Szkolenie dla producentów warzyw w Pałecznicy – relacja z wydarzenia
Od siewu po sprzedaż – to tytuł szkolenia branżowego, które zorganizował Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z s. w Karniowicach dla producentów warzyw w Pałecznicy. Współorganizatorami wydarzenia były firmy Rol-Spec Zawada, Agrarius, FMC, Packover oraz Agro-Jurek, a partnerami szkolenia były lokalne firmy dystrybucyjne oferujące środki do produkcji rolno-ogrodniczej: Polger, Rolnik i Luty Jacek. Patronat medialny nad wydarzeniem sprawował specjalistyczny portal warzywniczy HortiNet.pl
Produkty w zgodzie z naturą
Naturalne i innowacyjne preparaty do produkcji warzyw i nie tylko przedstawiła dr inż. Anna Ambroszczyk, Dyrektor Działu badań i rozwoju firmy Agrarius. W portfolio tego przedsiębiorstwa znajduje się szeroka gama produktów: stymulatory i preparaty wspomagające, preparaty mikrobiologiczne, nawozy i kondycjoner wody. Wśród stymulatorów na uwagę zasługuje m.in. nanogro aqua. Jest to swoista szczepionka, ponieważ po jej aplikacji w roślinach uruchamiają się naturalne mechanizmy odporności, które chronią je w kolejnych fazach wzrostu i rozwoju. W wyniku oddziaływania nanogro aqua rośliny charakteryzują się bardziej rozbudowanym systemem korzeniowym, zagęszczonym sokiem komórkowym i zwiększoną zawartością cukrów. Oprócz zwiększonej tolerancji na stresy biotyczne i abiotyczne roślin potraktowanych preparatem nanogro aqua, odnotowuje się również polepszenie jakości uzyskiwanego plonu poprzez wzrost substancji dobroczynnych dla zdrowia człowieka (np. antyoksydantów) – informowała dr inż. Anna Ambroszczyk. Tę szczepionkę warto stosować na rośliny już w fazie juwenilnej poprzez oprysk. Prelegentka zwróciła uwagę, że firma Agrarius współpracuje z krajowymi i zagranicznymi podmiotami naukowymi, dzięki czemu posiada w ofercie wiele innowacyjnych preparatów, w tym opartych na pożytecznych mikroorganizmach. W tym miejscu warto podkreślić, że od bieżącego roku Ekoschemat „Biologiczna ochrona upraw” zostanie rozszerzony o wariant „Nawozowe produkty mikrobiologiczne”. W jego ramach Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przewiduje dotacje na zakup tego typu preparatów. Z asortymentu nawozowych preparatów mikrobiologicznych firmy Agrarius pozytywnie zaopiniowanych przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa (IUNG-PIB) w Puławach wykładowczyni rekomendowała m.in. bi azot. Ten środek zawiera bakterie azotowe Bacillus azotofixans, które są tolerancyjne na zakwaszenie gleby i efektywnie asymilują azot z powietrza (ok. 50 kg/ha azotu) również w mniej korzystnych warunkach środowiskowych. Dzięki niemu rośliny stopniowo pobierają azot, co zapobiega akumulacji szkodliwych azotanów i azotynów. Zaleca się zastosować bi azot w dawce 0,5-1 kg/200-350 l wody na hektar najlepiej wiosną przed sadzeniem rozsady i powtórnie w okresie wegetacji. Drugim wskazanym preparatem, który warto rozważyć we wspomnianym ekoschemacie jest bi fosfor oparty na pożytecznych bakteriach Bacillus megaterium. Pozwalają one „uwolnić” związany fosfor w glebie, aby był dostępny dla roślin. Dzięki temu można w wielu przypadkach znacznie ograniczyć nawożenie tym pierwiastkiem.
Szeroka gama odmian warzyw
Podczas spotkania Konrad Gołdyn, reprezentujący przedsiębiorstwo Rol-Spec omówił charakterystykę sprawdzonych i nowych odmian warzyw rekomendowanych do uprawy w warunkach Małopolski. Bard F1 z koreańskiej hodowli NongWoo Bio to ogórek o przewadze kwiatów żeńskich. To odmiana wcześnie wchodząca w okres owocowania i jest polecana do uprawy zarówno w gruncie otwartym jak i pod osłonami. Rośliny wykazują wysoką zdrowotność i pozwalają uzyskać wysoki plon handlowy. Owoce są zwięzłe, ciemnozielone z grubą brodawką. Stosunek długości do szerokości owoców wynosi 3,2:1.
