lutego 2010

Seminarium dla gospodarstw agroturystycznych w Suchej Beskidzkiej

W ostatnich latach znacznie spadła opłacalność produkcji rolnej. Jest to odczuwalne zwłaszcza w małych i średnich gospodarstwach rolnych. Wiele z tych gospodarstw zaprzestało produkcji. Da się to bez trudu zauważyć po przybywających z każdym rokiem połaci nieużytków na zboczach górskich. Niektóre małe gospodarstwa  nastawiły się na produkcję zdrowej żywności na samo zaopatrzenie dla własnych rodzin. Mają oni pełną świadomość, że produkty z własnego gospodarstwa -  bez konserwantów i chemii , które trudno znaleźć na półkach sklepowych, sprzyjają utrzymaniu  zdrowia . Dlatego nie kierują się czystą kalkulacją ekonomiczną, gdyż zdrowie rodziny jest bezcenne. Natomiast część gospodarstw szuka poprawy sytuacji ekonomicznej poprzez prowadzenie agroturystyki,  chociaż porzucone pola uprawne a przez to pogorszenie walorów krajobrazowych regionu  nie sprzyjają  temu przedsięwzięciu.

W dniu 11.02.2010r. właściciele gospodarstw agroturystycznych z terenu powiatu suskiego wzięli udział  w seminarium zorganizowanym przez pracowników PZDR na temat „Prawnych aspektów prowadzenia działalności agroturystycznej i turystyki wiejskiej”.

Ciekawy wykład połączony z prezentacją przeprowadziła Pani Grażyna Poloczek z MODR Karniowice.  Rolnicy mieli możliwość  przypomnieć sobie prawa i obowiązki wynikające  z tytułu prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego oraz zapoznać się z nowymi obowiązującymi przepisami prawnymi  w tym zakresie. A najistotniejsze dla nich  informacje otrzymali  w formie drukowanej.

Natomiast  w drugiej części spotkania Kierownik KRUS w Suchej Besk. Pan Jacek Kamiński zapoznał uczestników seminarium ze zmianami w przepisach ubezpieczenia społecznego rolników.

Pozwolę sobie przytoczyć  najważniejsze prawa i obowiązki gospodarstw agroturystycznych oraz podsumowanie z materiałów,  które otrzymali  od  wykładowcy uczestnicy seminarium :

Prawa:                                                                                                                                                                            Art. 21 pkt 43 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych przewiduje zwolnienie z opodatkowania dochodów z tytułu wynajmowania pokoi gościnnych, jeżeli równocześnie spełnione są następujące warunki:                      

a) wynajmowane pokoje znajdują się w budynkach mieszkalnych                     

b)budynki należą do gospodarstwa rolnego w rozumieniu ustawy o podatku rolnym                                   

c) budynki mieszkalne, w których wynajmowane są pokoje muszą być położone na terenach wiejskich, to znaczy poza granicami administracyjnymi

d) pokoje wynajmowane są osobom przebywającym na wypoczynku (zwolnienie nie dotyczy wynajmowania pokoi na stałe, podnajmowania itp.) 

e) liczba wynajmowanych pokoi nie  przekracza 5 (do tej liczby wlicza się jedynie pokoje oddawane do wyłącznej dyspozycji gości, bez jadalni, bawialni, kuchni itp.)                                                                                                                                                            Zwolnienie obejmuje też dochody uzyskane z tytułu wyżywienia gości mieszkających w wynajmowanych pokojach.                                                                                                                                                             Zwolnienie przysługuje każdemu, kto  spełnia te warunki nawet jeżeli osiąga dodatkowe dochody z innego tytułu. W tej sytuacji, dochodów zwolnionych z opodatkowania nie można łączyć z innymi dochodami do celów podatkowych. Nie ma obowiązku prowadzenia dokumentacji.

Obowiązki:                                                                                                                                                                              1. Prowadzić czynne gospodarstwo rolne                            

2. Udostępniać budynki gospodarstwa spełniające wymogi w zakresie bezpieczeństwa, funkcjonalności i estetyki                 

3. Posiadać pełne ubezpieczenie w KRUS lub ZUS            

4. Posiadać ubezpieczenie OC (rolnika, budynków, pojazdów) oraz dodatkowe ubezpieczenie gości

5.Opłata podatku rolnego  

6. Spełniać wymagania w zakresie bezpieczeństwa żywności                   

7.Zgłosić gospodarstwo do ewidencji innych obiektów hotelarskich w gminie

8.Zgłosić bazę żywieniową do Sanepidu

9.Doskonalić swoją wiedzę, być otwartym na współpracę z ludźmi

Pamiętajmy! Nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności.                                                                                                                                                                       

Podsumowanie:                                                                                                                                                          Dzisiejszy turysta nie przyjeżdża tylko po nocleg i jedzenie, a nawet jeżeli są to elementy bardzo ważne to i tak najczęściej nie są dostateczną motywacją wyjazdu na wieś. Dlatego właśnie musimy tworzyć lokalne markowe produkty turystyczne. W agroturystyce częścią takiego produktu jest samo gospodarstwo rolne, zwierzęta, procesy produkcyjne, otoczenie, ludzie, ale musi to być połączone z potencjałem tkwiącym w terenie, z jego kulturowym dziedzictwem i atrakcjami. Współczesne kierunki turystyki, rosnąca konkurencja na rynku turystycznym oraz ciągle zmieniające się preferencje i upodobania turystów, powodują, że coraz większe znaczenie nabiera jakość świadczonych usług. Na rynku mają szanse przetrwać i rozwijać się tylko te gospodarstwa agroturystyczne i regiony, które zaoferują atrakcyjny produkt turystyczny.  Rozwój agroturystyki uwarunkowany jest również aktywnością społeczności i władz lokalnych. Jednym z podstawowych instrumentów zarządzania lokalną gospodarką turystyczną jest strategia rozwoju gminy, w której znajduje się miejsce dla rozwoju usług turystycznych, w tym również agroturystycznych. To właśnie strategia powinna dostarczyć badań rynku, budowy infrastruktury turystycznej, przygotowania kadr na potrzeby turystyczne oraz działań wspierających rozwój lokalnej turystyki.

 

Anna Biedrawa