Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
28 września 2021

VII Targi „Zasmakuj z UR” za nami

W dniach 25-26 września 2021 r. na terenie zabytkowego dworku Uniwersytetu Rolniczego w Mydlnikach odbyły się VII Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR” oraz XXIII Małopolska Giełda Agroturystyczna.

Organizatorem wydarzenia był Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, patronat honorowy objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego. Partnerami wydarzenia byli: Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy w Balicach, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie, Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z s. w Karniowicach, Małopolski Oddział Regionalny Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Krakowie, Lasy Państwowe w Krakowie, Małopolska Izba Rolnicza, Stowarzyszenie Agroturystyczne Galicyjskie Gospodarstwa Gościnne.

Głównym celem całego wydarzenia była promocja lokalnych produktów z Województwa Małopolskiego oraz agroturystyki, jako walorów dziedzictwa krajobrazowo-kulturowego.

Otwierając targi dr Michał Szanduła dyrektor Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie powitał partnerów oraz sponsorów przedsięwzięcia: JM Rektora dr hab. inż. Sylwestra Tabora prof. UR w Krakowie, Jacka Gołdę dyrektora Wydziału Programów Infrastrukturalnych i Rolnictwa Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Krakowie, Jolantę Brudnik dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddziału w Krakowie, Dominika Paska dyrektora Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z s. w Karniowicach, Jerzego Radonia dyrektora Małopolskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Pawła Szczygła dyrektora Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krakowie, Mirosława Borutę Krakowskiego zastępcę dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Krakowie, Stanisława Gibałę zastępcę dyrektora Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddziału Regionalnego w Krakowie, Ryszarda Czaickiego prezesa Małopolskiej Izby Rolniczej.

Następnie głos zabrał JM Rektor dr hab. inż. Sylwester Tabor prof. UR w Krakowie. Podkreślił, że produkty, które można spróbować oraz kupić podczas wydarzenia, w dużej mierze pochodzą z gospodarstw agroturystycznych. Dodał, że celem giełdy jest zachęcenie ludzi do odwiedzenia właśnie tych regionów, gdzie są one produkowane. Nakreślił także, że za smakiem tych produktów kryje się serce producentów, bo dzięki nim mamy, co jeść. Na koniec zachęcił do skorzystania z ofert gospodarstw agroturystycznych.

Kolejno głos zabrali przedstawiciele różnych instytucji, w tym Dominik Pasek dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, który wyraził swoje zadowolenie, że jako przedstawiciel instytucji rolniczej może brać udział w wydarzeniu promującym rolnictwo, w tym obszary wiejskie, ze szczególnym uwzględnieniem dziedzictwa kulturowego i kulinarnego. Wspomniał również, że dzięki tym targom promuje się rolniczy handel detaliczny, zachęcając klientów do świadomego wybierania i kupowania żywności.

Podczas wydarzenia swoją ofertę zaprezentowało ponad 70 wystawców m.in.: koła gospodyń wiejskich, pasieki, rodzinne gospodarstwa agroturystyczne i ekologiczne, piekarnie, winnice czy browary. Skosztować można było różnego rodzaju wędlin, pasztetów, serów, miodów, pieczywa czy też octów i olejów.

W ramach targów Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego przygotował stoisko promocyjno-informacyjne, z możliwością doradztwa na temat małego przetwórstwa czy zakładania gospodarstw agroturystycznych. Na stoisku MODR swoją ofertę przedstawiło gospodarstwo agroturystyczne „Malowane Wierchy” Państwa Pach, prezentując swoje gospodarstwo oraz produkty, które pochodzą z własnej pasieki oraz z gospodarstwa w ramach rolniczego handlu detalicznego.

Ponadto, podczas targów można było zobaczyć pokaz rozbioru gęsi, mielenia ziaren zbóż oraz wypieku chleba. Wydarzeniu towarzyszyły również liczne występy artystyczne zespołów oraz wykłady m.in. na temat wyrobów pszczelarskich oraz tzw. „zielonych trendów” w odżywianiu. Nie zabrakło również licznych atrakcji dla najmłodszych.

Natalia Baster