Szkolenia nt. zasad uboju zwierząt w celu pozyskania mięsa na użytek własny
W dniach 7 lutego 2019 roku w Limanowej i 14 lutego 2019 roku w Mszanie Dolnej odbyły się szkolenia dla rolników na temat zasad uboju zwierząt gospodarskich w celu pozyskania mięsa na użytek własny. Szkolenia zorganizowane zostały z inicjatywy Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Limanowej, Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Limanowej i Małopolskiej Izby Rolniczej.
Celem szkolenia było przypomnienie zasad humanitarnego uboju zwierząt uwzględniając dobrostan przy uboju. Omówione zostały również obowiązujące zasady bioasekuracji w przypadku utrzymywania trzody chlewnej. Uczestnicy szkolenia otrzymają stosowne zaświadczenia o odbyciu szkolenia z zakresu uboju zwierząt w celu pozyskania mięsa na potrzeby własne.
Szkolenie prowadziła lekarz weterynarii Aneta Kawula – powiatowy inspektor weterynarii w Limanowej.
Ubojowi zwierząt w celu pozyskania mięsa na użytek własny mogą być poddane następujące zwierząt: trzoda chlewna, owce, kozy i cielęta do 6 miesiąca życia.
W przypadku uboju owiec i kóz powyżej 18 miesiąca życia – istnieje obowiązek prawny pobrania prób w kierunku TSE – próby pobierane są przez lekarzy wyznaczonych.
Ubój zwierząt na potrzeby własne może być wykonany usługowo w rzeźni albo w gospodarstwie, w którym zwierzę było utrzymywane albo w gospodarstwie, na terenie którego wykonuje się ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw (gospodarstwo takie musi być zarejestrowane w Inspekcji Weterynaryjnej).
Mięso uzyskane w wyniku takiego uboju może być przeznaczone wyłącznie na użytek własny.
Ubojowi na terenie gospodarstwa, które nie jest objęte ograniczeniami, nakazami lub zakazami związanymi z wystąpieniem chorób zakaźnych, poddaje się sztukę zdrową, po upływie okresu karencji dla użytych produktów leczniczych jeśli zwierzę było leczone.
Decydując się na ubój na potrzeby własne w swoim gospodarstwie musi się zapewnić, że przeprowadzi go osoba uprawniona.
Ponadto na co najmniej 24 godziny przed planowanym ubojem na użytek własny poinformuje się powiatowego lekarza weterynarii (właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia uboju) o takim zamiarze.
Informacja powinna zawierać:
- imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierząt poddawanych ubojowi,
- gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi,
- numer zwierzęcia lub zwierząt poddawanych ubojowi, jeśli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia,
- miejsce i termin uboju,
- imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju,
- inne dane mające na celu ułatwienie kontaktu z informującym, w szczególności numer telefonu informującego.
Formularz zgłoszeniowy dostępny jest na stronie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Limanowej.
Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych w celu produkcji mięsa, obowiązkowo trzeba zbadać na obecność włośni.
Koszty badania ponosi posiadacz tego mięsa, próbki mogą być pobrane przez urzędowego lekarza weterynarii, jeśli ubój odbywa się pod nadzorem lekarza lub przez posiadacza mięsa jeśli ubój odbył się w gospodarstwie.
Próbki do badania powinny być dostarczone do urzędowego lekarza weterynarii niezwłocznie po wykonaniu uboju, nie później niż 24 godziny od terminu uboju zwierzęcia, a w przypadku odstrzelonych dzików nie później niż 48 godzin.
Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików nie może zostać spożyte ani przetworzone przed uzyskaniem zaświadczenia. Zaświadczenie należy zachować na wypadek kontroli.
Mięso pozyskane w ramach uboju na potrzeby własne nie może być wprowadzone do obrotu.
Zwierzęta ubite zgodnie z opisaną procedurą można bez przeszkód wyrejestrować w ARiMR.
Organizatorzy dziękują staroście limanowskiemu i wójtowi gminy Mszana Dolna za nieodpłatne udostępnienie sali na szkolenia.
Informacja o zasadach uboju zwierząt w celu pozyskania mięsa na użytek własny opracowana na podstawie wytycznych opracowanych przez Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Limanowej na podstawie obowiązujących przepisów.
Leszek Leśnik
fot. Leszek Leśnik, Edyta Kolawa