Tydzień chleba na zakwasie w Bystrej
Tydzień chleba na zakwasie to cykliczna impreza, która organizowana jest w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej. W tym roku odbyła się w dniach od 7 do 11 kwietnia br. Wśród zaproszonych gości nie zabrakło Mirosława Wędrychowicza, starosty Powiatu Gorlickiego, Wincentego Kmaka kierownika Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Gorlicach, Tomasza Latochy z Agencji Rynku Rolnego oraz dyrektorów szkół podstawowych.
„Ekologiczne surowce warunkiem pozyskiwania dobrego chleba” to temat przewodni tegorocznej edycji Tygodnia Chleba. Dobra jakość surowców służących do wypieku chleba jest niezbędna, aby uzyskać pożądany efekt. W tym celu młodzież ZSCKR w Bystrej wyjechała do laboratorium Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, aby zbadać jakość orkiszu pochodzącego z przyszkolnego gospodarstwa ekologicznego. Uzyskane wyniki badań pokazały, że jakość mąki orkiszowej przeznaczonej do wypieku chleba jest doskonała.
Podczas konferencji młodzież przedstawiła prezentacje multimedialne pokazujące wartości odżywcze chleba na zakwasie: „Ekologicznie od pola do stołu”, „Wszystko o orkiszu”, „Czy warto produkować ekologiczny chleb”. O ekologicznym gospodarowaniu opowiadał Andrzej Staszyński, naszej szkoły w Bystrej, laureat nagrody Farmer Roku 2013
Z Tygodniem chleba związany jest konkurs na najpiękniejszy stół wielkanocny, który przygotowują uczniowie naszej szkoły.
Impreza organizowana corocznie w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej integruje środowisko lokalne.
Sławomir Ornatowski
GALERIA ZDJĘĆ (autor: Krzysztof Janik):