W powiecie krakowskim i proszowickim dużo uprawia się warzyw w tunelach przenośnych o małej kubaturze. Pod takimi osłonami świetnie sprawdzi się m.in. cebula siedmiolatka Kimi F1. Jest to cebula zbierana na pęczki, która może być uprawiana z siewu bezpośredniego lub z rozsady. Tworzy ona małe zgrubienia cebulowe i atrakcyjny, ciemnozielony szczypior. Na zaopatrzenie świeżego rynku na zbiór pęczkowy specjalista polecał buraka ćwikłowego odmiany Privilege F1. Wiąże on kuliste zgrubienia o intensywnej barwie. Odznacza się silnym wigorem i wzniesionym pokrojem. Wysiewany w gruncie otwartym kończy wegetację po ok. 100 dniach od wysiewu i może też być sprzedawany po okresie przechowywania. Jest ceniony przez konsumentów za słodki smak. Do wczesnych upraw pod osłonami przedstawiciel polecał selera Alpha, która odznacza się zbitym, jednolicie białym miąższem oraz brakiem tendencji do tworzenia pustych przestrzeni. Ponadto ta odmiana wykazuje bardzo wysoką tolerancję na niskie temperatury po wysadzeniu rozsady na miejsce stałe, dzięki czemu nie jarowizuje. Dla producentów bobu ciekawą propozycją jest odmiana Buffalo, która wiąże długie strąki z 4-5 nasionami. Rośliny równomiernie wytwarzają strąki w okresie wegetacji. Odmiana polecana na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych. Wśród porów nowością jest odmiana Cuda F1, którego rozsadę należy sadzić na przełomie maja i czerwca
z przeznaczeniem na zbiór od grudnia do lutego. Ma wyjątkowo długą łodygę rzekomą, smukłe liście i wzniesiony pokrój. Wyróżnia się podwyższoną trwałością na wymarzanie. Spośród warzyw liściowych Konrad Gołdyn polecał m.in. pietruszkę naciową odmiany Sioux. Jej rośliny charakteryzują się dużą siłą wzrostu, dzięki czemu szybko odrastają liście po ścięciu. Liście są gładkie, ciemnozielone i drobniejsze w porównaniu do odmian włoskich. Pozwala uzyskać satysfakcjonujący plon liści wysokiej jakości.
Formy wsparcia dla producentów
Kierownik Marta Zastawnik oraz doradca Jolanta Cebulska z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Proszowicach przybliżyły uczestnikom spotkania ramowy PROW, KPO, pomoc krajową oraz możliwości uzyskania wsparcia w aktualnych naborach w ARiMR. Zwróciły one uwagę na szereg czynników determinujących otrzymanie wsparcia. Wymagania stawiane producentom w wielu przypadkach wydają się trudne do zrealizowania. Wszelkie działania podejmowane w gospodarstwach i kierunki produkcji powinny być dobrze przemyślane, aby móc korzystać z dopłat. Kluczem do sukcesu jest dobry pomysł na biznesplan, a w sprawach formalnych i merytorycznych, swoją wiedzą służą pracownicy Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego – podkreśliły prelegentki.
Monitoring i zwalczanie szkodników
To temat wystąpienia Marcina Żabowskiego reprezentującego firmę FMC. Zwrócił on szczególną uwagę na rolę prawidłowo prowadzonej sygnalizacji. Dzięki systematycznemu monitoringowi i identyfikacji szkodników można łatwo ustalić właściwy termin przeprowadzenia zabiegu środkami ochrony roślin, zwłaszcza tych, wykazujących charakter interwencyjny. Oprócz lustracji plantacji warzyw można wspomóc się różnego rodzaju pułapkami.
