Tydzień chleba w Zespole Szkół Centrum Kształcenia w Bystrej
W dniach od 11-16 marca 2016 r. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej po raz kolejny zorganizował obchody Tygodnia Chleba na Zakwasie.
W związku z obchodami Tygodnia Chleba na Zakwasie w szkole ogłoszono konkurs o wiele mówiącej nazwie „Śniadanie wielkanocne”. Oprócz tego uczniowie przygotowali gazetkę tematyczną „Chleb na naszym stole”, a w ramach działań praktycznych udali się na wycieczkę do młyna w Jankowej. Wzorem lat ubiegłych uczniowie uczestniczyli w warsztatach pt. „Odkrywanie tajemnicy ziarna” oraz wykładach pt. „Produkty owsiane dla zdrowia”, przeprowadzonych w Państwowej Wyższej szkole Zawodowej w Krośnie.
Nie obyło się bez wypieku różnego rodzaju chleba, który uczniowie wypiekali w szkolnej pracowni pod kierunkiem Magdaleny Tumidajewicz, Marzeny Jamróz i Anny Jasińskiej.
Podsumowaniem kampanii była zorganizowana 16 marca konferencja naukowa, której przyświecało hasło „Chleb a zdrowy styl życia”. Podczas konferencji uczniowie klas Technikum Żywienia i Usług gastronomicznych przybliżyli tematykę związaną z produkcją mąki, wypieku chleba, a także przekonywali, dlaczego warto jeść chleb na zakwasie i aktywnie spędzać wolny czas. Kulminacyjnym momentem konferencji był wykład pani dietetyk Ewy Stępień, która przedstawiła tematykę psychologicznych aspektów jedzenia.
Na zakończenie rozstrzygnięto konkurs na najpiękniejszy stół wielkanocny. Tradycyjne potrawy wielkanocne na konkursowych stołach były owocem pracy uczniów Technikum Żywieni Usług Gastronomicznych, a aranżacje prac konkursowych wykonali architekci krajobrazu. Poziom prac konkursowych był bardzo wysoki - pokazał kunszt i arcyciekawe pomysły. Uwagę przykuwały pisklęta i śnieżnobiały króliczek. Jury w składzie: Józef Warchoł - dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej, Piotr Serafin - dyrektor oddziału Agencji Rynku Rolnego w Krakowie, Wincenty Kmak - kierownik Terenowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Gorlicach - Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Ewa Magiera - dyrektor Zespołu Szkół w Bystrej, Ewa Stępień - dietetyk, Mariola Piekarz - nauczyciel z Zespołu Szkół w Szymbarku - po burzliwych obradach postanowiło wyróżnić pięć zespołów, które przygotowywały wielkanocne stoły.
I miejsce zajął zespół w składzie Aneta Woźniak, Edward Rokosz, Adrian Mucha
II miejsce - Kamila Trendowicz, Monika Hajduk, Tokarz Justyna
III miejsce - Patrycja Plata, Justyna Augustyn, Wojciech Kusiak
IV miejsce - Justyna Jarek, Dominika Ryzner, Tomasz Kuryło
V miejsce - Anna Tokarz, Ewa Łukaszyk, Patrycja Olech
Cenne nagrody dla zwycięzców ufundował dyrektor ZSCKR w Bystrej i dyrektor ARR w Krakowie. Zwycięzcom gratulujemy.