Z gospodarstwa na stół..
Trafiający na rynek produkt pochodzenia zwierzęcego powinien być całkowicie bezpieczny. Można to osiągnąć dzięki stosowaniu odpowiednich środków minimalizujących niebezpieczeństwo wprowadzenia salmonelli do ferm drobiarskich, gwarantujących bezpieczeństwo żywności w drodze ”z gospodarstwa na stół”. Na etapie produkcji podstawowej czynniki zagrażające bezpieczeństwu żywności powinny być wykrywane i odpowiednio kontrolowane.
Dlatego, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Departament Doradztwa, Oświaty Rolniczej i Nauki 25.02.2009 zorganizowało spotkanie w zakładzie wylęgu drobiu państwa Lidii i Henryka Malców-Dębówka koło Góry Kalwarii. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele Ośrodków Doradztwa Rolniczego
Głównym tematem spotkania było przedstawienie uwarunkowań prawnych oraz krajowego programu zwalczania Salmonelli na fermach drobiu.
Spotkaniu przewodniczyła Pani Maria Boratyn-Laudańska, Dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MR i RW, przedstawiła temat dostosowania przepisów polskich do ustawodawstwa Unii Europejskiej, dotyczącego Weterynaryjnego Zdrowia Publicznego. W swoim wystąpieniu podkreślała konieczność wdrażania projektu odnoszącego się do zapobiegania, kontroli i nadzoru chorób odzwierzęcych w celu osiągnięcia lepszego poziomu bezpieczeństwa żywności.
W kolejnych wystąpieniach przedstawiciele weterynarii oraz właściciele fermy drobiu Państwo Malec przedstawili osiągnięcia swoje w dziedzinie dobrych praktyk higienicznych w gospodarstwach drobiarskich. Uczestnicy spotkania mieli możliwość zwiedzenia Fermy drobiu.
Spotkanie pokazało, że aby sprostać tym wyzwaniom jednostki pracujące na rzecz bezpieczeństwa żywności muszą ściśle ze sobą współpracować.
Dorota Paczyńska