Do najczęściej używanych należą m.in. żółte pojemniki wypełnione wodą z dodatkiem detergentu oraz żółte tablice lepowe (dla większości szkodliwych owadów). Niebieskie tablice lepowe z kolei są preferowane do monitorowania zagrożenia ze strony wciornastków. Prelegent przypomniał, że są to szkodniki wielożerne - polifagi – mające ponad 300 gatunków żywicielskich, z różnych grup roślin uprawnych oraz chwastów. Jeden z najczęściej występujących, wciornastek tytoniowiec w ciągu sezonu rozwija do 6 pokoleń (zależnie od temperatury). Samice składają jaja po ok. 100 sztuk na liściach roślin żywicielskich. Jak przekazał specjalista jedno pokolenie odbywa pełen rozwój w ciągu 18-30 dni, przy optymalnej temperaturze wynoszącej 25-28°C. Zimują postacie dorosłe na resztkach roślinnych, chwastach, miedzach, a także w obiektach zamkniętych, takich jak szklarnie i przechowalnie warzyw. Wiosną najczęściej migrują z wcześnie rozpoczynających wegetację chwastów na rośliny uprawne. W portfolio firmy FMC znajduje się kilka produktów zarejestrowanych do zwalczania szeregu szkodników roślin warzywnych. Wśród nich prelegent wymienił m.in. preparaty takie jak: Verimark 200 SC, Benevia 100 OD i Nexsuba. Pierwszy z nich jest rekomendowany do ochrony m.in. warzyw kapustnych przed śmietką kapuścianą, ale jeszcze na etapie produkcji rozsady. W trakcie wegetacji przed szerokim spektrum szkodników warto zastosować Benevię 100 OD jednak z uwagi na charakter olejowy tego preparatu należy go łączyć z adiuwantem olejowym. Z kolei nowym preparatem jakim jest Nexsuba z powodzeniem można zwalczać wciornastki. Jego dodatkowym atutem jest nieobciążająca środowiska przyrodniczego substancja czynna – spinosad – dopuszczona również do stosowania w rolnictwie ekologicznym.
Dobór opakowań do warzyw
Kwestie związane z przygotowaniem warzyw do sprzedaży i wyborem odpowiednich do tego celu opakowań przybliżył Sebastian Górak z firmy Packover. Rozwiązania opakowaniowe ze względu na kilka spełnianych przez nie zadań muszą być dopasowane do gatunku rośliny uprawnej. W ofercie firmy znajduje się szeroka gama opakowań dla gospodarstw rolniczych i ogrodniczych. Są wśród nich m.in. worki raszlowe, folie polimerowe (PE, PCV, typu stretch), siatki do paletowania i pojemniki o różnych wymiarach i barwach. Przedstawiciel podkreślił, że obecnie rynek konsumencki wymaga wysokiej jakości opakowań, aby sprostać tym wyzwaniom niezbędne jest oferowanie innowacyjnych produktów, które są trwałe i spełniają najnowsze trendy oraz obowiązujące normy i atesty. Zachęcił do kontaktu, ponieważ firma dba o zadowolenie swoich klientów.
Sprawdzone maszyny do siewu i zbioru warzyw
Na koniec spotkania Łukasz Pudo, doradca ds. sprzedaży w firmie AGRO JUREK zwrócił uwagę, że m.in. ze względu na koncentrację uprawy warzyw, specjalizację gospodarstw, uproszczenie płodozmianu i wzmożonej presji ze strony agrofagów, a także ograniczonych możliwości ochrony roślin chemicznymi preparatami metody agrotechniczne zyskają na znaczeniu w przyszłości w kontekście produkcji plonu wysokiej jakości. Zaprezentował przybyłym uczestnikom ofertę nowoczesnych maszyn rolniczych ze szczególnym uwzględnieniem marek Agricola Italiana oraz Dewulf. Pierwsza z powyższych marek jest wyspecjalizowana w dostarczaniu siewników do roślin warzywnych i kukurydzy. Są to siewniki punktowe, pneumatyczne i mechaniczne. Z kolei marka Dewulf to jeden z wiodących producentów sprzętu rolniczego do uprawy ziemniaków i warzyw korzeniowych. Z bogatej oferty prelegent omówił m.in. charakterystykę specjalistycznych kombajnów do marchwi: model P3K PROFI oraz P3K FARMER.
Szeroki program szkolenia umożliwił słuchaczom przybliżenie oferty firm dostarczających środki do produkcji i sprzedaży warzyw. Po części wykładowej przedstawiciele firm rozlosowali atrakcyjne nagrody.
Piotr Bucki
fot. Piotr Bucki, Marta Rymarczyk