Seminarium „Produkty tradycyjne i regionalne w Małopolsce”
Producenci zainteresowani problematyką identyfikacji i rejestracji produktów tradycyjnych oraz pracownicy Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego wzięli udział w seminarium „Produkty tradycyjne i regionalne w Małopolsce”, które odbyło się w Nawojowej.
W trakcie spotkania zaprezentowano zarejestrowane dotąd małopolskie produkty tradycyjne i regionalne. Mówiono także o zasadach i procedurach rejestracji oraz korzyściach wynikających z rejestracji produktów dla producentów i społeczności lokalnych.
Podczas seminarium, prowadzonego przez Lucynę Kmak i Tadeusza Gurgula, była okazja do spróbowania zarówno produktów już zarejestrowanych, jak i tych które w najbliższym czasie ubiegać się będą o wpis na „Listę Produktów Tradycyjnych”.
Pośród degustowanych produktów już zarejestrowanych znalazły się m.in. sery gazdowskie od Kazimierza Furczonia z Leśnicy k/Nowego Targu, suska sechlońska, łukowicka śliwka suszona, małopolski miód spadziowy i jabłka łąckie. Wyborną - jak zawsze - zupą z fasoli „Piękny Jaś” raczyła zebranych Janina Molek z Tropia.
Pośród wyrobów, które już niebawem będą aspirować do rejestracji szczególne uznanie wzbudziły: chleb wiejski i podpłomyk z cebulą od Kazimiery Piwowar z Męciny, serwowany z wyśmienitym smalcem domowym i niemniej interesujący chleb wiejski z łopaty pani Magdaleny Zygmunt z Juraszowej, naturalnie tłoczne soki owocowe z tłoczni Krzysztofa Maurera w Łącku, winko wiśniowe i przetwory domowe Danuty Rybskiej z Nowego Sącza, miody z pasieki „Barć” prowadzonej w Kamiannej k/Krynicy przez Emilię i Jacka Nowaków oraz nalewka z aronii od Andrzeja Mikołajewicza z Czorsztyna.
Najciekawszą częścią seminarium okazała się dyskusja, podczas której wymieniono wzajemne doświadczenia w zakresie procedur rejestracyjnych i działań marketingowych promujących produkty tradycyjne, a jednym z ciekawszych efektów było zdeklarowanie się producentów do wzajemnej współpracy i pomocy w przygotowaniu wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych tym, którzy będą to robić po raz pierwszy.
Biorący udział w seminarium redaktor portalu www.potrawyregionalne.pl Leszek Horwath zachęcał do odważnych działań w zakresie rejestracji naszych małopolskich „Perełek” - sam żywo zainteresowany tematem (nagrodzony w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo” za Żur z rydzów kiszonych.
Spotkanie zakończyło łamanie się opłatkiem i życzenia, by nadchodzący 2009 r. obfitował nie tylko w dostatek, zdrowie i szczęście, ale także kolejne sukcesy małopolskich producentów żywności tradycyjnej.
Lucyna Kmak