Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne
25 maja 2023

Wyjazd studyjny na Litwę w ramach operacji SIR

W dniach 16-19 maja br. odbył się wyjazd studyjny na Litwę w ramach operacji pn. „Wpływ Grup Operacyjnych EPI na rozwój polskiego rolnictwa i obszarów wiejskich” wpisanej do Planu Operacyjnego KSOW na lata 2022-2023 w zakresie SIR. Został on zorganizowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Warszawie. Delegację z Polski reprezentowali pracownicy Centrum Doradztwa Rolniczego oraz wojewódzkich Ośrodków Doradztwa Rolniczego (głównie brokerzy innowacji), a także przedstawiciele jednostek naukowych i przedsiębiorcy.   


 

Wizyty

Pierwsza wizyta na Litwie miała miejsce na Uniwersytecie im. Witolda Wielkiego w Kownie (Vytautas Magnus University, VMU), którą reprezentował m.in. Antanas Maziliauskas, były rektor, a aktualnie pełniący funkcję kierownika ds. badań i innowacji EIP-AGRI. Po zapoznaniu się z działalnością naukową uczelni zostało zaprezentowanych kilka rolniczych projektów badawczych. Jeden z nich dotyczący produkcji paszy dla bydła z hydroponicznych upraw wertykalnych (pionowych) na potrzeby skarmiania zwierząt przedstawiła dr Jurgita Baranauskienė. System hydroponiczny jest instalowany w pomieszczeniu z urządzeniami do przygotowania nasion i ustawionymi pionowo 5(6) – piętrowymi półkami do kiełkowania ziarna z automatycznym systemem dozowania i pobierania wody. Równomiernie rozłożone ziarno w ciągu 7 dni kiełkuje, a młode rośliny dorastają do fazy zbiorczej nadającej się do karmienia zwierząt poprzez zmieszanie ich z normalną paszą. W tym zakresie wykorzystuje się m.in. pszenicę, jęczmień, groch, lucernę i inne gatunki. Różne warianty mieszanek decydują o kierunku przydatności do zwiększenia produkcyjności i jakości m.in. mleka. Głównymi zaletami innowacji jest produkcja paszy bez konieczności posiadania gruntów, szybkość cyklów uprawowych oraz minimalna ilość niezbędnej wody. Z kolei grupa działania EIP „INNOFOOD HUB” realizuje projekt ukierunkowany na stworzenie krótkich łańcuchów dostaw żywności o wysokiej wartości biologicznej i rozwój lokalnych rynków zbytu. Wpisuje się to dobrze w koncepcję „Od pola do stołu” i opiera na zasadzie gospodarki o obiegu zamkniętym: produkty są uprawiane, produkowane i konsumowane w najbliższym otoczeniu (do 50-70 km). Pomiędzy plantatorem/hodowcą, a klientem ostatecznym jest maksymalnie 1 pośrednik. Co więcej każdy klient może dowiedzieć się jakie są metody uprawy poszczególnych towarów roślinnych lub warunki hodowli zwierząt.

            Drugi dzień pobytu na Litwie dotyczył wizyty w Litewskiej Służbie Doradztwa Rolniczego – odpowiednika polskich, państwowych jednostek doradczych. Centrum ww. jednostki znajduje się w Kiejdanach, natomiast w całym kraju znajduje się 46 rejonowych biur, w których pracuje od 2-10 doradców (ich liczba zależy od zapotrzebowania, tj. sytuacji rolniczej na określonym obszarze). Blisko 85% środków pieniężnych Ośrodka pochodzi z usług komercyjnych, natomiast pozostała część z projektów i stanowi dofinansowanie państwa. Gros klientów to rolnicy gospodarujący na areale poniżej 50 ha. Litewska Służba Doradztwa Rolniczego wydaje gazetę, tworzy filmy tematyczne związane z rolnictwem, wykonuje usługi komercyjne, prowadzi szkolenia, seminaria oraz organizuje Dni Pola, realizuje zadania z zakresu FADN i projekty, w tym z UE. Rolnicy litewscy podobnie jak polscy są zobowiązani do przeszkolenia w zakresie stosowania środków ochrony roślin, i jest również ważne przez okres 5 lat. Ponadto jest dla nich przewidziane też dofinansowanie w postaci rozwiązań o charakterze prośrodowiskowym, tj. ekoschematów. Litewska Służba Doradztwa Rolniczego prowadzi też działania projektowe zbliżone do Platformy Sygnalizacji Agrofagów.


