Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz zaufanych partnerów.

Administratorzy danych:

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
z siedzibą w Karniowicach
ul. Osiedlowa 9, 32-082 Karniowice

Zaufani partnerzy:

Cele przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną
  3. dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
  4. wykrywanie botów i nadużyć w usługach
  5. pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych:

  1. marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
  2. świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
  3. pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych:
Administrator Danych Osobowych MODR, zaufani partnerzy

Prawa osoby, której dane dotyczą:
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą

Zmiana polityki prywatności

Uwaga:

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Close GDPR info
Menu główne

Erozja gleby i jej wpływ na ochronę środowiska

Erozja  to proces zachodzący w glebie polegający na zubożeniu w składniki pokarmowe i degradacja gleby. Może być spowodowany przez przemieszczenie się wody lub występować pod wpływem wiatru. Jest procesem naturalnym. Tempo erozji jest zależne od warunków:

Klimatycznych                

  • położenie nad poziom morza
  • ilości opadów i ich intensywności   
  • temperatury
  • ukształtowaniu terenu

Glebowych        

  • kategorie gleb
  • ilości cząsteczek spławianych i ich wielkości
  • zawartości próchnicy glebie
  • wysokiej kwasowości gleb

Antropogenicznych     

  • orka wzdłuż stoków
  • zwiększanie powierzchni pól
  • likwidacja miedz śródpolnych i zadrzewień
  • przeznaczenie pod uprawę terenów, które należy zadarniać i zalesiać
  • wprowadzanie monokultury uprawowej
  • brak upraw po żniwach śródplonów i poplonów
  • póżne siewy ozimin
  • nadmierna dewastacja użytków zielonych przez zwierzęta gospodarskie
  • niewłaściwe terminy zabiegów agrotechnicznych

Szkodliwość erozji wodnej polega na przemieszczaniu składników pokarmowych w głąb gleby i wód głębinowych i innych wód płynących i stojących, niszczenie warstwy ornej. W wyniku erozji wodnej następuje zanieczyszczenie wód czyli eutrofizacja zbiorników wodnych w składniki bagienne. Wzrasta żyzność wód szczególnie przez wzrost związków azotowych i fosforowych. Związki te ulegają rozkładowi i są nawozem dla roślinności wodnej, która obumierając wpływa szkodliwie na zwierzęta wodne. Eutrofizacja jest częstym zjawiskiem i można ją zaobserwować na naszych rzekach patrząc na omszenie kamieni w rzekach. Ujęcia wody pitnej ulegają  zanieczyszczeniu  w związki azotowe fosforowe które są szkodliwe dla zdrowia zwierząt i ludzi. Powodują choroby przewodu pokarmowego, wywołują choroby nowotworowe i schorzenia układu krwionośnego.

Szkodliwość erozji wietrznej polega na zwiewaniu warstwy ornej ,niszczeniu roślinności odkrywaniu korzeni. Przemarzanie w okresie zimy  obumieranie roślin w okresie suszy. Erozja wietrzna przyczynia się do zanieczyszczenia powietrza i okolicznych wód. Cząstki gleby (drobiny) niesione przez wiatr zawierają organiczne i mineralne składniki oraz z pozostałości po środkach chemicznych. Ubytek materii organicznej z pewnością odbije się na spadku żyzności gleby i spadkach plonów .Najbardziej zagrożone  na erozje są tereny górzyste gdzie nachylenie stoków uprawianych sięga często powyżej 20%. Zagrożeniem jest też intensyfikacja produkcji, ograniczenie nawożenia obornikiem na rzecz nawożenia gnojówką i gnojowicą w gospodarstwach specjalistycznych.                                         

Działania przeciwerozyjne w gospodarstwach

  • trwałe zazielenienie lub zadrzewienie stoków o nachyleniu powyżej 20%
  • na niższych stokach do 20% nachylenia prowadzić działania przeciw erozyjne.
  • stosować płodozmian przeciwerozyjny, w którym rośliny motylkowe, trawy oraz rośliny wcześniej wysiane jak (żyto ozime, pszenżyto, rzepak) odgrywają znacząca role.
  • siać poplony i śródplony i pozostawić  je na okres zimy  niezaorane
  • utrzymać zadrzewienia śródpolne i miedze i tereny leśne
  • prowadzić prawidłową agrotechnike i terminowość zabiegów
  • utrzymać trwałe użytki zielone
  • prowadzić prawidłowy wypas przeżuwaczy na trwałych użytkach zielonych
  • zmniejszać kwasowość gleb

Gospodarka przeciwerozyjna wymaga teoretycznych i praktycznych umiejętności, których musimy się uczyć. Zmiany klimatyczne, które widzimy ograniczajmy przez naszą działalność rolniczą z pożytkiem dla nas (zmniejszenie nawożenia, utrzymanie zasobności gleb). Dbając o nasze środowisko  zmniejszamy jego degradacje poprawiamy nasze otoczenie. Nasze zdrowie jest zależne od środowiska w którym żyjemy.

 

Stanisław Gniadek, dn. 2.12.2015 r.

Na podstawie literatury:

P. Dobrzański ,G Dobrzański  ,,Ochrona środowiska przyrodniczego wydanie PWN Warszawa

Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej 2002 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Środowiska red. J. Duer  M. Fotyma, A .Madej Warszawa