Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
02 stycznia 2009

Seminarium „Produkty tradycyjne i regionalne w Małopolsce”

Producenci zainteresowani problematyką identyfikacji i rejestracji  produktów tradycyjnych oraz pracownicy Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego wzięli udział w seminarium „Produkty tradycyjne i regionalne w Małopolsce”, które odbyło się w Nawojowej.

W trakcie spotkania zaprezentowano zarejestrowane dotąd małopolskie produkty tradycyjne i  regionalne. Mówiono także o zasadach i procedurach rejestracji oraz korzyściach wynikających z  rejestracji produktów dla producentów i społeczności lokalnych.

Podczas seminarium, prowadzonego przez Lucynę Kmak i Tadeusza Gurgula, była okazja do spróbowania zarówno produktów już zarejestrowanych, jak i tych które w najbliższym czasie ubiegać się będą o wpis na „Listę Produktów Tradycyjnych”.

Pośród degustowanych produktów już zarejestrowanych znalazły się m.in. sery gazdowskie od Kazimierza Furczonia z Leśnicy k/Nowego Targu, suska sechlońska, łukowicka śliwka suszona, małopolski miód spadziowy i jabłka łąckie. Wyborną - jak zawsze - zupą z fasoli „Piękny Jaś” raczyła zebranych Janina Molek z Tropia.

Pośród wyrobów, które już niebawem będą aspirować do rejestracji szczególne uznanie wzbudziły: chleb wiejski i podpłomyk z cebulą od Kazimiery Piwowar z Męciny, serwowany z wyśmienitym smalcem domowym i niemniej interesujący chleb wiejski z łopaty pani Magdaleny Zygmunt z Juraszowej, naturalnie tłoczne soki owocowe z tłoczni Krzysztofa Maurera w Łącku, winko wiśniowe i przetwory domowe Danuty Rybskiej z Nowego Sącza, miody z pasieki „Barć” prowadzonej w Kamiannej k/Krynicy przez Emilię i Jacka Nowaków oraz nalewka z aronii od Andrzeja Mikołajewicza z Czorsztyna.

Najciekawszą częścią seminarium okazała się dyskusja,  podczas której wymieniono wzajemne doświadczenia w zakresie procedur rejestracyjnych i działań marketingowych promujących produkty tradycyjne, a jednym z ciekawszych efektów było zdeklarowanie się producentów  do wzajemnej współpracy i pomocy w przygotowaniu wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych tym, którzy będą to robić po raz pierwszy.

Biorący udział w seminarium redaktor portalu www.potrawyregionalne.pl Leszek Horwath zachęcał do odważnych działań w zakresie rejestracji naszych małopolskich „Perełek” - sam żywo zainteresowany tematem (nagrodzony w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo” za Żur z rydzów kiszonych.

Spotkanie zakończyło łamanie się opłatkiem i życzenia, by nadchodzący 2009 r. obfitował nie tylko w dostatek, zdrowie i szczęście, ale także kolejne sukcesy małopolskich producentów żywności tradycyjnej.

 

Lucyna Kmak