 

Rolnictwo na Litwie

Zastępca Dyrektora Litewskiej Służby Doradztwa Rolniczego, p. Rimtautas Petraitis zwrócił uwagę, że kierunek rozwoju rolnictwa na Litwie jest podyktowane przez państwo. Priorytetem rządowym jest stawianie na rozwój chowu i hodowli zwierząt gospodarskich ze szczególnym uwzględnieniem produkcji mlecznej. Produkcja mleka wynosi średnio 1,5 mln ton rocznie, przy czym ponad 50% produktów mlecznych jest eksportowana. Aktualna cena mleka mieści się w zakresie 15-20 eurocentów/l (dla małych gospodarstw) i do 40 eurocentów/l dla dużych gospodarstw. Rolnictwo na Litwie jest prowadzone na powierzchni ok. 3 mln ha ziemi uprawnej. Gleby najlepszej klasy leżą w centralnej części kraju, w okolicach Kiejdan i Mariampolu. Większość stanowi własność prywatną, a część jest państwowa i dzierżawiona rolnikom. Ponad 30% produkcji stanowią zboża, w większości na potrzeby eksportu. Duży areał uprawy stanowi też rzepak. Średnie plony roślin rolniczych [t/ha] wynoszą: 2,8-3 (rzepak), 6-8 (zboża), 10-12 (kukurydza). Według szacunkowych danych 20% gospodarstw ogółem zajmuje się wyłącznie produkcją zwierzęcą, mieszane stanowią 20-30%, a reszta specjalizuje się tylko w produkcji roślinnej. Około 80% gospodarstw użytkuje powierzchnie do 10 ha. Z kolei by móc być samowystarczalnym z produkcji rolniczej na Litwie szacuje się, że trzeba gospodarować na powierzchni ponad 100 ha lub posiadać 50-60 krów. Około 8% całkowitej powierzchni uprawnej na Litwie  podlega certyfikacji ekologicznej. Według planu strategicznego ma wzrosnąć do 12%. Podobnie jak w Polsce dopłaty do upraw ekologicznych są w trakcie i po konwersji. Uprawa polowych roślin warzywnych nie jest zbyt popularna, lecz wystarczająca na zaopatrzenie rodzimego rynku warzyw świeżych. Z uwagi na niesprzyjający klimat i wysokie koszty produkcji uprawa warzyw pod osłonami nie jest prowadzona na dużą skalę, w związku z czym warzywa poza okresem wegetacji są w dużej mierze importowane.

Wyjazd studyjny umożliwił uczestnikom zapoznanie się ze stanem rolnictwa na Litwie i innowacyjnymi rozwiązaniami wdrażanymi w rolnictwie przez litewskie Grupy Operacyjne EPI. Pozwolił też na wymianę wiedzy i doświadczeń z przedstawicielami Uniwersytetu im. Witolda Wielkiego w Kownie oraz Centralnego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Litwy. Delegacja z Polski miała też możliwość zobaczenia sprzętu służącemu rozwojowi produkcji rolniczej, m.in. dronów do lustracji plantacji czy quada, na którym zamontowane jest urządzenie do pobierania próbek glebowych do analizy laboratoryjnej. Wysokim zainteresowaniem cieszyła się też wizyta w gospodarstwie rolnym ukierunkowanym na produkcję roślin rolniczych, m.in. pszenicy ozimej, jęczmienia browarnego i buraków cukrowych. Nawożenie organiczne jest tam prowadzone z wykorzystaniem uprawy tzw. nawozów zielonych na przyoranie, głównie peluszki. Areał własny gospodarstwa-przedsiębiorstwa wynosi 900 ha, przy czym rolnik uprawia też ziemię wydzierżawioną od państwa o powierzchni 600 ha.  


 

 

Piotr Bucki

Fot. P. Bucki