Wielkanocne smaki z jajkiem w roli głównej – konkurs rozstrzygnięty!
W sobotę, 12 kwietnia 2025 roku, w Miejsko-Gminnym Centrum Kultury i Promocji w Nowym Brzesku odbyła się kolejna edycja kulinarnego wydarzenia, które na stałe wpisało się w lokalny kalendarz – Wielkanocny Konkurs Kulinarno-Tradycyjny "Smak Wielkanocy z jajem w roli głównej". W rywalizacji udział wzięły Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Nowe Brzesko, prezentując potrawy, w których głównym bohaterem było... jajko!
Główną ideą konkursu było pielęgnowanie wielkanocnych tradycji, promocja lokalnych smaków i kulinarnego dziedzictwa, a także integracja i twórcza wymiana doświadczeń między KGW. Uczestniczki wykazały się niezwykłą pomysłowością i kulinarną finezją – zarówno w smaku, jak i w sposobie podania.
Do konkursu stanęły cztery zespoły:
- KGW Pławowice
- Stowarzyszenie KGW Hebdów
- KGW Szpitary
- KGW Kuchary
Potrawy oceniała komisja konkursowa w składzie: Marta Zastawnik (kierownik biura Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Proszowicach), Barbara Ząbek (doradca PZDR) oraz Elżbieta Chuchmacz (kierownik Miejsko-Gminnej Biblioteki Publicznej w Nowym Brzesku). Pod uwagę brano nie tylko smak i aromat dań, ale również ich wygląd, sposób podania oraz dekoracje nawiązujące do wielkanocnej symboliki.
Po trudnych naradach i smakowitych degustacjach, jury ogłosiło werdykt:
I miejsce – KGW Hebdów
II miejsce – KGW Pławowice
III miejsce ex aequo – KGW Szpitary i KGW Kuchary
Po części konkursowej wszyscy goście mieli okazję spróbować przygotowanych potraw – a było czego próbować!
Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestniczkom za pasję, kreatywność i zaangażowanie. Dziękujemy za stworzenie wyjątkowego klimatu i prawdziwie świątecznego stołu!