Seminarium dla gospodarstw agroturystycznych w Suchej Beskidzkiej
W ostatnich latach znacznie spadła opłacalność produkcji rolnej. Jest to odczuwalne zwłaszcza w małych i średnich gospodarstwach rolnych. Wiele z tych gospodarstw zaprzestało produkcji. Da się to bez trudu zauważyć po przybywających z każdym rokiem połaci nieużytków na zboczach górskich. Niektóre małe gospodarstwa nastawiły się na produkcję zdrowej żywności na samo zaopatrzenie dla własnych rodzin. Mają oni pełną świadomość, że produkty z własnego gospodarstwa - bez konserwantów i chemii , które trudno znaleźć na półkach sklepowych, sprzyjają utrzymaniu zdrowia . Dlatego nie kierują się czystą kalkulacją ekonomiczną, gdyż zdrowie rodziny jest bezcenne. Natomiast część gospodarstw szuka poprawy sytuacji ekonomicznej poprzez prowadzenie agroturystyki, chociaż porzucone pola uprawne a przez to pogorszenie walorów krajobrazowych regionu nie sprzyjają temu przedsięwzięciu.
W dniu 11.02.2010r. właściciele gospodarstw agroturystycznych z terenu powiatu suskiego wzięli udział w seminarium zorganizowanym przez pracowników PZDR na temat „Prawnych aspektów prowadzenia działalności agroturystycznej i turystyki wiejskiej”.
Ciekawy wykład połączony z prezentacją przeprowadziła Pani Grażyna Poloczek z MODR Karniowice. Rolnicy mieli możliwość przypomnieć sobie prawa i obowiązki wynikające z tytułu prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego oraz zapoznać się z nowymi obowiązującymi przepisami prawnymi w tym zakresie. A najistotniejsze dla nich informacje otrzymali w formie drukowanej.
Natomiast w drugiej części spotkania Kierownik KRUS w Suchej Besk. Pan Jacek Kamiński zapoznał uczestników seminarium ze zmianami w przepisach ubezpieczenia społecznego rolników.
Pozwolę sobie przytoczyć najważniejsze prawa i obowiązki gospodarstw agroturystycznych oraz podsumowanie z materiałów, które otrzymali od wykładowcy uczestnicy seminarium :
Prawa: Art. 21 pkt 43 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych przewiduje zwolnienie z opodatkowania dochodów z tytułu wynajmowania pokoi gościnnych, jeżeli równocześnie spełnione są następujące warunki:
a) wynajmowane pokoje znajdują się w budynkach mieszkalnych
b)budynki należą do gospodarstwa rolnego w rozumieniu ustawy o podatku rolnym
c) budynki mieszkalne, w których wynajmowane są pokoje muszą być położone na terenach wiejskich, to znaczy poza granicami administracyjnymi
d) pokoje wynajmowane są osobom przebywającym na wypoczynku (zwolnienie nie dotyczy wynajmowania pokoi na stałe, podnajmowania itp.)
e) liczba wynajmowanych pokoi nie przekracza 5 (do tej liczby wlicza się jedynie pokoje oddawane do wyłącznej dyspozycji gości, bez jadalni, bawialni, kuchni itp.) Zwolnienie obejmuje też dochody uzyskane z tytułu wyżywienia gości mieszkających w wynajmowanych pokojach. Zwolnienie przysługuje każdemu, kto spełnia te warunki nawet jeżeli osiąga dodatkowe dochody z innego tytułu. W tej sytuacji, dochodów zwolnionych z opodatkowania nie można łączyć z innymi dochodami do celów podatkowych. Nie ma obowiązku prowadzenia dokumentacji.
Obowiązki: 1. Prowadzić czynne gospodarstwo rolne
2. Udostępniać budynki gospodarstwa spełniające wymogi w zakresie bezpieczeństwa, funkcjonalności i estetyki
3. Posiadać pełne ubezpieczenie w KRUS lub ZUS
4. Posiadać ubezpieczenie OC (rolnika, budynków, pojazdów) oraz dodatkowe ubezpieczenie gości
5.Opłata podatku rolnego
6. Spełniać wymagania w zakresie bezpieczeństwa żywności
7.Zgłosić gospodarstwo do ewidencji innych obiektów hotelarskich w gminie
8.Zgłosić bazę żywieniową do Sanepidu
9.Doskonalić swoją wiedzę, być otwartym na współpracę z ludźmi
Pamiętajmy! Nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności.
Podsumowanie: Dzisiejszy turysta nie przyjeżdża tylko po nocleg i jedzenie, a nawet jeżeli są to elementy bardzo ważne to i tak najczęściej nie są dostateczną motywacją wyjazdu na wieś. Dlatego właśnie musimy tworzyć lokalne markowe produkty turystyczne. W agroturystyce częścią takiego produktu jest samo gospodarstwo rolne, zwierzęta, procesy produkcyjne, otoczenie, ludzie, ale musi to być połączone z potencjałem tkwiącym w terenie, z jego kulturowym dziedzictwem i atrakcjami. Współczesne kierunki turystyki, rosnąca konkurencja na rynku turystycznym oraz ciągle zmieniające się preferencje i upodobania turystów, powodują, że coraz większe znaczenie nabiera jakość świadczonych usług. Na rynku mają szanse przetrwać i rozwijać się tylko te gospodarstwa agroturystyczne i regiony, które zaoferują atrakcyjny produkt turystyczny. Rozwój agroturystyki uwarunkowany jest również aktywnością społeczności i władz lokalnych. Jednym z podstawowych instrumentów zarządzania lokalną gospodarką turystyczną jest strategia rozwoju gminy, w której znajduje się miejsce dla rozwoju usług turystycznych, w tym również agroturystycznych. To właśnie strategia powinna dostarczyć badań rynku, budowy infrastruktury turystycznej, przygotowania kadr na potrzeby turystyczne oraz działań wspierających rozwój lokalnej turystyki.
Anna Biedrawa

